Az MSZP elnöksége ragaszkodik Kiss Péterhez

2004.08.21. 15:02
A szocialista párt elnöksége hivatalosan Kiss Pétert jelöli kormányfőnek - ezt Kovács László jelentette be a testület ülése után. Gyurcsány Ferenc azonban még bizakodó: "hosszú még a nap, még semmi sem dőlt el".
#alt#A Köztársaság téren a nemrég befejeződött MSZP elnökségi ülés után kiderült, a testület hivatalosan Kiss Péter kancelláriaminisztert jelöli kormányfőnek. Kovács László, a párt elnöke az ülést követően újságíróknak elmondta, más név nem hangzott el a testület előtt, és a megyei elnökökkel való találkozójuk során sem neveztek meg más jelöltet.

Az ülésről távozó politikusok, köztük Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt mondták, hogy a választmány dönti el, kit terjesztenek a kongresszus elé.

"Semmi nem dőlt el"

Az ülésen részt vett Gyurcsány Ferenc is, akinek jelölését leginkább a megyei elnökök támogatják, de az MSZP frakcióban is vannak támogatói. Kovács László pártelnök azonban megjegyezte, a megyei elnökök testülete nem jelölő szerv. A pártelnök azt is hozzátette, ha a választmány mai ülésén valamelyik jelölt megszerzi a a szükséget támogatottságot, akkor őt is a kongresszus elé terjesztik. A ma fél ötkor összeülő választmányi ülésen a tagok egyharmadának a szavazata kell ahhoz, hogy valakiből jelölt válhasson.

Gyurcsány Ferenc az elnökségi ülésról távozóban azt mondta, "hosszú még a nap, nem dőlt el semmi".

Az Index információi szerint az MSZP-frakció "őrjöng", és nem engedi, hogy csak egy jelöltet vigyenek a kongresszus elé. Az egyik informátorunk úgy fogalmazott, hogy a párt demokratikus jelöltállítást szeretne, és nem engedi, hogy az elnökség "keresztül erőszakolja rajtuk saját jelöltjét, és hogy a kongresszus csak egy jelöltről szavazzon."