Az EU tönkreteheti az összes dönerest
A Bild című német lap szerint – amit az MTI szemlézett – az EP környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomozására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhúsgyártásban.
A dönert a német CDU egyik EP-képviselője védelmébe vette, aki szerint a fosztfátbevitel napi 4200 milligrammig veszélytelen, miközben egy adag dönerben mindössze 134 milligramm foszfát van.

Renate Sommer szerint
az uniós állampolgárok a dönerfogyasztás révén egy év alatt legfeljebb annyi foszfátot visznek be szervezetükbe, mint amennyit másfél liter kóla elfogyasztásával.
Ugyanakkor a Bild szerint az EU-ban naponta 500 tonna dönerhúst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő. Az ágazat 110 ezer embernek ad munkát – köztük rengeteg Nyugat-Európában élő töröknek.