Judit
3 °C
7 °C

Feszültség az MTV körül

2002.04.29. 12:33
Az MTV elnöke ugyan a helyén akar maradni, széke mégis inog. Az MSZP keresi a megoldást annak érdekében, hogy akkor is pacifikálják Mendreczkyt, ha eltávolítani nem tudják.
Az MSZP elszánta magát arra, hogy a választási kampányban a kormányoldalt támogató MTV vezetését akkor is "semlegesítse", ha leváltani nem tudja.

Az MSZP csak javasolhatja a leváltást

Az Index információi szerint a szocialisták nem tartják lehetetlennek azt a megoldást, hogy Mendreczky Károly tévé elnököt, aki a felszólításuk ellenére sem hajlandó lemondani, pénz-, és hatáskör megvonással, illetve más szankciókkal lehetetlenítsék el. A várhatóan nyár elején hivatalba lépő új kormány nagyobbik pártja, az MSZP ugyan ismét ott lehet a jelenleg még csonka, kizárólag az eddigi kormánypártok delegáltjaiból álló kuratóriumi elnökségben, de ez a testület csak a tévéelnök visszahívására tehet javaslatot.

Huszonötből négyen

A leváltásról a civil szervezetek képviselőivel kiegészített nagykuratórium dönthet, valamennyi tag kétharmados egyetértésével. A szocialisták azonban nem számítanak arra, hogy személyi javaslataikat a testület támogatja majd. A huszonöt fős kuratórium tavaly nyáron négy ellenszavazattal választotta meg a Fidesz színeiben korábban önkormányzati tisztséget is ellátó Mendreczky Károlyt.

Beleszólás nélkül

Az egyik elképzelés szerint a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő Magyar Televízió - ahol információink szerint a választások előtt minden munkatárs számára kifizették, sokszor hónapokra visszamenően a fizetéseket - számára nem biztosítják a további működéshez alapvetően szükséges támogatást. Ezzel az intézmény teljesen ellehetetlenülne, az ezután odaküldött csődbiztos pedig lényegében átvenné cég irányítását.

Nem elképzelhetetlen az sem, hogy az MTV vezetői közül előbb az alacsonyabb beosztású munkatársaknak, például Csermely Péter hírigazgatónak kell távoznia. A személyi bázisától így megfosztott elnök, akinek esetleg a hatáskörét is szűkítik, helyén marad ugyan, de lényegében nem tud beleszólni a közmédia vezetésébe.

Lehetséges utód

Az Index információi szerint amennyiben mégis megürülne valamilyen módon az elnöki szék, az egyik lehetséges utód Kósa Somogyi György, az MTV volt intendánsa lehet. Az ő neve már korábban is szóba került, mint jelölt.

Ne kelljen szégyenkeznünk!
A Magyar Televízió Üzemi Tanácsa a közszolgálati televíziózás és a mozgóképkultúra védelmében az alábbi nyilatkozatot teszi: Felhívjuk a parlamentbe bekerült pártok figyelmét, hogy a küszöbönálló EU-csatlakozás ellenére, immár 12 éve sikertelen kísérletezések áldozata a közszolgálati Magyar Televízió. Fontosnak tartjuk, hogy felgyorsított egyeztetéssel meg kell teremteni egy gazdálkodásában, szervezetében megerősített független, közszolgálati Magyar Televízió működésének végleges feltételeit. A Magyar Televízió munkatársainak legfontosabb érdeke, hogy nyugodtan dolgozhassanak, minden külső hatástól mentesen, a pártatlanság és a közszolgálatiság elveinek betartásával. A Magyar Televízió dolgozói ezért arra kérik a politikusokat és a Magyar Televízió vezetését, hogy ezen elvek szerint tevékenykedhessenek, és egyetlen kollégánknak se kelljen szégyenkeznie, mert a Magyar Televízió munkatársa!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?