Rudolf
5 °C
14 °C

Csak kártyával lehet fizetni a Szigeten

2011. 06. 22. 09:28

A Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz az idei évtől a Fesztiválkártya. A Sziget Iroda és a Metapay készpénzmentes, érintésnélküli kártyával működő rendszerével, kísérleti jelleggel már tavaly találkozhattunk a fesztiválokon.

A Fesztiválkártya a szervezők szerint sikerrel debütált idén a Budai Gourmet rendezvényen. A látogatók közt végzett kutatás szerint a kártyahasználók 80%-a kényelmesebbnek és gyorsabbnak ítélte a kártyás fizetést a készpénzesnél. A VOLT-on, a Heineken Balaton Soundon és a Szigeten is egyaránt használható lesz. Egy Fesztiválkártya érvényes mind a 3 fesztiválon, azonban az egyenlegek nem átvihetőek egyik fesztiválról a másikra. Tehát, például a VOLT-on használt kártyán maradó pénzt, a Heineken Balaton Soundon nem lehet felhasználni, ezért fontos visszaváltani a kártyán maradó egyenleget, minden fesztivál végeztével, viszont a kártya – újra feltöltve ismét használható.

Miért jó?

A Sziget által kiadott közlemény szerint a kártya azért jó, mert gyors, gördülékenyebb kiszolgálást tesz lehetővé, fizetéskor csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés 2 másodpercet vesz igénybe. Kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz sem okoz több kényelmetlenséget. Biztonságos, hiszen nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzt maguknál hordaniuk. A kártya elvesztése esetén (amennyiben előzetesen regisztrált) a tulajdonos pillanatokon belül letilthatja a kártyáját, a letiltás pillanatában a kártyán lévő egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Miért rossz?

A kártya működési feltételeiben azonban benne rejlik a lehetőség, hogy a vendégek nagy része elfelejti visszaváltani az egységeit. Kevésbé érthető az a feltétel, hogy bár mindhárom fesztiválra érvényes, összegeket mégsem lehet átvinni a másik fesztiválra. Az sem túl szerencsés, hogy a kártyák könnyen összekeverhetőek, hiszen egyformán néznek ki. A tavalyi Soundon a VIP-ben már ezzel lehetett csak fizetni, akkor forgattuk ezt a videót a kártyáról. Tavaly kiderült az is, hogy a pultosok nem örülnek az újításnak, mert jóval kevesebb borravalót kapnak a kártyás rendszerben.

"A szisztéma igazi lényegét azonnal átláttam, majd később, az este a gyakorlatban is szemléltettem: a vásárlók jelentős részének akár ezresek is maradnak a kártyáján, amit persze visszaválthatnának a kijáratnál, de mivel gasztroeseményen vannak, részegek, és így elfelejtik" - írja a kártyát a Budai Gourmet-n kipróbált szerző. Hátrányos az  is, hogy bankkártyás feltöltés esetében 100 forint kényelmi díjat számítanak fel.

Minden fesztiválra látogató a belépéskor, a karszalagjával együtt kapja meg az első, ingyenes kártyáját. A kártya egyenlegét bármelyik feltöltő ponton készpénzzel vagy akár bankkártyával is fel lehet tölteni, tetszés szerinti forint összeggel. Az aktuális egyenleget minden tranzakció után automatikusan kiírja a fizető terminál, de igény esetén a kereskedőknél kihelyezett kártya terminálokon, a tranzakció előtt is könnyen lehet ellenőrizni, hogy van-e elegendő pénzünk a kártyánkon.

A kártya a regisztráció nélkül is használható fizetésre, de a regisztráció ajánlott, hiszen kizárólag az előzetesen regisztrált kártyák tilthatóak le, illetve csak a regisztrált kártyákon megmaradt egyenleget lehet az új kártyára átvezettetni. Mivel a Fesztiválkártya a kizárólagos fizetőeszköze a Sziget nyári fesztiváljainak, így a helyszínen a kereskedőknek nem áll módjukban készpénzt elfogadni. Az utolsó pont, ahol még készpénzzel lehet fizetni, azok a jegypénztárak lesznek. A Fesztiválkártya egyenlege az adott fesztivál zárása után kb. fél napig – tehát a kiköltözés napján 18 óráig - váltható vissza, viszont a fesztivál nyitvatartási ideje alatt bármikor ez megtehető.

