A kórház hibázott, amikor elutasította a beteget

2007.04.11. 16:09
Az új eljárási rendtől függetlenül a válságos állapotban lévő beteget el kell látni, vagyis hibázott a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház, amikor H. Imrét továbbküldte a szentesi kórházba, állapítja meg az Egészségügyi Minisztérium vizsgálata. A férfit ellátó orvos és egy mentős között zajló párbeszéd leiratából az derül ki, hogy H. Imre állapota stabilnak tűnt, mielőtt továbbküldték Szentesre.
Vizsgálat és ellátás nélkül küldte tovább a válságos állapotban lévő mindszenti beteget Szentesre, ezért hibázott a hódmezővásárhelyi kórház, állapítja meg a vihart kavart esetről az Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ Dél-alföldi Régiójának tisztifőorvosa által lefolytatott vizsgálat. A vizsgálat eredményét az egészségügyi tárca szerdán hozta nyilvánosságra.

Az idült betegségben (hörgőtágulat, magas vérnyomás, alkoholizmus) szenvedő H. Imre múlt hét péntek délután lett rosszul, miután saját felelősségére aznap reggel elhagyta a szentesi kórházat. A Mindszentre kiérkező mentők előbb Hódmezővásárhelyre vitték a beteget, ám a kórház Szentesre irányította őket, miközben a mentőben nem volt orvos.

Egy másik vizsgálat

A hódmezővásárhelyi kórház szerda délután egy jegyzőkönyvet juttatott el a sajtóhoz, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a beteg állapota stabil volt, amikor továbbküldték Szentesre. Az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ megbízásából tartott vizsgálat megállapította, hogy az orvos döntésénél csak a "jelenleg érvényes sürgősségi és belgyógyászati fekvőbeteg ellátásra vonatkozó területi ellátási kötelezettséget vette figyelembe."

Miután a beteg a mentőben rosszul lett, majd meghalt, a mentők felhívták a hódmezővásárhelyi kórház orvosát, aki ellátás nélkül útnak indította H. Imrét Szentesre. A beszélgetést a mentők központja rögzítette, s ennek egy részét a vizsgálat anyagaként le is játszották az ÁNTSZ szerdai sajtótájékoztatóján. A beszélgetésben a hódmezővásárhelyi kórház orvosa azt mondja, főnöke utasításba adta neki, hogy az új beutalási rend értelmében a nem a körzetébe tartozó betegeket nem láthatja el.

Részlet a beszélgetésből:

Mentős: (...) A lényeg az, hogy a beteg az exitált.

Orvos: Hát azt gondoltam, mert már azért szólnak itt ennyi telefonnal. Na most, nekem reggel a főnök kiadta utasításba, hogy...

Mentős: ...jó, hát egyértelmű...

Orvos: ...de nem írta le. Érti?

Mentős: Aha. Értem.

Orvos: Na most, akkor én nem vettem át, mert nekem ezt mondta, hogy még hozzá se nyúljak a beteghez, másrészt mindszenti, akihez meg még azért se szabad hozzányúlnom,

Mentős: Hát igen, csak itt egyetlenegy baj van, hogy igen közel Vásárhelyhez, és sürgősségi ellátás, meg itt van az országos tiszti-főorvos által kiadott papír, ami mindenkire érvényes, hogy sürgősségi ellátást még az átalakulóban lévő intézeteknek az orvosai is kötelesek ellátni.

Orvos: De a beteg itt stabil volt. Ült, beszélt és lélegzett. Vérnyomást nem mértem, EKG-t nem húztam, ez így van, de az, hogy mikor válik instabillá, azt én nem tudom megmondani.

Mentős: Azt senki nem tudja.

Orvos: Na most, érti, akkor most a beteget beszállították ide valahogy Mindszentről is, ami gondolom fél óra volt. Addig is stabil volt, mert a mentőben semmit nem kapott. Ült, lélegzett, néztem rá, nem volt halálközelben. Ettől sokkal, nem is fekvővel hozták be. Nem azt mondom, hogy lépkedett. Ismert beteg, ismerem, párszor feküdt nálunk.

Mentős: Ühm. Értem.

Orvos: Hát most érti, én leszek most...

Mentős: Jó, hát a jövőbe senki nem lát...

Orvos: ...két évre börtönbe megyek. Úgy hogy nagyon jó, csak azt mondta, reggel ezt kértem a főnökömtől, hogy adja ezt írásba, mondja meg, hogy kit zavarhatok el, itt van az első beteg, akit nem veszek át, meghal a mentőben. Na most mit szól. Tehát most, érti?

Mentős: Világos, én tökéletesen értem.

Orvos: Tehát most ezt mondom, és akkor kinek......mert azt mondja, hogy a hatályos jogszabályt olvassam el. Elolvastuk reggel, és az van, hogy a beteg szállítható állapotban volt. Nem igényelt kezelést itt. Az, hogy tíz perc múlva, kapun túl meghal, ez sajnos benne van a pakliban.

