Hangfoglalás lesz a hétvégén

2008.10.03. 09:06
A Syma csarnokban hangszer-demonstrációt tartanak, fővárosi és debreceni szórakozóhelyeken pedig több mint kétszáz koncert lesz. Fellép a Tankcsapda, és a Suhancos, de lesz ukrán népi punkrock is.

Zenei kiállítás, hangszer-demonstráció és közönségtalálkozó mellett több mint 200 koncert várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Hangfoglalás Zenei Kiállítás és Szemle rendezvényén a budapesti Syma csarnokban, valamint négy fővárosi és egy debreceni klubban.

A Syma Sport- és Rendezvényközpont A és C csarnokában 8 ezer négyzetméteren 88 kereskedő vonultatja fel a jelen és jövő csúcstechnikáját; több 10 ezer fúvós, billentyűs, vonós, ütős, akusztikus és elektromos pengetős hangszert lehet kipróbálni, emellett bemutatják a hang-, fény-, a színpad-, a stúdió-, színház-, és a diszkó technika elemeit is.

A 200 forintos pengetőtől kezdve a 880 ezer forintos, kézzel készített Bogner gitárerősítőn át a 150 millió forintos, koncertek hangosítására használt keverőpultig sok minden látható lesz, a Metallica együttes 1986-ban elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burtonnek készített Aria basszusgitárt pedig ki is lehet próbálni.

A Mesterhangszerek Zöld Szigetén helyet kapnak egyedi magyar mesterhangszerek: vonósok, gitárok, fa- és rézfúvósok, historikus, népi és gyermekhangszereknek. Szaktanácsadást adnak az érdeklődőknek hangszerbeszerzéshez, javításhoz, restauráláshoz.

A Symában mintegy 180 koncerttel, bemutatóval demonstrálják a hangszerek tudását különböző stílusú zenekarok és előadók. Fellép többek közt a Hooligans, a Republic, Gerendás Péter, az Old Boys, a Dupla Kávé, a Fish!, Emilio, Pély Barna illetve Zsola és a Vad Orchideák. Számos zenész és együttes tart közönségtalálkozót. Dedikál Ágnes, Mester Tamás, a Tankcsapda, Nagy Feró, Zséda és az Animal Cannibals is.

Koncertek Budapesten és Debrecenben

A Magyar Zenei Exportiroda szervezésében október 3-án és 4-én este a Hangfoglalás programja négy fővárosi klubban és egy debreceni klubban folytatódik. A Gödör Klub, a Take Five, a Corvintető, a Merlin, illetve a debreceni Klinika Klub ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen zseniális magyar illetve közép-kelet-európai zenekarok koncertjeinek ad helyet. A hazai együttesek közül színpadra lép többek közt a Ludditák, az Anna & the Barbies, a Suhancos, a Gonzo, a Maszkura és a Tücsökraj, a Cimbaliband és a The Unbending Trees, utóbbi itt tartja lemezbemutatóját.

De itt lesz a Haydamaky, akik az ukrán népzene hagyományos dallamait keverik punk-kal, rock-kal, reggae-vel. Továbbá fellép a Skyline, a mai cseh szcéna legvadabb, és legismertebb elektronikus zenekara. Egymást követő három évben kapták meg az illusztris elektronikus zene legjobbjának járó Akropolis Live Music Award-ot. Nem beszélve a Èanki¹ou-ról, ők elsősorban mérhetetlen energiájú fiesta muzsikájuk véget lettek elsőszámú kedvencek a cseh világzene fanok körében. Ahogy minden program a Hangfoglaláson, így a több mint 30 klubkoncert is ingyenesen látogatható. A klubokban a Vodafone sms-falakat helyez el.