no

Nem foglalkozom a basszusgitárosokkal

2011.07.01. 14:42
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Idén is több világsztárt üdvözölhetünk az idei VOLT fellépői között: többek között a Thirty Seconds to Mars, Moby, a Pendulum, Paul Kalkbrenner és a hosszú évek után újra koncertező House of Pain is ott lesz velünk június 29-július 2. között Sopronban. Annak érdekében, hogy a kiskorúak még nagyobb biztonságban fesztiválozhassanak, a 18 év feletti fesztiválozók a bejáratnál külön karszalagot kapnak, alkoholos italt csak ennek birtokában lehet vásárolni a VOLTon.
Tovább »
 

Csaknem 13 éve nem koncertezett a Primus Európában, Magyarországon pedig még soha nem jártak. Most is épphogy áttették a lábukat a határon, de legalább itt voltak a soproni Volt fesztiválon, és így pár kérdést fel is tehettünk az egyöntetűen legendának titulált Les Claypool basszusgitáros-énekesenek.

Ősszel megjelenik az új lemezetek, halottam olyat, hogy ez egyfajta múltba tekintés lesz.

Igen, ha valamihez hasonlítanom kell, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy leginkább az 1990-es Frizzle Fryhoz nyúltunk vissza. Kicsit azért, mert Jay Lane dobos visszatért, másrészt meg most ezt akartuk csinálni. Ez a lemez kicsit szeszélyes lesz.

A legtöbb basszusgitáros azt mondja rád, hogy egy élő legenda vagy. Szerinted ki az a következő generációból, akire érdemes odafigyelni?

Őszintén megvallva nem foglalkozom a mostani basszusgitárosokkal. Az elmúlt 15 évben egyetlen egy basszusgitárosra kaptam fel a fejem. Ő Mark Sandmant, aki több mint tíz éve meghalt a morfiumból. Mármint úgy értem, hogy a zenekarának volt az a neve, hogy Morphine, nem ő halt meg attól. Őt nagyon nagy újítónak éreztem. Mostanában is vannak jó zenészek, de nem kapom fel a fejem kimondottan egyre sem.

Miért vagy ekkora gyurmabábu rajongó, hogy a legtöbb lemezetek borítójára is gyurmafigurák kerültek?

Az első lemeznél az egyik haverunk csinálta meg a szobrokat, én meg kifestettem, aztán ez annyira jól sikerült, hogy ez olyan primusos lett, és így maradtunk ennél. Sőt, volt olyan, hogy én szobrászkodtam. Mindig valami olyat akartam, ami nem hagyományos, valami újat. De azért az évek alatt odafigyeltünk, hogy ne unja meg senki, ezért másmilyen borítókat is csináltunk. Az új lemezhez meg találtam egy nagyon régi antik játékot, még nem láttam a végleges verziót, de nagyon tetszik. Igazából szeretek 3D-ben dolgozni, most is majd láthatod a két robotot mögöttünk, direkt nem akartam valami vásznat, hanem legyen ez is térbeli.

A Primus mellett folytatod a szóló produkciódat is?

Tavaly tavasszal voltam is errefelé vele. Nagyon élveztem, mondjuk Magyarországra pont nem jutottunk el, de voltunk itt a környéken. Még nem tudom, hogy mi lesz vele, most a Primus van nagyon erőteljesen jelen az életemben. De azt a zenekaromat, a dalokat és az ott játszó embereket is nagyon szeretem, úgyhogy nem hiszem, hogy abba tudnám hagyni.

Mit szóltál mikor hallottad a Korn Blind című számát, aminek az eleje nagyjából ugyanaz, mint a ti Too Many Puppies számotoké?

Ja, hallottam, hát tudod, elég sok helyen elmondták, hogy nagy hatással voltunk rájuk, lehet erre értették. Mit csinálhattam volna? Meg nem verhetem őket.