Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Konstruktív bizalmatlansággal váltják Medgyessyt

2004.08.19. 17:27
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön ultimátumot intézett az SZDSZ-hez, hogy estig erősítsék meg bizalmukat iránta. A szabad demokraták azonban erre nem hajlandóak, a koalíciós egyezkedések szombaton folytatódnak, az új miniszterelnök személyéről, illetve a kormányprogramról. Az MSZP elnöksége elfogadja a miniszterelnök lemondását, és keresi Medgyessy utódját.
Koalíciós forrásaink biztosra veszik, hogy Medgyessy Péter nem marad miniszterelnök. A szocialista párt elnöksége csütörtökön este elfogadta a miniszterelnök lemondását, és már döntött az utódjelölt személyéről is, ám a nevet nem hozzák nyilvánosságra. Az elnökség jelöltje információink szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter, de értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc esetleges jelölése sem került le a napirendről. Az MSZP elnökségi üléséről bővebben>>>

Információink szerint az MSZP és az SZDSZ szombati megbeszélésén szó esik majd az új miniszterelnök személyéről és az új kormányprogramról is tárgyalni fognak a felek.

"Tegnap elmondtam, álláspontom megmásíthatatlan, a bizalmatlanság légkörében nem lehet kormányozni, az ország előtt fontos feladatok állnak, ehhez erős kormány, erős kormányfő kell" - jelentette ki csütörtök délelőtti tájékoztatóján a miniszterelnök.

"A mai koalíciós egyeztetésen világossá tettem, hogy vagy ma estig megerősítik a miniszterelnök iránti bizalmat, vagy augusztus 26-áig megteremtik a lehetőséget az új miniszterelnök megválasztásához" - mondta a kormányfő. Erre úgy van mód, ha a koalíciós többség konstruktív bizalmatlansági indítvány keretében megnevezi az új kormányfőt. "Ha augusztus 27-éig nincs megoldás, akkor benyújtom lemondásomat Mádl Ferenc köztársasági elnök úrhoz" - közölte Medgyessy, és köszönetet mondott a baloldali szavazóknak az eddigi bizalomért.

"Ilyen vagy olyan gyors megoldás az ország érdeke" - hangoztatta Medgyessy. A kormányfő kijelentette, a lemondás kilátásba helyezésével akarja elkerülni, hogy az elmúlt két év eredményeit a következő politikai kurzus visszavonja, hogy a forintot támadás érje, vagy hogy Magyarország nemzetközi tekintélye csorbuljon.

Már februárban felmerült Medgyessy távozása>>>

Kuncze: a politikusoknak meg kell őrizniük higgadtságukat

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök közölte, szombaton folytatják a tárgyalásokat. Arra a felvetésre, hogy péntek estig kellene megerősíteni a Medgyessy iránti bizalmat, hangsúlyozottan megismételte, szombaton folytatják a tárgyalásokat. A pártelnök a koalíciós tárgyalásokon meggyőződött arról, hogy az MSZP és az SZDSZ is érdekelt a koalíció fenntartásában.

Kuncze Gábor
Arra a felvetésre reagálva, hogy Medgyessy szerint a kialakult helyzetért az SZDSZ egyes felelőtlen politikusai a felelősek, közölte: a politikusnak meg kell őriznie higgadtságát, nyugodtságát, különösen akkor ha államférfi. Medgyessynek a Népszabadságban megjelent kijelentésére, miszerint az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, Kuncze kijelentette: ezt határozottan visszautasítjuk.

Kiss, Gyurcsány vagy Hiller?

A csütörtöki koalíciós tárgyalásokat követően a szocialista párt vezetői Kiss Péter kancelláriaminiszter szobájában folytatták tárgyalásaikat, a megbeszélésen részt vett Szili Katalin, illetve Kovács László pártelnök is. Az Index munkatársai látták Kiss szobájából távozni Veres János leendő fejlesztési minisztert, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőt, illetve Komássy Ákost, Medgyessy Péter személyi titkárát.

