MTV: bizonytalan hitelfelvétel

2002.05.24. 09:27
Várhatóan nem tudja felvenni az MTV azt a 12 milliárd forintos hitelt, amelyre az Orbán-kormány egyik utolsó intézkedéseként készfizető kezességet vállalt. Az intézmény kuratóriumi elnökségének MSZP-s és SZDSZ-es tagjai ugyanis ellenzik a tranzakciót.
Kétséges, hogy az MTV az Orbán-kormány egyik utolsó intézkedésének köszönhetően hozzájuthat-e újabb, ezúttal 12 milliárd forintos pénzügyi juttatáshoz. A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kabinet készfizető kezességet vállalt egy összesen 14 milliárdos hitelre. Ezt a Magyar Televízió, illetve a Magyar Rádió veheti fel. A szocialisták már a bejelentést követően jelezték, hogy ellenzik a döntést, és arra szólították fel az érintetteket, hogy ne kössék meg a szerződéseket - írja a Népszabadság.

Embrionális állapotban

A kijelölt hitelnyújtó az állami tulajdonban lévő Konzumbank. A pénzintézet vezérigazgatója, Gerhardt Ferenc a napilapnak úgy nyilatkozott: az ügy jelenleg embrionális állapotban van. Az MSZP felhívásával kapcsolatban annyit jegyzett meg: neki azt kell végrehajtania, amire a tulajdonosok utasítják.

A hitelügy egyelőre nem volt téma a tévékuratórium csütörtöki elnökségi ülésén, ahol először vettek részt a héten megválasztott MSZP-s és SZDSZ-es tagok. A 12 milliárd forint azonban hamarosan napirendre kerül, mivel a jelentősebb pénzügyi lépéseket a kuratórium elnökségének jóvá kell hagynia. A hitelfelvételt az új delegáltak nem támogatják. Először ugyanis a Magyar Televízió eddigi gazdálkodását akarják megvizsgálni.

Havi 800 millió veszteség

A kabinet a szerdai döntésével egy tavaly decemberi határozatot újított meg. Az év végén ugyanis már kormánygaranciát adtak a tévének egy 12 milliárd forintos hitel felvételéhez. Ezt azonban akkor nem tudta életbe léptetni az MTV. A Magyar Televízió a törlesztést bizonyosan nem tudja megoldani, havonta ugyanis több mint 800 millió forintos veszteséget termel, vagyonát pedig már szinte teljesen felélte.

Az MTV az elmúlt négy évben csak a különböző formákban kapott kormányzati segítségekkel menekült meg a csődtől. Az ingatlanokért az ÁPV Rt. adott közel 15 milliárd forintot, 11 milliárdos köztartozást engedett el az Országgyűlés, amely 12,5 milliárdos tőkejuttatást is megszavazott a tévének tavaly. Az MTV 3,5 milliárd forintos hitelt is kapott az állami tulajdonú Postabanktól 2001-ben.