Hatmilliárd forint a várólisták csökkentésre

2007.07.17. 15:19
Hatmilliárd forint átmeneti kiegészítő juttatást kap 82 kórház júliusban, augusztusban és szeptemberben az egészségbiztosítási alapból, jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiegészítő juttatást ígért 82 kórháznak. Erre az ad lehetőséget, hogy hétmilliárd forintos maradvány keletkezett, ebből hatmilliárdot osztanak szét. Az egészségügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint ezzel szeretnék kompenzálni a betegforgalom növekedését, valamint lehetőséget adni arra, hogy a kórházak csökkentsék a várólistájukat.

Horváth Ágnes a szétosztás módjáról azt mondta, egyértelmű szempontrendszer alapján határozták meg, mely intézmények kaphatnak a juttatásból, de külön kezelték a súlyponti kórházakat, amelyek 3-4-5 százaléknyit mindenképpen kapnak. A szempontrendszernél - mint mondta - figyelembe veszik többek között a más intézménytől átvett betegek számát, a sürgősségi ellátások arányát és az első féléves teljesítményvolumen kihasználását.

Az év végén is szétosztanak

Vannak olyan intézmények, amelyeknél egyéni szempontokat is figyelembe vettek, ilyen például az Országos Onkológiai Intézet vagy a Heim Pál Gyermekkórház. A fennmaradó pénzt a törvény szerint év végén osztják szét a kórházak között.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél mekkora összegre számíthat a tárca az első adatok szerint. Feszes évre készülünk, fűzte hozzá. Az egészségügyi miniszter beszélt arról is, hogy hamarosan munkacsoportot állítanak fel, amelynek az lesz a feladata, hogy átvizsgálja a teljes szülészeti rendszert. Példaként említette a császármetszések magas arányát, az otthonszülés lehetőségét vagy azt, hogy meddig kell szülés után a kismamának a kórházban maradni.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a hőség miatti sürgősségi ellátásnál nem kell vizitdíjat fizetni.

Pesti Imre (Fidesz) közölte: a főváros kórházainak adósságállománya ez év végére 60-70 milliárd forint lehet. "Mindannyian tudjuk, hogy augusztus-szeptember közepére a főváros egészségügyi ellátása összeomlik" - jelentette ki.