Hozzászólások (58)

 • adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe2011.06.22 09:44:14

  Csak szerényen jelezném, hogy egy hónappal ezelőtt a nevezetes spanyol zenei fesztiválon kb. egy napon keresztül nem lehetett még egy pohár vízhez sem hozzájutni.

  Mindezt a kártyás rendszer bedőlése miatt. A helyi árusok több mint öt órán keresztül várták a rendszer újraindítását, addig a tömegnek kuss volt.

  Órák múlva (miután a rendszert többszöri próbálkozásra sem tudták feléleszteni) nagy kegyesen elkezdtek pénzért árulni.

  Éljen a fejlett IT és a kiemelkedő szervezés!

 • regapó2011.06.22 10:04:11

  Az egész arra megy ki, hogy levegyék a fesztiválozókat, legtöbb fel se ébred fél napig, hogy visszaváltsa a pénzét.
  Miután már rászoktatták a népeket a kártyás fizetésre, mindenféle plusz kezelési költséget meg díjat fognak rápakolni.

 • ukjoci072011.06.22 10:07:29

  szerintem jó ötlet. Persze, bedőlhet a rendszer. Mindennek van előnye meg hátránya. Csak ennek talán kevesebb, mint a kp-nak. Ha ellopnak tőled egy pénztárcát, azt nem tudod letiltatni sehol, hogy mondjuk a 10enakárhányezer forintodat ne költsék el. Bár nem járok fesztiválozni, és engem nem érint, alapvetően jó ötletnek tartom.

 • csapdani2011.06.22 10:13:53

  HURR DURR A TECHNOLÓGIA ROSSZ DOLOG!
  Fizessünk birkával!
  Illetve okoljunk másokat a saját ostobaságunk miatt, ha megfeledkezünk valamiről, arról sem mi tehetünk!

 • istenallat2011.06.22 10:17:00

  Jó ötlet, de nem értem miért nincs valami biztonsági kód a kártyán, amivel fizetéskor tényleg igazolni tudod, hogy a tiéd, mert így elég elcsenni egyet és kérni egy nagy kört a haveroknak, úgysem veszi észre egyből, hogy elveszett a kártyája.
  ++ Ha már van karszalag, és elég nehéz eltávolítani vágóeszköz nélkül, miért nem lehet egy vonalkódot rárakni, amivel lehet fizetni a zsírosdeszkáért, akkor még kód sem kell.

 • szmr2011.06.22 10:17:52

  Még csak nem is kell részegnek lenni - ha a végén marad 4-500 Ft a kártyámon, és hajnalban álmosan azt látom hogy százméteres sor áll a visszaváltóhelyen, valószínűleg simán otthagyom.

  Egyébként sokszor nem a fizetés lassítja a sort, hanem a lassú sörcsapolás :) erre nincs valami IT megoldás?

 • neurolingvisztika2011.06.22 10:24:02

  Hát igen, jobb lenne, ha a szalagra lenne rárakva + h legalább 1 hétig még beváltható legyen utólag. Remélem félreértettem, hogy csak a fesztivál ideje alatt kapható vissza a rajtamaradt lóvé... Hulla részegen még másnap is nehezen megyek oda beváltani! Lenne még mit csiszolni a rendszeren! De az alapötlet jó!

 • regapó2011.06.22 10:24:24

  Lassú sörcsapolásra megoldás a virtuális IT sör. Egy kártyát kapsz, amin sör van korsó egységekben. Fizikailag nem lehet és nem is kell meginni, így megelőzhetők a hagyományos elavult sörivás hátrányai a részegség, és a fokozott vizelés. Végighúzod egy terminálon, ami kiírja, hogy megittál egy üveg virtuális sört, aztán kész is vagy.

 • regapó2011.06.22 10:31:49

  "Mindennek van előnye meg hátránya. Csak ennek talán kevesebb, mint a kp-nak. Ha ellopnak tőled egy pénztárcát, azt nem tudod letiltatni sehol, hogy mondjuk a 10enakárhányezer forintodat ne költsék el. "

  A pénztárcád ettől ugyanúgy ellophatják, hiszen vinned kell magaddal, mert amint kilépsz a fesztiválról, kiröhögnek a kártyával. Vagy beleteszed a hátizsába, onnan lopják el. Vagy elhelyezed az értékmegőrzőbe, aminek a kulcsát hagyod el.
  Tehát semmilyen előnye nincs a kp.val szemben, ezt is el lehet hagyni, és ugyanúgy lenyúlják a rajta lévő összeget.

