1700-an kaptak orvosi ellátást a Szigeten

2014.08.17. 21:26
Az Index fesztiválblogja

Szeles Géza, a Sziget egészségügyi szolgálatának vezetője elmondta az MTI-nek, hogy vasárnap reggelig csaknem 1700 esetet láttak el a fesztiválon. A végtagsérülések voltak a leggyakoribbak,  ezután jöttek a belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és a szemészeti panaszok.

A legsúlyosabb probléma gerincsérülés volt, ez kétszer fordult elő. Az egyik esetben bebizonyosodott, hogy csigolyatörésről van szó, a beteg lebénult. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy embert, és előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is. "Az utóbbi kettőnek valószínűleg semmi köze a fesztiválhoz, egyszerűen a nagy számok törvénye alapján, éppen ott és akkor fordult elő" - mondta Szeles. Idén, először a Sziget történetében, tüdőembólia miatt kellett kezelni egy fiatalt. Őt sikerült még időben ellátni, megmenekült.

Az alkohol és a drogok okozta problémák száma évek óta stagnál. Alkohol miatt napi 10-15, drog miatt napi 6-8 embert láttak el. Az utóbbiak nagy része kórházba került, de alkohol miatt senkit sem kellett bevinni.

Szeles szerint egyre kevesebb az ellátandó eset, mert jobb az együttműködés a krónikus betegekkel, a többség már nem felejti otthon vagy a sátrában a gyógyszerét, hanem beadja az egészségügyi szolgálathoz, így nem tűnik el.

Lasz György, a Sziget biztonsági főnöke szerint a látogatók számának növekedése ellenére a bűncselekmények száma folyamatosan csökken, a korábbi években több százszor fordult elő például sátorfosztogatás, idén viszont csak 22-szer. Ennek szerinte az lehet az egyik oka, hogy mostanra már nagyon sokan használják az értékmegőrzőket, és több zárt kemping is rendelkezésre áll. Alig volt verekedés vagy más erőszakos cselekmény. Lasz azt mondta: csak néhányszor kellett a biztonsági szolgálatnak emiatt intézkednie, és senki nem sérült meg súlyosan.