Magánmásolási díj visszatérítése professzionális alkotóknak

Csak kártyával lehet fizetni a Szigeten

2011.06.22. 09:28
58 hozzászólás

A Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz az idei évtől a Fesztiválkártya. A Sziget Iroda és a Metapay készpénzmentes, érintésnélküli kártyával működő rendszerével, kísérleti jelleggel már tavaly találkozhattunk a fesztiválokon.

A Fesztiválkártya a szervezők szerint sikerrel debütált idén a Budai Gourmet rendezvényen. A látogatók közt végzett kutatás szerint a kártyahasználók 80%-a kényelmesebbnek és gyorsabbnak ítélte a kártyás fizetést a készpénzesnél. A VOLT-on, a Heineken Balaton Soundon és a Szigeten is egyaránt használható lesz. Egy Fesztiválkártya érvényes mind a 3 fesztiválon, azonban az egyenlegek nem átvihetőek egyik fesztiválról a másikra. Tehát, például a VOLT-on használt kártyán maradó pénzt, a Heineken Balaton Soundon nem lehet felhasználni, ezért fontos visszaváltani a kártyán maradó egyenleget, minden fesztivál végeztével, viszont a kártya – újra feltöltve ismét használható.

Miért jó?

A Sziget által kiadott közlemény szerint a kártya azért jó, mert gyors, gördülékenyebb kiszolgálást tesz lehetővé, fizetéskor csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés 2 másodpercet vesz igénybe. Kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz sem okoz több kényelmetlenséget. Biztonságos, hiszen nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzt maguknál hordaniuk. A kártya elvesztése esetén (amennyiben előzetesen regisztrált) a tulajdonos pillanatokon belül letilthatja a kártyáját, a letiltás pillanatában a kártyán lévő egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Miért rossz?

A kártya működési feltételeiben azonban benne rejlik a lehetőség, hogy a vendégek nagy része elfelejti visszaváltani az egységeit. Kevésbé érthető az a feltétel, hogy bár mindhárom fesztiválra érvényes, összegeket mégsem lehet átvinni a másik fesztiválra. Az sem túl szerencsés, hogy a kártyák könnyen összekeverhetőek, hiszen egyformán néznek ki. A tavalyi Soundon a VIP-ben már ezzel lehetett csak fizetni, akkor forgattuk ezt a videót a kártyáról. Tavaly kiderült az is, hogy a pultosok nem örülnek az újításnak, mert jóval kevesebb borravalót kapnak a kártyás rendszerben.

"A szisztéma igazi lényegét azonnal átláttam, majd később, az este a gyakorlatban is szemléltettem: a vásárlók jelentős részének akár ezresek is maradnak a kártyáján, amit persze visszaválthatnának a kijáratnál, de mivel gasztroeseményen vannak, részegek, és így elfelejtik" - írja a kártyát a Budai Gourmet-n kipróbált szerző. Hátrányos az  is, hogy bankkártyás feltöltés esetében 100 forint kényelmi díjat számítanak fel.

Minden fesztiválra látogató a belépéskor, a karszalagjával együtt kapja meg az első, ingyenes kártyáját. A kártya egyenlegét bármelyik feltöltő ponton készpénzzel vagy akár bankkártyával is fel lehet tölteni, tetszés szerinti forint összeggel. Az aktuális egyenleget minden tranzakció után automatikusan kiírja a fizető terminál, de igény esetén a kereskedőknél kihelyezett kártya terminálokon, a tranzakció előtt is könnyen lehet ellenőrizni, hogy van-e elegendő pénzünk a kártyánkon.

A kártya a regisztráció nélkül is használható fizetésre, de a regisztráció ajánlott, hiszen kizárólag az előzetesen regisztrált kártyák tilthatóak le, illetve csak a regisztrált kártyákon megmaradt egyenleget lehet az új kártyára átvezettetni. Mivel a Fesztiválkártya a kizárólagos fizetőeszköze a Sziget nyári fesztiváljainak, így a helyszínen a kereskedőknek nem áll módjukban készpénzt elfogadni. Az utolsó pont, ahol még készpénzzel lehet fizetni, azok a jegypénztárak lesznek. A Fesztiválkártya egyenlege az adott fesztivál zárása után kb. fél napig – tehát a kiköltözés napján 18 óráig - váltható vissza, viszont a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor ez megtehető.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.