 • szmr2011.06.22 10:35:23

  :)

  Látom már, alakul a lusta/részeg szigetlakók visszaváltandó kártyáinak másodlagos piaca...

 • Olbrin Joachim2011.06.22 10:36:36

  Az a kérdés, hogy így hogyan lehet borravalót adni a pultosoknak? Vagy az eddig köztudomásúan a bérükhöz "hozzászámolt" jövedelmet megkapják a munkáltatótól? És majd megmotozzák őket a kijáratnál?

 • johevi2011.06.22 10:37:53

  Biztos nem fogja sok részeg elhagyni, aztán kód meg aláírás nélkül bárki használhatja, aki megtalálja... Nagy hype ez az egész

 • lolperec2011.06.22 10:43:32

  én bevezetném a sziget tallér egységet is, hogy a vendégeknek végképp ne legyen ötletük, hogy mennyire túlárazottan fogyasztanak. :D

 • tommybravo2011.06.22 10:43:40

  johevi: Ha beregisztrálod, nem tudja más használni letiltás után. A sok részeg egyébként az ötezrest is simán elhagyja, arra még ennyi biztonsági megoldás sincs.

 • p.a.g.a.n.2011.06.22 10:50:51

  csak kérdezném a saját bankkártya elfogadás nem megoldás? Minek még egy kártya?

  persze a regisztrálást követően bekerülsz a rendszerbe: ki vagy, hol laksz, mennyit költöttél, melyik fesztiválon voltál....

 • ahha2011.06.22 10:51:19

  No meg ugye azt se felejtsük el, hogy az ember ittasodva egyre kevésbé érzékeli, hogy fogy a pénze, mert nem azt látja, hogy kevesebb az ezres, hanem azt, hogy van egy varázskártyája, amivel csak oda kell menni, és adnak sört. Úgyhogy többet fog inni, másnap meg csodálkozik, hogy nincsen egy vasa sem... Ügyes!

 • zubug2011.06.22 10:54:06

  gyors sörcsapolásra megoldás:[link]

 • tommybravo2011.06.22 10:57:08

  @p.a.g.a.n.: azért az megvan, hogy a bankkártyás fizetés mennyi időbe kerül és az egy fesztiválon mennyire járható. Semennyire, szerintem egyetértünk.

 • Trafford2011.06.22 11:01:22

  Azért az itt felsorolt problémák nagy része orvosolható azzal, hogy nem töltesz fel a kártyára 20000 forintot, hanem 2-3000et...akkor nem csodálkozol másnap, h nincs pénzed, nincsen tragédia, ha elhagyod, de még ha elfelejted visszaváltani, buksz kb 300at..na bumm. És ahogy kivettem a sorokból, a kártya utántöltése nem sétával együtt sem több 5 percnél.

  Inkább a külföldieket lehet ezzel majd lehúzni..

 • epeficam2011.06.22 11:05:03

  A pultosnak ugyan miért kéne jattot adni?

 • Papichulo2011.06.22 11:06:19

  "Miután már rászoktatták a népeket a kártyás fizetésre, mindenféle plusz kezelési költséget meg díjat fognak rápakolni."

  A jovo heti lottoszamokrol nem akarsz ilyen biztonsaggal nyilatkozni?

  "csak kérdezném a saját bankkártya elfogadás nem megoldás? Minek még egy kártya?"

  Az sokkal lassabb lenne. Ez teljesen mar elven mukodik.

  "van egy varázskártyája, amivel csak oda kell menni, és adnak sört."

  Ezt mar regen is kitalaltak, ugy hivjak: hitelkartya!
  Elarulom, hogy Amerikaban sok helyen az a divat, hogy odaadod a kartyad az este elejen, iszol amit akarsz es a vegen csak egy alairast kell nyomnod.

 • p.a.g.a.n.2011.06.22 11:21:32

  kötelesek elfogadni a kp.t. Törvényes fizetőeszköz. Menjenek a túróba a kötelező dolgaikkal...

 • Papichulo2011.06.22 11:24:22

  "kötelesek elfogadni a kp.t. Törvényes fizetőeszköz. Menjenek a túróba a kötelező dolgaikkal..."

