Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Csak a minisztérium tud az ingyenes nyelvvizsgákról

2001.04.04. 10:22
Sem a felsőoktatási intézményeket, sem az Idegennyelvi Továbbképző Központot nem tájékoztatta az Oktatási Minisztérium, miként valósítják meg az ingyenes nyelvvizsgát az egyetemisták, főiskolások számára. Ettől függetlenül az Indexnek a felsőoktatási helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, hogy három-négy héten belül a főiskolák és egyetemek megkapják a szükséges támogatást, ami körübelül háromszázmillió forintra rúg majd. Pénz tehát van, koncepció nincs.
A főiskolák és egyetemek három-négy héten belül megkapják azt a pénzt, amellyel a hallgatóknak egy ingyenes nyelvvizsgát biztosítanak - nyilatkozta az Indexnek Kiss Ádám felsőoktatási helyettes államtitkár. A szakok többsége előírja a nyelvvizsgát, ezért az államilag finanszírozott képzésekben résztvevőknél nem akarnak további költségeket hárítani a tanulókra. Az iskoláknak átutalják a pénzt, amiből ők a hallgatóikat befizetik egy vizsgára. A költségek évi háromszázmillió forint körül vannak. Az Index minisztériumi forrásból úgy tudja: pénz van, koncepció nincs.

Az iskolák még nem tudnak az ingyenes nyelvvizsgáról

Ismerős?
Semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak az ingyenes nyelvvizsgákról - mondta az Indexnek Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola főtitkára. Komoly előkészületek szükségesek, hogy a gyakorlatban is meg lehessen valósítani egy ilyen lehetőséget. Minden pénzzel el kell tudnia számolni az iskolának, ezért egy újabb nyilvántartás bevezetése lesz szükséges. Ez jelentős többletmunkát fog hárítani a tanulmányi osztályokra. A pénzt nem adhatják a diákok kezébe, ezért a vizsgaközpontokkal is meg kell állapodni a támogatás technikai lebonyolításáról. Galló István az Idegennyelvi Továbbképző Központ igazgatóhelyettese szintén nem tudott semmiféle információval szolgálni, a minisztérium még őket sem tájékoztatta.

Jelenleg egy középfokú nyelvvizsga 9500 forintba kerül és a főiskolákon, illetve egyetemeken a diploma megszerzésének feltétele. Balázs Szilvia, a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatója az Indexnek elmondta, eddig nem mert nyelvvizsgázni menni, mert többnyire két-három alkalom is szükséges, hogy sikeres bizonyítványt szerezzen valaki. Ennek a költségét nem tudja állni. Hallott az ingyenes nyelvvizsga lehetőségéről, de az iskolában semmilyen felvilágosítást sem tudtak róla adni. Megvárja, míg eldől, állják-e a költségeket, addig a nyelvtanárokra költi a pénzét.  • Vennék
  • Hírek