Gusztos a közterületi tarifákkal támadja Rogánt

2007.08.15. 19:14
Baráti, diplomáciai és politikai tarifa is létezik a Belvárosban, ami a közterület-használati díjakat illeti Gusztos Péter szerint. Az SZDSZ-es politikus nem érti, miért kell nagyságrendekkel többet fizetni két minisztériumnak a parkolásért, mint az amerikai nagykövetségnek a Rogán Antal vezette kerüeletben, ráadásul mindezt egy ügyvédi iroda számlájára.

"Ahány ház, annyi tarifa" - az SZDSZ parlamenti frakcióvezető-helyettese így jellemezte az V. kerület közterület-használati gyakorlatát szerdai sajtótájékoztatóján.

Gusztos Péter szerint a Belvárosban létezik a baráti tarifa, ennek példájaként említette, hogy a Cser Ágnes vezette szakszervezet nem fizet közterület-használati díjat, miközben tavaly ősz óta foglalja el installációja a járda egy részét a Nádor utcában.

Baráti, diplomáciai és politikai tarifa

Van diplomáciai tarifa - folytatta -, ennek példája, hogy a napokban kötött megállapodás szerint az Egyesült Államok nagykövetsége az általa használt 4 000 négyzetméterért 50 évre 360 millió forintot, vagyis 5 évre 36 milliót fizet az önkormányzatnak.

Emellett létezik a politikai tarifa, szerinte ennek példája, hogy az Egészségügyi Minisztériumtól 1 400 négyzetméterért 5 évre 13 milliárd forintot kér a polgármester. A terület tulajdonjoga továbbá vitatott, a tárca szerint a parkoló a minisztérium tulajdona.

A liberális politikus arra is kitért, hogy a minisztériumi inkasszóra egy magán ügyvédi iroda letéti számláját adták meg, az önkormányzaté helyett, ami ugyan törvényes, de szerinte felesleges, ráadásul az is kérdés, hogy mi lett volna a letéti díjjal, és az összeg kamataival.

A Gusztos által bemutatott számla

A politikus prezentációjában egy számlamásolatot is mutatott, miszerint az V. kerületi önkormányzat elrendeli, hogy a minisztérium a Biczi és Tuzson ügyvédi iroda bankszámlájára fizesse a díjat.

A liberális politikus felszólította Rogán Antalt, hogy hozza nyilvánosságra az ügyvédi iroda és az önkormányzat közötti szerződést, és válaszoljon arra is, hogy miért éppen egy olyan jogi céget bízott meg az ügylettel, aminek egyik névadója egy fideszes önkormányzati politikus.

A Terézvárosban nem kell fizetni a parkolásért a követségeknek

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal kedden törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat, amelyekben Rogán Antal fideszes polgármester jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt "büntető mértékű" használati díjat szabott ki.

A hivatal a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium panaszára vizsgálta Rogán Antal döntéseit.

Szerdán Verók István terézvárosi polgármester az ügy kapcsán az MTI-nek elmondta, a VI. kerületben lévő 15 követségnek nem kell fizetni a parkolásért közterület-használati díjat.

Ezt korábban államközi egyezményekben rögzítették. Az egyes államok "viszonossági alapon" ugyanannyi parkolóhelyet biztosítanak Magyarország külképviseletei előtt, mint ahányat Budapesten kapnak, mondta Verók.