  Mar pont megvetted volna a hetijegyet, de most kizarolag emiatt inkabb megsem mesz... ja. :)

 • p.a.g.a.n.2011.06.22 11:32:46

  Papichulo: Nem erről beszéltem, de nem rossz ötlet... Köszönöm.

 • shitgun22011.06.22 11:32:55

  2011.06.22 11:21:32p.a.g.a.n.

  El is fogadják. Míg réteszed a kártyádra. Onnan nincs más. Én már évek óta hanyagolom a Szigetet, az okok a szokásosak, de ez a kártyás marháskodás plusz egy indok a nem menetelre.

 • nyomasek_bobo2011.06.22 12:03:01

  Van egy olyan érzésem, hogy a T. indexes újságírók is elfelejtették visszaváltani a kártyájukat, mert nem csak itt, de a Homáron is kikeltek a rendszer ellen.

 • Kivlov2011.06.22 12:06:48

  Anyátok retkes p*csája, az! gerendai nagyorrú nullszaldó károly melyik banknál érdekelt?
  Az is szánalom, mikor a boltban kártyával fizet a tag, mert klasszisokkal tovább tart, mint ha KP-ben rendezné. Arról nem is beszélve, mikor 300 Ft-ot fizet kártyával…

 • kurgan2011.06.22 12:12:27

  @pagan: pont az egyik lényege, hogy nem kell pinkódozni, mert az tetűlassú. nemtom a szigeten hogy lesz, de a boltokban a hasonló érintőkártyás fizetésnél - ami egyre több helyen van, ha van egy kis eszük akkor a szigetes kártyát némi banki aktiválás után kint is lehet majd használni - bizonyos összeg felett már kéri a pinkódot, talán 5ezer forinttól. szóval kimondottan az aprópénzmentesítésre, és a fizetési folyamat gyorsítására van kitalálva a dolog.
  borravalót lehet adni így is, mert a pincér üti be az összeget, mint a videóból is kiderül. a különbség annyi, hogy ezt is látni fogja a rendszer. a szervezők szempontjából óriási előny lesz, hogy az utolsó fillérig a teljes pénzforgalmat látni fogják.

 • Cr2011.06.22 12:14:38

  Jópofa a kártyás fizetés, hogy ne legyen lehúzás.... főleg, ha tényleg nincs....
  De az, hogy regisztráljanak, azt felejtsük már el.... engem nem fog se fociklub, se fesztiválszervező regisztrálni.

 • mqqq2011.06.22 12:20:08

  Kivlov és egyéb okostojások: ez nem bankkártya. Nyilván van, amiért megéri a kibocsátónak is, a Szigetnek elsősorban azért, mert kinyírja a kereskedők számla nélküli okoskodásait. Amik a vevőknek se jók. Én használtam tavaly is, és mivel nem kell lehúzni, bedugni, stb, tényleg 2 mp a fizetés. Jattolni is lehet, ugyanúgy ahogy taxiban, lehet mondani, hogy mennyit üssön be a gépbe, az más kérdés, hogy sokan nem élnek vele, nem is lehet kötelező.

 • _ev_2011.06.22 12:24:44

  Kivlov
  engem nem kérdeznek meg, hogy kártyán vagy kesben kérem a fizetésemet
  kártyán adják, kártyával fizetek
  az hogy lassú, nem az én hibám
  utálom a sorban mögöttem álló türelmetlenkedő faszokat

 • Démonmac12011.06.22 12:30:01

  Azért az is milyen retardált már, aki testi jegyek alapján kezd el kritizálni valakit.
  verjük meg az összes kopaszt is:p

 • nyomasek_bobo2011.06.22 12:35:26

  Démonmac1: a T. kommentelő a "nagyorrú"- nem testi jegynek szánta...

 • Kivlov2011.06.22 12:39:01

  2011.06.22 12:24:44_ev_

  ezért kéne az összes boltban egy külön pénztár a kártyásoknak. ha annyira ráértek kivárni a sort, akkor álljatok egymás mögött.
  ne én várjak, mert lusta valaki pénzt felvenni...

 • shitgun22011.06.22 12:51:23

  Kivlov
  Tem eg járjál rollerrel dolgozni, te ló. 2011 van, ki ne találd, hogy ne fizessek kártyával. Eleve a fizumat is arra kapom, majd szedegetem le vásárlás előtt kétezresével, hogy roppant elfoglalt Kivlov uraság nehogy várjon. Járj a Tescóba, ott sok pénztár van.