Mentős: Ez világos.

Orvos: Na most érti és erre most bárki mondhat bármit, de ha jön egy jogász, és elkezdi ezt cincálni, akkor persze én vagyok az, aki nem ismertem föl, hogy ez halál előtt két lépéssel volt.

Mentős: Na most egy ezeréves COPD-s az bármikor meghalhat.

Orvos: Ezt mondom, másrészt most engedték el Szentes kórház, nem tudom honnan. Önkényesen otthonába távozott.

Mentős: Nagyon klassz.

Orvos: Na most érti. Akkor most én...

Mentős: Kedden reggel jön hozzánk a Kallai főigazgató és akkor helyre lesz téve, hogy kivel, ki, hova, mit, miért, M-el így hármasba ülünk le és akkor megold (nem érteni)

Orvos: De most mondja meg, érti? Most nekem ez a legszarabb. Most rám fogják húzni az egész vizes lepedőt úgy ahogy van. Szakorvos vagyok, felelős vagyok ezért az ügyért. Most itt mindenki majd mossa a kezét, hogy a mentő behozta, én láttam, én vagyok a hülye, hogy miért nem vettem át, mert ha meghalt két perc múlva. Pedig csak azt csinálom, amit nekem mondanak.

Mentős: Értem, igaza van.

Orvos: Másrészt a mentősök itt álltak körülbelül fél órát. Addig néztem a beteget. Még azt is mondtam, hogy őrizzük úgy, hogy ott állunk mellette és nézzük. Tehát, csak nem, tehát most érti, nem úgy csináltuk, hogy az ajtóba, itt álltak, mert közbe magukat hívták ötvenszer, mert hogy nem akartam átvenni, ezt mondom, hogy addig is a beteg úgy elvolt és ült.

A súlyos beteget el kell látni

A hódmezővásárhelyi polgármester, a fideszes Lázár János az egészségügyi reform első áldozatának nevezte H. Imrét, akinek halálához szerinte hozzájárult az új eljárási rend és a hódmezővásráhelyi sürgősségi osztály megszűnése.

Ezzel szemben az egészségügyi minisztérium leszögezi, minden kórháznak el kell látnia a sürgősséggel hozzá beérkezett beteget, és sürgősségi fogadóhelyet kell működtetnie.

Lázár János szerint szerint az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet politikai megbízást teljesít, és nem szakmai véleményt fogalmaz meg a mindszenti beteg haláláról. A polgármester szerint a két hivatal "nem várta meg a saját vizsgálatának befejezését".

Mint mondta, a jogszabály úgy szól, hogy amennyiben stabil a beteg állapota, az orvosnak tovább kell küldenie a beteget Hódmezővásárhelyről, és az ügyeletes doktor "ennél se többet, se kevesebbet nem tett".

Lázár János szerda délelőtt a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy választ kapjon, van-e összefüggés a beutalási rend megváltoztatása és a tragikus haláleset között, illetve a hatástanulmány hiánya eredményezhette-e a beutalási körzet gondatlan kialakításán alapuló tragédiát.

A mindszenti eset röviden
10:48 - H. Imre (testvére segítségével, háziorvosi beutalóval) jelentkezett a szentesi Dr. Bugyi István kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. Az idült betegségben (hörgőtágulat, magas vérnyomás, alkoholizmus) szenvedő beteg vizsgálatánál jelentős fulladást, tüdőgyulladást, igen rossz vérgáz értékeket talált a vizsgáló orvos. A beteg a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította, tiszta tudattal a megfelelő dokumentációt aláírta és otthonába távozott.
14.54 - A beteg háziorvosa riasztotta a mentőket, mert H. Imre Mindszenten rosszul lett, az árokba esett.
15.05 - A helyszínre Hódmezővásárhelyről megérkezett a betegápolóval rendelkező mentő (a másik két mentő ellátást végzett).
15.15 - A mentő elindult a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházba, menet közben a fulladó beteg folyamatos oxigénellátásban részesült.
15.32 - A beteggel megérkezett a mentő az Erzsébet kórház belgyógyászati ambulanciájára, ahol a beteget nem fogadták arra hivatkozva, hogy ellátása Szenteshez tartozik.
15.50 - A beteget ellátás nélkül továbbszállították a szentesi kórházba. Az orvos nélküli mentőben a beteg az egyébként folyamatos oxigénadagolás ellenére rosszabbul lett, légzése, keringése összeomlott és megkezdték az újraélesztést.
16:11 - Az időközben a mentőállomásra visszaérkezett esetkocsit orvossal együtt az élesztést végző mentőautó után küldték, hogy segítsen az életmentésben.
17:00 - Eddig folytatták sikertelenül az újraélesztést, a beteg elhunyt. A halottat a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház kórbonctani osztályára vitték.
(Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása alapján)