Fidesz: Állítsák le a polgári gumiégetõ építését

2007.12.16. 19:39
A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a Polgárban épülõ gumiabroncs égetõ üzem mûködését, mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Illés Zoltán. Az ellenzéki párt környezetpolitikusa bírálta a zöldtárcát, amiért Magyarország nem vállalta károsanyag-kibocsátásának 40 százalékos csökkentését

A Polgáron épülõ gumiabroncs égetõ üzem jelentõsen hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz, és ez Tokaj-Hegyalja környékét súlyosan érinti. A Fidesz ezért azt kéri a kormánytól, hogy vizsgálja felül az üzem engedélyezési folyamatát. Ha az égetõmû mégis elkészülne, akkor ahhoz ne adjon mûködési engedélyt.

Az Európai Unió három hónappal ezelõtti döntése szerint a hulladékégetés nem tekinthetõ hasznosításnak, hanem megsemmisítésnek, amely egész más megítélés alá esik. Ha a kormányzat nem lép az ügyben, akkor várhatóan jogi lépéseket tesznek, mondta Illés.

Elvárják a kormánytól, hogy vizsgálja felül klímapolitikáját, környezetpolitikáját és gazdasági stratégiáját tekintettel a globális klímaváltozásra.

Illés Zoltán elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg az EU 2020-ig vállalta, hogy károsanyag-kibocsátását 40 százalékkal csökkenti, Magyarország 2012-ig még a 20 százalékos mérséklést sem fogadta el.