Ozzy Osbourne hatvanéves

2008.12.03. 12:56
A világ legjobb heavy metál énekese még mindig aktív. Még mindig koncertezik, és jövőre varietéműsorral látható.

A szerdán a hatvanadik születésnapját ünneplő Ozzy Osbourne négy évtizede zenél. A napokban megkapta a Marshall Classic Rock and Roll Honors Award életműdíjat. Az indoklás szerint az énekes, billentyűs és zeneszerző a Black Sabbath tagjaként és szólóteljesítményéért kapta. Osbourne-t a heavy metal nagyapjának vagy a sötétség hercegének is nevezik.

    

John Michael Osbourne 1948. december 3-án született az észak-angliai Astonban. Fiatal éveit Birminghamben töltötte. Nehezen kezelhető gyerek volt, akinek diszlexiája miatt külön is gondot okozott a tanulás. Már az iskolában létrehozta az Earth együttest Tony Iommi gitárossal, akivel a 40 éve alakult Black Sabbathban folytatta.

    

A mai napig a legnagyobb metálénekes Osbourne tíz évet töltött a Black Sabath-tal. Kaliforniában 1974-ben negyedmillió ember előtt is játszottak. Tíz közös albumuk jelent meg, lemezeikből több mint ötvenmillió fogyott.

    

Ozzy világ életében rendesen pusztította magát: ivott, drogozott. Ennek köszönhető a zenekar feloszlása is. A 78-as Never Say Die volt az utolsó közös lemezük. Később néha feltűnt a Sabbathtal - például a Live Aiden.

    

A szakítás után a Blizz of Ozz című első szólóalbuma egycsapásra platinalemez lett. Hasonló nagy durranás volt a Diary of a Madman, a Live and Loud (a lemez egyik dala, a Changes listavezető volt, több mint 1 millió fogyott belőle), és siker volt később a Tribute, a No More Tears, a Down To Earth is. Első Grammy-díját 1993-ban kapta, 1999-ben pedig megduplázta. Tavaly jelent meg, és kedvező fogadtatásban részesült a Black Rain album, aminek I Don't Wanna Stop című dala listavezető volt. Ozzy szólólemezeiből több mint 50 milliót adtak el.

    

Pályájának sikervállalkozása az 1996 óta zajló Ozzfest fesztiválsorozat, ami rendre hatalmas tömegeket vonz a heavy metal és a hard rock jeles előadóival. Ozzy karrierjének jelenlegi alakulásáért nagyrészt felesége, és egyben menedzsere, Sharon Osbourne felelős.

A hat éve az MTV-n valóságshow-jával nagy sikert arató Osbourne család új műsorát The Osbournes: Loud and Dangerous címmel jövő februárban kezdik sugározni az amerikai Fox csatornán. Ez egy varietéműsor lesz, aminek hátterében az American Idol (a kinti Megasztár) készítői állnak. A műsorban lesznek zenés elemek, riportszerű felvételek, komédiázás és nyereményjátékok is.