Kiss Péter
Kiss Péter

Szili Katalin távozóban Kiss parlamenti dolgozószobájából az Index azon kérdésére, hogy a kancelláriaminiszter szükség esetén vállalná a kormányfői posztot, úgy reagált: erről még nem esett szó. Információink szerint azonban Kiss már jelezte, hogy hajlandó lenne elvállalni a posztot. Információink szerint lehetséges jelölt még Medgyessy helyére Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, és Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője is, ám ők értesüléseink szerint nem szívesen vállalnák a miniszterelnökséget.

Emellett felmerült lehetséges utódjelöltként a frissen menesztett, de ismerten kormányfői ambíciókat is dédelgető Gyurcsány Ferenc, és Hiller István kulturális miniszter neve is. Az MSZP csütörtökön délután kezdődött rendkívüli elnökségi ülésén vitatja meg a kialakult helyzetet.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP elnökségi ülésére sietve az Index kérdésére elmondta, egyelőre nem merült fel, hogy elvállalja-e a miniszterelnöki posztot. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy megerősítsük a koalíciót és néhány napon belül korrekt válasz szülessen, ami mindannyiunk számára megfelelő" - mondta a politikus.

Medgyessy bejelentésének előzményei

Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormányátalakítás keretében menesztette a szabad demokrata gazdasági minisztert. Csillag István leváltását azonban az SZDSZ nem fogadta el, közölték, hogy bizalmuk Medgyessyben megrendült, és koalíciós egyeztetést kezdeményeztek a vita rendezésére. Medgyessy Péter egy csütörtökön megjelent interjúban valószínűtlennek tartotta a koalíció felbomlását, mint mondta, bízik az SZDSZ "támogató felelősségtudatában".

A miniszterelnök leváltásának módja: a konstruktív bizalmatlansági indítvány
Az 1990. április 28-án a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége között létrejött megállapodást követően a parlament által elfogadott alkotmánymódosítás (az 1990. évi XL. törvény) két fontos változást vezetett be: az immár nem a parlament által választott, hanem a köztársasági elnök által kinevezett miniszterekkel szemben megszüntette a bizalmatlansági indítvány lehetőségét, és német mintára bevezette Magyarországon is a konstruktív bizalmatlansági szavazás intézményét.

Eszerint a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – nyújthat be bizalmatlansági indítványt. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a Kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni [Alk. 39/A. § (1) bek.].

A Kormány a parlamenti támogatás kétségessé válása esetén - a miniszterelnök útján - maga is kérhet bizalmi szavazást. Sőt azt is kérheti, hogy az általa benyújtott kiemelkedően fontosnak ítélt előterjesztés feletti sza-vazás egyben bizalmi szavazás legyen. Ha ilyen esetben az Országgyűlés nem szavaz bizalmat a Kormánynak, az köteles lemondani. A magyar Országgyűlésben 1990 óta bizalmi, illetve bizalmatlansági szavazásra még nem került sor.

Forrás: politikaforum.hu

Az SZDSZ által kezdeményezett csütörtöki koalíciós tárgyaláson a Szabad Demokraták Szövetségét Kuncze Gábor pártelnök, Horn Gábor, Szent-Iványi István és Fodor Gábor ügyvivő, az MSZP-t Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter elnökségi tag képviselte.

Az "utolsó csepp volt"

A koalíciós tárgyalás nem Csillag Istvánról, hanem a kormány hatékonyabb működéséről szól, mondta Kuncze csütörtök reggel egy rádióműsorban. "Csillag István eltávolítása (...) tulajdonképpen az utolsó csepp a pohárban; a Szabad Demokraták Szövetsége azért kezdeményez koalíciós tárgyalást, mert nem látjuk, hogy ezektől a változtatásoktól miért lenne hatékonyabb a kormányzat, miért lenne sikeresebb a kormányzati munka, és azt sem látjuk, hogy a kormány mit szándékozik a következő húsz hónapban tenni annak érdekében, hogy visszaszerezze a bizalmat. Nem látszanak a prioritások sem" - mondta a pártelnök, aki szerint az SZDSZ csak akkor érdekelt a koalíció fenntartásában, ha érdemi változások következnek be a kormány működésében.