Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Puccstól a miniszterelnök-jelöltekig

2004.08.21. 22:53
A végső választmányi szavazáson Veres nem kapta meg a szavazatok felét, így Kiss Péter és a néhány szavazattal kevesebbett kapott Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-jelölt.
A választmány úgy döntött, hogy két jelöltet terjeszt a kongresszus elé, tudta meg az Index a választmányi ülés végeztével. A 140 szavazatból 103-at Kiss Péterre, 99 szavazatot pedig Gyurcsán Ferencre adtak le. Veres János a végszavazáson nem kapta meg a szükséges egyharmadnyi szavazatot. (A szabályzat szerint szavazat több jelöltre is leadható.)

Ez az jelenti, hogy a kongresszus szerdán Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc közül választ majd miniszterelnököt. Az elnökség ezekben a percekben dönt arról, hogy egyet ért-e a választmányi határozattal. Információink szerint mindez csak formális lépés lesz, és nem valószínű elutasítás.

Rugalmasság

Az elnökség tudomásul veszi, ha a választmány több jelöltet terjesztene a kongresszus elé, mondta a választmányi ülés előtt Kovács László a sajtónak.

Kovács egyetlen jelöltjük előterjesztését akkor azzal magyarázta, hogy nem szerették volna, ha a vesztes miniszterelnök-jelölt később nem szavazza meg a parlamentben a miniszterelnököt. Bár szerinte ez a forgatókönyv azért nem valószínű.

Kovács szerint aki nemmel szavaz a jelölt miniszterelnökre, az "képletesen szólva az Orbán Viktorra szavaz."

Fej fej mellett

A száznégy fő részvételével zajló frakcióülésen Kiss Péter 90, Veres János 80, Gyurcsány Ferenc pedig 74 szavazatot kapott, tudta meg az Index. A szabályzat szerint ugyanis több jelöltre is lehetett szavazni. A frakció a szimpátiaszavazás végeredményének sorrendjében ajánlja majd a jelölteket a választmány elé.

Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc közös autóban érkeztek a választmányi ülésre. Kiss Péter az épületbe tartva az Indexnek elmondta, bár a választmány dönt, olybá tűnik, két-három jelöltet fognak a kongresszus elé állítani. Információink szerint a három jelölt Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc és Veres János lesz.

A kancelláriaminiszterrel közösen nyilatkozó Gyurcsány Ferenc az MTI-nek azt mondta: "a pártkongresszusnak az a dolga, hogy döntsön (...) és dönteni fog: kettőnk közül vagy egy harmadikat". Mindkét politikus leszögezte: ha valamelyikük miniszterelnök lesz, együtt fognak működni.

Kovács jelöltje

A szocialista párt elnöksége hivatalosan Kiss Pétert jelöli kormányfőnek - ezt Kovács László jelentette be a testület ülése után, miután az MSZP és az SZDSZ a ma délelőtti koalíciós tárgyaláson úgy döntött, közösen állít miniszterelnök-jelöltet. Gyurcsány Ferenc szerint azonban hosszú még a nap, a választmányi ülésen megszerezheti a jelöléshez való jogot. A jelölt személyéről a szocialista párt frakciója, választmánya, elnöksége és megyei elnöki értekezlete még szombaton dönt. Az Index információi szerint az MSZP-frakció "őrjöng", és nem engedi, hogy csak egy jelöltet vigyenek a kongresszus elé. Az MSZP elnökségének ülése>>>

Az is eldőlt, hogy a szocialisták szerdára hívják össze a rendkívüli kongresszust, melyen eldől, ki lesz Magyarország következő kormányfője.

