Búcsú: hárommilliárd Fideszhez közeli szervezeteknek?

2002.05.14. 06:58
Ma dönthet arról az oktatási miniszter, hogy távozása előtt a Fideszhez közeli szervezetek támogatásával kiüríti-e a szakképzési alapot. A döntést a 29 fős Fejlesztési és Képzési Tanács sem bírálhatja felül. A 15 milliárdos alap egyharmadát évekig nem használta fel a minisztérium támogatásra, most például cégek taneszköz-vásárlására félmilliárd forintot oszthat ki.
Egy a Népszabadság birtokába került dokumentum szerint közel hárommilliárd forintot ítélt oda a szakképzési alapból főként Fideszhez közeli munkáltatói szervezeteknek az oktatási miniszter

A szóban forgó dokumentumot a mai ülésén véleményezi a múlt év végén alakult Fejlesztési és Képzési Tanács. A Népszabadság úgy tudja, a testületnek nincs lehetősége megakadályozni a kassza kiürítését, mert a minisztériumok, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek, a kamarák és a szakképzési szakmai szervezetek képviselőiből álló 29 fős tanácsnak nincs joga befolyásolni, megváltoztatni a miniszteri döntést.

Jegeltek hárommilliárdot

A szakképzési alapot a gazdálkodó szervezetek éves bruttó bértömegük 1,5 százalékával egyenlő hozzájárulása tölti fel, ez jelenleg 15 milliárd forintot tesz ki, mivel a pénzek körülbelül egyharmadát évek óta nem költötték el sem házon belüli képzésekre, sem valamelyik szakképző intézményben folyó tanulóképzésre, sem valamelyik iskola pénzzel vagy eszközökkel történő támogatására. A kasszából pályázatok alapján elsősorban iskoláknak és cégeknek juttatnak jelentős összegeket a miniszter döntése alapján.

Taneszközre félmilliárd

Az előterjesztés szerint például a PHARE Programiroda 892 millió 500 ezer forinthoz jut a halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatását célzó távfinanszírozási programra. Több mint félmilliárd forintot kap az IPOSZ "gyakorlati képzést folytató, 10-50 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások taneszköz-beszerzésének támogatására".

Tarolhat a BOKIK

A Népszabadság keddi számában beszámol arról is, hogy az IPOSZ-MGYOSZ-MKIK 450 millió forintos támogatást pályázott meg technológiai képzőközpontok létrehozására. Az Oktatási Minisztérium oktatási és tudományos kapcsolatok államtitkársága "árnyékprogram" támogatására nyújtott be pályázatot 394 millió forintos igénnyel. (A pályázat címéből nem fejthető meg, hogy a titokzatos elnevezés mit takar.) A dokumentumból is kitűnik, hogy Bihall Tamás, a Borsod Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke három elnyert pályázat előterjesztőjeként is szerepel. Ezek között a tanulószerződéssel kapcsolatos tanácsadási tevékenység 2002-2003. évi támogatására a miniszter 125 millió 952 ezer forintot ítélt oda.

A lap felkínálta a reagálás lehetőségét Farkas Krisztina miniszteri biztosnak, de ő hétfőn nem kívánt ezzel élni.