Táncoljon velünk a korrupció ellen!

2013.08.09. 17:46
Az Index fesztiválblogja
A korrupció rendkívül káros és bosszantó dolog, és ha megfelelő mennyiségű mém gyártásával nem tennénk nap mint nap viccessé, akkor csak sírni tudnánk rajta. De mit tehetünk ellene? Az segít, ha táncolunk?

A nokiás doboz már a múlté, az alkalmi vesztegetés helyett a korrupciós hálózatok terjedtek el az utóbbi időben Magyarországon, a korrupciós veszélyek rendszerszinten vannak jelen. Százból 61 magyar szerint ráadásul a korrupció az utóbbi évben még tovább terjedt, a Globális Korrupciós Barométer pedig azt állapította meg, hogy a magyarok nagy többsége a politikai pártokat tartja a legkorruptabbnak. Ehhez még az is hozzá jön, hogy 48 százalékunk szerint a kormány küzdelme a korrupció ellen teljesen hatástalan. Nem véletlen, hogy legtöbben úgy gondoljuk: nagy a hétköznapi emberek szerepe a mindennapi korrupció megfékezésében.

De mit tehetünk?

Kis korrupcióhatározó

A Wikipedia szerint a korrupció vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amely során valaki pénzért vagy más juttatásért,   juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. A TI szerint a felruházott hatalommal való visszaélés  magánhaszon-szerzés céljából. A korrupció lehet politikai, közigazgatási, rendőri, katonai vagy gazdasági. A korruptnak tekintett tevékenység határai kultúránként és korszakonként változnak.

Sok megkérdezett aktívan is hajlandó lenne tenni a mutyi ellen, például petíció aláírásával, vagy tüntetésen való részvétellel. De jelenteni a korrupciót – például a főnöknek, a rendőrségnek vagy egy jogvédő szervezetnek – csak nagyon kevesen merik – írja a Transparency International.

Ahhoz, hogy jelenthessük, először is nem árt felismerni a korrupciót, utána pedig jó, ha tudjuk, hová kell fordulni. A Transparency célja egy olyan aktív bázist építeni, amelynek tagjai hajlandóak ezt megtanulni, alkalmazni és tanítani is. Mivel a fiatalok a legfogékonyabbak, őket célozza a BÁZIS program. Ezen belül futott tavaly a Transparency Ideje felébredni! programja, amelynek folytatása idén az Ideje megmozdulni! kampány. Ennek komoly eszközei év közben a konferenciák, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, vagy az Átláccó Fesztivál, azt viszont a szervezet is belátta, hogy ezeknek nyáron esélye sem lenne a könnyűzenei fesztiválok mellett.

Ráadásul a fesztiválokon sok az egyszerre elérhető fiatal, vagy kevésbé fiatal, de legalábbis nyitott ember. "Nagyon sok az érdeklődő, naponta több száz látogatóval beszélgetünk a korrupcióról, és mérjük le tudásukat egy elektronikus kvízzel" – mondta az Indexnek Hortobágyi Emese, a TI társadalmi kampányainak vezetője. De nem elég azokat berántani, akik a hőségkómában véletlenül a Civil Szigetre vetődnek, a TI azokat is meg akarja fogni, akik csak a buli miatt vettek jegyet. Így felmerült a kérdés, mi az az őrülten feltűnő módszer, amivel politizálásra, vagy legalábbis hasznos közéleti tevékenységre lehet venni valakit egy zenei fesztiválon, kánikulában, mondjuk a Világzenei Nagyszínpad előtt?

És egy Korrupció Kisokos

A korrupció felismerése hol egyszerűbb, hol nehezebb. Ha kenőpénzfizetésre kérnek fel valakit, akkor egyértelmű a helyzet, de az is korrupciónak számít, ha például a hatalmon lévő politikai erő az őket támogató csoportoknak juttatja a kormányzati szerződéseket. Könnyű felismerni a korrupciót akkor, ha például egy szolgáltatás teljesítéséhez indokolatlan felárat kell fizetni, vagy ha csak úgy sikerül valamit elintéznünk az önkormányzatban, ha ajándékot veszünk a hivatalnoknak. Egyéb fajtái a befolyással üzérkedés, közpénzzel való visszaélés, politikai patronázs, a nepotizmus (vagyis amikor csak rokonság vagy kapcsolat miatt kerül valaki jó állásba), a szavazatvásárlás és a vesztegetés – derül ki a TI korrupciós kisokosából, amelyet a Szigeten is osztogat.