Az SZDSZ nem akarja befolyásolni az MSZP-n belüli folyamatokat, és azt sem akarja, hogy bevonják ebbe" - mondta Kuncze Gábor pártelnök szombaton, a koalíciós egyeztetés után. Kuncze szerint több felmerült MSZP-s miniszerelnök-jelölt neve elfogadható számukra. "Nem szimplán személyi kérdésekről van szó" - mondta a pártelnök, aki azt is kifejtette, az SZDSZ nem akar komoly változást a kormány összetételében, viszont hatékonyabb és határozottabb kormányzást igen. Milyen álláspontot képviselnek a szabad demokraták a koalíciós tárgyalásokon?>>>

Pénteken még öten voltak

A szocialista párt megyei elnökei rendkívüli ülést tartottak péntek este a Köztársaság téren. Az információink szerint feszült hangulatú találkozón Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese javasolta, hogy miniszterelnök-jelöltek közé vegyék föl Veres Jánost, a Medgyessy Péter által szerdán kinevezett fejlesztési minisztert, aki jelenleg a pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

#alt#
Azóta szűkült a kör

A megyei elnökök nem tudtak megegyezni, hogy Gyurcsány Ferencet vagy Kiss Pétert támogassák egységesen. Több megyei elnök azt szorgalmazta, hogy a szombati országos választmányi ülés egy jelöltet javasoljon a jövő heti rendkívüli kongresszusnak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Jánosi György, a párt országos választmányának vezetője elmondta, szóba kerültek mások is, Kiss, Gyurcsány és Veres János mellett, Hiller István kulturális miniszter és Szili Katalin, az MSZP alelnöke is. Szili Katalin kérdésre válaszolva kijelentette, számára még nem kérdés, hogy vállalná-e a jelöltséget.

Kiss Péter neve a csütörtöki elnökségi ülést követően merült föl, aki jelezte, elfogadná a jelölést. Gyurcsány Ferenc jelenlegi gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei elnökökkel folytatott péntei tanácskozása után jelentette be, hogy vállalja a megmérettetést, ha pártja hivatalosan jelöli.

Az MSZP megyei elnökei egyetértettek a párt elnökségének javaslatával mind a Medgyessy Péter miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításával kapcsolatban.

Protestáló MSZP-csoportok

A miniszterelnök esetleges lemondását elfogadó szocialista elnökség döntése miatt több platfrom protestált az MSZP-n belül, közülük többen részt vettek a pénteki megyei elnökségi találkozón. Bővebben a 'lázadásról' >>>

A legélesebb kritikát Nagy Sándor MeH-államtitkár, a szocialista platform tagja fogalmazta meg az Indexnek. Nagy elmondta, a miniszterelnök lemondásának elfogadásáról döntő csütörtöki elnökségi ülés tagjai "csak konzultáltak egymással", és döntésüket nem ismeri el. Az elnökségi ülésről bővebben >>>

A csütörtöki ülés vége előtt lemondott elnökségi posztjáról Toller László, pécs polgármestere. Vita alakult ki azt illetően, az új miniszterelnök átalakított kormánya folytassa-e a megkezdett kormányprogramot, vagy újat kell kidolgozni. Kovács László csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy azt "csak néhány részletben kell változtatni", és ilyen értelmű nyilatkozatot tett az SZDSZ is. Ezt Nagy "vicc kategóriának" nevezte. Az SZDSZ sajtótájékoztatájáról bővebben >>>

Az SZDSZ megvonta a bizalmat

Medgyessy szerdán, a kormányátalakítást bejelentő beszédében jelentette be, hogy három tárca élén változásokat hajt végre, köztük a gazdasági minisztérium élén is. A Csillag István személyéhez végsőkig ragaszkodó SZDSZ ezután vonta meg a bizalmat Medgyessytől, miután az MSZP vezetése is kihátrált a miniszterelnök mögül, és elfogadta Medgyessy még nem bejelentett lemondását. A két kormánypárt ezután döntött a konstruktív bizalmatlansági indítványról, amely szerint egy új miniszterelnök jelölésével váltják le Medgyessy Pétert. Bővebben a csütörtöki eseményekről >>>

A kormányfő-jelölt kiválasztására szombaton kerül sor az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós egyeztetésen, majd a szocialista párt testületeinek azt követő tanácskozásain. A párt rendkívüli, 'jelöltállító' kongresszusára már a jövő hét közepén sor kerülhet. Az Országgyűlés elnökével augusztus 26-a tudatják a végleges jelölt nevét, a parlament szeptember 6-án dönthet konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az új miniszterelnökről.