Több állami támogatást akar a Heti Válasz

2002.11.20. 13:49
Kevésnek tartja a költségvetési tervezetben szereplő ötvenmillió forintos támogatást a Heti Választ kiadó közalapítvány, ezért azt tervezi, hogy a döntéshozókhoz fordul segítségért. A szocialisták médiapolitikusa viszont úgy véli, az előző kabinet túlzott támogatásban részesítette a lapot, és beavatkozott a piaci folyamatokba.
A döntéshozók segítségét kéri a lap tervezett állami támogatásának növeléséhez a Heti Választ kiadó Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány. Az MTI információi szerint a közalapítvány vezetése a napokban levélben fordul valamennyi országgyűlési képviselőhöz és kormánytaghoz azt kérve, hogy a jövő évi büdzsé tárgyalása során tegyék lehetővé: a lap a tervezett 50 millió forintnál nagyobb költségvetési támogatáshoz juthasson.

Melyik kezet?

A hírt az Index kérdésére megerősítette az alapítvány kuratóriumának elnöke is. Elek István szerint erre a lépésre azért van szükség, mert a javaslatban szereplő összeg tizede annak a pénznek, amit a TTFK tavaly kapott az állami büdzséből. Ez kevés ahhoz, hogy kiadják a Heti Választ, működtessék a Gondola.hu nevű site-ot, és folytassák kiadói, illetve más tevékenységüket. "Amennyiben az előterjesztésben szereplő 50 milliót szavazza meg az Országgyűlés, gondolkodnunk kell, hogy melyik kezünket vágjuk le" - fogalmazott Elek István.

Már konzultáltak

A közalapítvány elnöke az Indexnek azt is elmondta: egyelőre nem tud új fejleményről beszámolni azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen lépéseket tervez a Heti Válasz közpénzből való kiadásának támogatásával kapcsolatban. Korábban ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kabinet valószínűleg egyforintos jelképes összegért eladja a lap kiadási jogát és eszközállományát a szerkesztőségnek. Elek István ezután konzultált Kiss Elemérrel, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel az orgánum jövőjéről, majd azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem nyertek megerősítést a Heti Válasz eladásáról, valamint a lapot kiadó közalapítvány kuratóriumának átalakításáról megjelent hírek.

Veszteséges

A Heti Válasz tavaly áprilisban jelent meg először. Első kiadója az Orbán-kormány határozatával létrehozott Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány volt, amelynek kuratóriumi elnöke Elek István, a miniszterelnök politikai főtanácsadója lett. A TTFK összesen kétmilliárd forintot kapott a központi költségvetésből. Emellett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság segítségével ingyenes használatra székházat kapott az Andrássy úton. Júliusban változott a kiadó: a feladatot a közalapítvány tulajdonában álló Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. látta el. Az újságot induláskor hatvanezer példányban nyomtatták ki, később ez a szám harmincezerre csökkent. Az Indexnek Elek István most szintén harminc-negyvenezer eladott példányról beszélt. Hozzátette, mivel hirdetési bevételeik elmaradnak a várakozástól, a lap veszteséges. Ez azonban - mint mondta - nem meglepő, hiszen az újság "sajátos értékelvű", ráadásul még két éve sincsen a piacon, tehát nem volt igazán ideje a kifutásra.

Túlzott támogatás

Újhelyi István az MSZP médiapolitikusa ugyanakkor úgy látja, hogy a Heti Válasz eddig túlzott pénzügyi támogatásban részesült. Az Indexnek nyilatkozó országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány beavatkozott a lappiac működésébe, ami káros és helytelen gyakorlat volt. Ezt most a Medgyessy-kabinet megkívánja szüntetni.