Nokiás doboznak öltözni, pénzzel kitömött zsebekkel, fehér köpenyben rohangálni sem lenne rossz, de ezek nem túl interaktív ötletek. Hirtelen sötét bokrokba rángatni mit sem sejtő járókelőket, és megpróbálni korrumpálni őket, mondjuk rezsicsökkentést támogató aláírásokat szerezni tőlük cigiért cserébe – nem biztos, hogy bejönne, habár az áldozatok örökre emlékeznének rá. Megvesztegetni Nick Cavet a nagyszínpadon, miközben óriás Zuschlag képek futnak hátul a ledfalon – lehet, hogy ennek is lennének hátulütői.

Egy közös táncba viszont mindenki be tud kapcsolódni, főleg, ha koreográfiája gagyibb, mint a Hey Makarenájé vagy a Ketchup Songé, és főleg egy fesztiválon, ahol úgyis mindenki minden őrültségre nyitott. "Felráz, megmozgat, felébreszt, pont erre van most szükség: ne higgyük azt, hogy nem lehet tenni a korrupció ellen" – mondta Hortobágyi Emese. "Ha szélmalomharcnak is tűnik néha, akkor is tenni kell ellene, aktívan, közösen" – tette hozzá, és szerinte éppen ezt szimbolizálja, amikor 50–60 ember táncol közösen egy közös mozdulatsort.

Dance against corruption at Sziget - Tutorial video

Az alapmozdulatokat már hónapokkal ezelőtt feltöltötték YouTube-ra, hogy bárki felkészülve csatlakozhasson a Szigeten a csoporthoz. Az Index nem értesült róla, hogy lennének jazzbalett csoportok, amelyek ez idő alatt felkészültek a tananyagból, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy voltak, akik a számítógép előtt állva ezt nyomták esténként aerobic edzés helyett. Habár a szerkesztőségben remekül működik a légkondi, azért mi is csak elméletben álltunk neki jelképes mozdulatokat gyártani, miközben a Nemzeti táncválasztó, párválasztótól Michelle Jenekétől és Anastasia Ashleytől, sőt, Michelle Obamától loptunk ihletet.

Így született meg a mindent begyűjtő az almaszedő mintájára, a borítékot átadó a hagyoményos láncfűrész-berántó alapján, a nem én voltam-integetés Beyonce Single ladies című száma után, a menekülő moonwalk, a lebukás utáni headbang, és végül a börtönben pucsitós gogo. Az új koreográfiát péntek estétől megfelelő mennyiségű sör után népszerűsítjük a Sziget tetszőleges sátraiban.

Mit tehetünk a korrupció ellen, amikor éppen nem táncolunk?

A TI kisokosa azt mondja: mindig kérjünk számlát; ne fizessünk és ne is fogadjunk el kenőpénzt; jelentsük korrupciót a jogsegely@transparency.hu e-mailcímen vagy a http://merjtenni.hu online bejelentő felületén; és ha tehetjük, szervezzünk fórumokat a témáról, akár a TI BÁZIS segítségével. Hasznos lehet még a közérdekű adatigénylés, és figyelni a környezetünkben zajló közbeszerzésekre. Legyél etikus és cselekedj becsületesen! - mondja a TI, és amíg a Sziget tart, mindenkit szerettel vár a Civil Szigeten a Transparency International sátorban.

Amit a Szigeten villantott a Transparency, az viszont videójánál jóval vagányabb volt: izmos combú sortos lányok és lelkesítő fullcapes fiúk nyomtak spárgákat és durva hátraszaltókat a pénteken délután fél ötkor még tikkasztó hőségben. Igaz, hogy nagyjából csak az nézte őket a küzdőtéren is, aki sajtós, vagy eleve részt vett a programban, de ez a látvány értékből nem vont le. Már éppen elismerően bólintani akartam, hogy aztán szemüveget kelljen tennem és az államat keresgélni a porban, amikor orbitális pechjükre hirtelen elment az áram. Reméljük, nem az volt a gond, hogy a hangmérnököt korrumpálták.

Az aktivisták a következő perceket azzal töltötték, hogy külföldieket próbáltak kétségbeesetten maradásra bírni, de az éppen arra járók még a TI-seknél is kétségbeesettebben igyekeztek a színpad túloldalán álló mosdók felé. A videós mozdulatsort végül is lenyomta közel száz ember, aztán gyorsan szét is széledtek - ilyen egy flashmob - és minden ment tovább, ahogy addig.