 • Celtic2011.06.22 12:54:28

  2011.06.22 12:06:48Kivlov : igy van, mennyivel jobb, amikor keszpenzzel fizet (kivalogatva) es a vegen meg a pontgyujto kartyat is odaadja, mert akar fel pont is jar 300 Ft-ra...

  En szeretek kartyaval fizetni, mert
  1. gyors (megfelelo helyen)
  2. nincs tele a zsebem aproval
  3. nem kell hallgatnom a "jaj, mar megint nincs aprom, most hogyan adok vissza?" siramokat
  4. Nem kell megszamolnom a visszajarot.

 • tomfantomas2011.06.22 13:06:17

  Lassú sörcsapolás ellen itt a megoldás:
  [link]

 • kurgan2011.06.22 13:14:45

  @shitgun2: az a rohadt idegesítő ah vki vesz egy ásványvizet vagy egy kekszet 80 ft-ért és kártyázik.. remélem hamar elterjed a pittyentős kártya a boltokban is.

 • kurgan2011.06.22 13:17:51

  @cr: szerintem már ma is száz helyen vagy regisztrálva.
  különben meg 5 év mulva talán már arra sem fogsz emlékezni, hogy milyen is a papírpénzzel fizetni. mint ahogy azt sem tudjuk milyen lehetett mondjuk arannyal fizetni. minden korban más a fizetőeszköz.

 • demizson bobby2011.06.22 13:18:47

  1. ha mindenki reálisan tippel, a 3. napon, akkor is 30.000 ember fog pénzt (újra)feltölteni, plusz vszínű az összes napijegyes. A pénzváltók és ATM-ek előtt eddig is óriási volt a sor, vajon hány ilyen terminált óhajtanak kirakni?
  -Nem eleget!
  2.hol lehet majd visszaváltani? a kilépésnél ált. 1 óra, amíg a külföldiek bkv jegyet vesznek, 40 fokban, full pakkal. Lesz erre valami kulturált megoldás?
  -Nem lesz!
  3. Mi van, ha egy 5 fős csoportnak viszek piát, és egyedül rendelek, mert ugye k. nagy sor? Hogy rendezem le velük? Majd ideadják kp-ben én meg mehetek visszatölteni a lóvét?
  -ööööööööööööö...

 • kéne 1 nick2011.06.22 13:20:58

  csapdani:
  Szerintem te itt technikára gondolsz. A technológia egészen más. Más kérdés, hogy magyarra minden hülye technológiának fordítja a technologyt.

  Kivlov:
  Gerendainak nem nagy az orra, kifejezetten pisze.

  A kártyás fizetés pedig arra jó, hogy többet költesz, mert nem látod, hogy fogy a pénzed.

  Viszont ha ügyvéd lennék, lehet, hogy rányomulnék arra, amit p.a.g.a.n. írt.
  A forint készpénzt ugyanis Magyarországon mindenhol kötelesek elfogadni fizetőeszközként, ezzel ellentétes szabályokat semmilyen magántársaság nem hozhat. A Sziget sem.

 • Kivlov2011.06.22 13:26:14

  2011.06.22 12:51:23shitgun2

  Auchan jobb, ott ingyen van a szatyor is.

  2011.06.22 13:20:58kéne 1 nick

  nem is a piszeségére gondoltam, hanem a csillagviselésére...

 • Zsit (nyau és rémizé)2011.06.22 13:35:33

  2011.06.22 13:20:58kéne 1 nick

  nyugodtan mondhatod, hogy készpénzhelyettesítő eszközt alkalmazol XY rendezvényen ill. meghatározott területen
  A kp-kímélő technológia (azaz új generációs fizetési módok, mint pl az NFC technológia, amit már vagy 4 éve ígérnek a mobiltelefonokba is) ill a rendezvény maga dönti el, hogy PSZÁF-engedélyes tevékenység alóli kivétel-e.
  Szóval joga, az van hozzá.

