MDF: pozícióharc gyorsított eljárásban?

2004.06.18. 13:19
Előrehozott tisztújítástól tart Dávid Ibolya belső ellenzéke. Az MDF elnökének politikájával egyet nem értők arra számítanak, hogy a szombati választmányi ülésen olyan javaslatot is elfogadnak majd, amely lehetővé teszi, hogy teljesen kiszorítsák őket a párt befolyásos posztjairól.
Az Index információi szerint a 495 fős II. kerületi MDF-szervezet feloszlatása és az általános tisztújítás dátumának meghatározása válhat az EP-választást követő első országos választmányi ülés döntő témájává szombaton.

Gyorsított eljárás

Az európai parlamenti kampány idején távolmaradásával tüntető MDF-es belső ellenzék attól tart, hogy a szombati országos választmányi ülésen olyan javaslatot is elfogadnak majd, amely a nyári vagy a kora őszi időszakra hozza előre az egyébként csak jövő tavasszal esedékes általános tisztújítást. A pártelnök Fidesz-ellenes hangvételét kritizálók, főként a párt parlamenti frakciójának tagjai a gyorsított eljárás következtében kisebb eséllyel pályázhatnak majd az MDF fontosabb posztjaira.

Kívül maradtak

Mint emlékezetes, Dávid Ibolya önállósági politikája már a 2002-es választások után megosztotta a párt országgyűlési képviselőcsoportját: a frakció tagságának mintegy fele a Fidesszel történő megegyezést szorgalmazta. A közeledés helyett azonban pártelnök a korábbinál is konfrontatívabb hangvételű választási kampánya szánta el magát, amely korrupcióval vádolta meg a két nagy pártot, így a Fidesz vezetését is. A "belső ellenzék" látványosan ezt követően kivonta magát a korteskedésből, amely az előrejelzésekre rácáfolva mégis eredményesnek bizonyult.

Fordulópont lehet

Úgy tudjuk, a "70-30-as" kampány áll Medgyasszay László pártalelnöki funkciójáról való lemondása mögött is. Medgyasszay volt az egyike azoknak, akiknek munkájára MDF-es frakciótagsága ellenére Orbán Viktor is épít. A politikus az EP-választást követően jelentette be lemondását, amelyet azonban már a kampány idején közölt Dávid Ibolyával. Fordulópontot jelenthet az MDF politikájában, ha az országos választmány jóváhagyja a II. kerületi MDF alapszervezet feloszlatását, amelyet a fővárosi MDF szavazott meg a helyi politikusok "Fidesz-barát" irányvonalára hivatkozva. Az alapszervezet jelenti többek között Balsai István, volt frakcióvezető bázisát. A Dávid Ibolyát sokszor támadó Lezsák Sándor viszont közleményben üdvözölte az önállóan indulás sikerét. A korábbi pártelnök békülékenységét jelezte az is, hogy egyike volt annak a néhány parlamenti képviselőnek, aki ott volt az MDF-központban a választás éjszakáján.