 • MÁJklub2011.06.22 14:02:20

  Csak halkan jegyzem meg: egy egyhetes, 600 fős rendezvényen is 300.000.- Forint nyereséget termelt az, hogy a büfések nem tudtak haveroknak osztogatni stb. mert eme rendszerrel pontosan látszódott mikor mi fogy.
  Ebből kifolyólag a következő alkalomkor már jóval olcsóbban tudtuk adni a népnek az alkoholt - ilyen előnye is lehet eme rendszernek! Megint más, hogy lévén, Sziget, nem hiszem, hogy ez lesz a vége. De az nem a rendszer hibája...
  Ja, és még valami: összekapcsolni egy olyan rendszerrel, ami automatikusan visszautalja a maradékot egy megadott bankszámlára csak jóakarat és kb. 2 nap kérdése. De akkor meg az lenne a baj, hogy nekem nem kell ez a kényelmi szolgáltatás 100 Ft-ért, majd én sorba állok érte, mi az, hogy megmondják, mi legyen? Valami baja mindig lesz a népnek...

 • knbm2011.06.22 14:04:27

  Nyilván a vendéglátósok a helypénzen felül a forgalom után is fizetnek a szervezőknek. Ezzel a megoldással nincs fekete eladás, minden számlás, áfás, minden forint eladás látható. Ha eljut az ötlet a matolcsihoz akkor holnaptól megszűnik a készpénz és az egész országban bevezetik. Az egész ország egy fesztivál!

 • afx2011.06.22 14:14:18

  Nyilván a fesztiválkártyás fizetés nem azért lett kitalálva, hogy megintcsak jól le lehessen húzni mindenkit. Fehéríti a pénzek a mozgását, ami mindannyiunk érdeke, tényleg gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a fizetést.
  Aki eszetlenül szeszel és ez az érve arra, hogy majd nem tudja visszaváltani a pénzét, az ezzel az erővel akár a pénztárcáját, a lakáskulcsait, telefonját, kutyájátmacskáját is elveszítheti, elfeledkezhet róla. szóval ok, erre figyelni kell, de nem tragikusan bonyolult ezt fejben tartan, nem?
  az meg nem hangzik el ,hogy ekkora szabadtéri fesztivált meg még nem készpénzmentesítettek sehol a világon. itt van, végre kicsit büszkék lehetnénk valamire, amit mi csinálunk meg először.

 • knbm2011.06.22 14:15:09

  Azoknak akik jogászkodnak elárulom, hogy "a forint a törvényes fizetőeszköz" nem azt jelenti, hogy a KP a hivatalos fizető eszköz, hanem a forint mint általános egyenértékes. Forinttal fizetsz átutaláskor és kártyás vásárláskor is. Nincs ebben semmi törvénytelen. Ezt kéne az egész országban, megszünne a feketegazdaság!

 • MEDVE19782011.06.22 15:17:56

  FAsza, hogy letiltották a kommenteket. Gratulálok index. Szopjátok még egy kicsit a Szigetesek faszát!

 • MEDVE19782011.06.22 15:23:13

  Hoppá, lehet, hogy leállt a blogmotor és elszállt 2000 karakterem, ezen pipultam be.
  Szóval, a megoldás nem jó. Röviden:

  1. Most majd sorba lehet állni a kártyafeltöltőknél.
  2. Ha kártyáról töltöd fel a fesztiválkártyát sokkal kevesebb hűhó van veled, mintha készpénzzel fizetnél. Mégis 100 Ft-al büntetik. Ez nem más, mint egy egyszerű sarc.
  3. Elenyésző a különbség a készpénzes fizetés időigénye és az érintőkártyás fizetés között. UGyanis az érintőkártyásnál a szerverrel igazoltatni kell, hogy van pénz a kártyán, ami kb. 10-15 másodperc így is.
  4. Nem adsz borravalót a pultosoknak, amitől valószínűleg a lelkesedésük majd jelentősen csökken.
  5. Utolsó nap 14 óráig válthatsz majd vissza. Ha valahol vidéken vagy Pest más részén laksz, akkor megszívtad.
  6. az első pontból adódóan tökéletesen meg kell szervezned a dolgokat és annyit kivenni amennyi tényleg kell. Ha elbaszod, akkor mehetsz vissza a sorba.

 • MEDVE19782011.06.22 15:25:10

  Egy szó mint száz, ez az új rendszer jó:
  1. A Sziget tulajdonosának;
  2. A kártyás rendszer üzemeltetőjének.

  Egyértelműen hátrányos és rossz:
  1. A boltosoknak és alkalmazottaknak.
  2. A szolgáltatás megvásárlóinak.

 • Lexington902011.06.22 17:45:49

  Tudjátok a magyarnak minden új rossz elsőre, rossz másodjára-harmadjára, majd rájön, hogy ez az újítás mégsem rossz:)
  Mellékesen pedig a készpénzmentes fizetés még arra is jó, hogy nem adhatnak vissza neked sehol hamis pénzt:) Ami azért egy fesztiválon akár elő is fordulhat...

 • Sasfióka2011.06.22 19:35:51

  Szerintem itt sokkal többről van szó.
  Azért napi ~50-60e ember ha csak emberenként 3000(!) Ft-ot számolunk, akkor az napi szinten 150.000.000 Ft kártyás összeg. Most ha azt nézzük, hogy előre "feltöltik", akkor négy napig ezt a pénzt tulajdonképpen nem te használod, azaz itt akár fél milliárd forint is realizálódhat a szervezőnél. Le merem fogadni, hogy a szolgáltatókat nem "napi elszámolásban" egyenlítik ki, hanem valami "számukra előnyös" konstrukcióban (30-60-90 nap...), így máris nem olyan rossz biznisz ez az egész. Mert ugye amíg kp. volt addig a szolgáltató azonnal realizálta a bevételeit, itt viszont le kell futni a kört a szervezővel.

 • Lexington902011.06.22 21:26:31

  Én azt gondolom, hogy nincs 30 nap átfutási ideje a dolognak, hisz úgy a kereskedők el sem vállalnák. Például annak okán, hogy ki kell fizetni az alkalmazottakat. 4 napos lekötésre pedig a Bank nem fizet kamatot :) Előbb ésszel mint ész nélkül!:)

 • afx2011.06.23 10:55:12

  azért egy fesztiválon ha feltöltesz mondjuk 4-5 ezer forintot a kártyádra akkor jó eséllyel azt még aznap el is iszod. és gondolom, hogy azért pörögnek annyira a dolgok (pl a kereskedők kifizetése is mert lássuk be elég valószínűtlen h egy kereskedő az egy hetes sziget egész ideje alatt magának finanszírozza a beszerzést és csak a végén kapja meg a pénzét), hogy egyszerűen ne legyen idő 'használni' a pénzt. ez egyszerűen életszerűtlen

 • pictof2011.06.23 15:32:13

  Sasfióka látja a lényeget, a fesztiválon megjelenő kereskedők, vendéglátósok meghitelezik a bevételüket, aztán a végén jelezhetik, hogy eladtam ezer meg egy csiga gyrost, kérem az ellenértékét.
  Aztán kiköthető szerződésben, hogy a bevétel x%-a kezelési költség volt és csak napok múlva tudok fizetni.
  Hungarofest 2008-ban, belülről átéltem hasonlót.

 • regapó2011.06.23 16:59:24

  Ez szerintem azért van így kitalálva, mert offshore cégen keresztül vihető, aztán ha ne adj isten veszteséges lenne a fesztivál, akkor csődbe viszik a céget, a szervezők kiveszik a pénzüket, a beszállítóknak meg fityiszt mutathatnak. Ezzel a kártyás módszerrel először begyűjtik az össz. geldet, a legutolsó eladott fröcss után is, és abból fizetgetnek szép szolídan a beszállítóknak, ha marad mit. Mindez persze megideologizálva a fizess kártyával mert neked sokkal jobb lesz hablattyal.
  Mer első szempont ugye, hogy a szigetelőknek jó legyen. Há persze. :)

 • Lexington902011.06.23 19:39:52

  Szerintetek ilyen feltételek mellett ki menne el kereskedni a fesztiválokra, ha nem érné meg? Nyilván itt előre aláírt szerződések vannak, melyhez a Szigetnek éppúgy kell tartania magát, mint a kereskedőknek:) Akinek pedig a kártyás rendszer ütközik az elveivel, ne látogassa a fesztiválokat.

 • regapó2011.07.02 17:36:45

  Ja és külön kezelési költséget vonnak a cégektől, mert használják a kötelező kártyás rendszert. Lopás, mint minden amit ebben az országban amit úgy vezetnek fel, hogy az emberek érdekében történik.

Bababarát szállások

Pihenjen együtt a család! Szállások 4 700 Ft / fő / éjtől

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!