Diána
11 °C
22 °C

Zárt fórumon támadják az orvosok a melegeket

2007.07.15. 17:05
Az orvosok is, akárcsak a magyar társadalom egésze, megosztottak a melegekkel kapcsolatban, a webdoki.hu zárt fórumán éles vita bontakozott ki a témában. A szélsőséges hozzászólásokkal és a toleráns véleményekkel tűzdelt eszmecseréből 150 hozzászólás került az Index birtokába. A véleményüket itt kinyilvánító orvosok a Magyar Orvosi Kamara tagjai. Egy részük szerint a homoszexualitás deviancia, akárcsak a pedofília. A toleráns ellenvéleményt megfogalmazó kollégáikat pedig betámadják.

Folytatódik a melegekről szóló vita, Szetey Gábor személyügyi államtitkár coming outja, a múlt hétvégi melegfelvonulás, majd a Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján megjelent szélsőséges véleményt tükröző írás éles vitát korbácsolt az orvostársadalomban is. Az Index birtokába került a webdoki.hu fórumán történt eszmecsere csaknem 150 hozzászólása, melyek a társadalom egészének megosztottságát vetítik az orvostársadalomra is.

A webdoki.hu-ra kizárólag orvosok regisztrálhatnak, csak az kaphat hozzáférést a tartalmakhoz, aki a Magyar Orvosi Kamara tagja. A fórum hozzászólásai így nem kitalált felhasználónevek, hanem az orvosok valódi nevei alapján azonosíthatóak. A fórumot moderálják, az Indexhez eljutott hozzászólások közül számos véleményt, illetve azok egyes részleteit törölték.

Az orvosok is megosztottak

A fórumon zajló vita apropóját Éger István, a MOK elnöke nyilatkozata szolgáltatta, a fórumnak azt a címet adták, Éger: Én sem állok ki dicsekedni, hogy született az öt gyermekem.

Az elnök azután nyilatkozott több médiumnak, hogy a MOK weboldalán megjelent egy szélsőséges hangvételű írás dr. Nagy Attila debreceni háziorvos tollából. Nagy Attila szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tömeggyilkos, "akit egy jobb kor népirtásban való közreműködésért vonna felelősségre", olvasható a cikkben.

A cikk írója Horváth Ágnes mellett két további minisztert is felelősségre vonna amiatt, hogy nem tiltakoztak Szetey Gábor coming outja ellen, Hiller Istvánt és Lamperth Mónikát meg is nevezi, orvosként azonban úgy érzi, kizárólag az egészségügyi miniszter "bűnösségét, valamennyi cselekedetének életveszélyes voltát" hivatott feltárni. "Az orvos nem mellőzheti az egészségügyi felvilágosítást, a másság reklámozása pedig természetellenes, orvosi alapról kiindulva társadalmilag is káros" - írja Nagy Attila.

A fórumon megszólaló orvosok közül a legtöbben azt kifogásolják, hogy miért teszi közüggyé egy államtitkár homoszexualitását, szerintük ugyanis az teljesen magánügy. A hozzászólók egyébként nem képviselik ugyanazt az álláspontot, a melegek jogait védő orvosokat élesen támadják kollégáik, megkérdőjelezik azt is, hogy nevük előtt hogyan szerepelhet a dr. titulus.

A homoszexualitást betegségnek tartják

A homoszexualitás nem betegség

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken közleményben fejezte ki tiltakozását a MOK weboldalán megjelent cikkel kapcsolatban, "amelynek mind a tartalma, mind a stílusa elfogadhatatlan mindenkinek, aki toleráns, civilizált országban szeretne élni". "Meggyőződésünk, hogy ilyen alpári írás egyetlen európai ország orvosi kamarájának honlapjára sem kerülhetne fel. Meggyőződésünk, hogy az orvostársadalom döntő többsége nem azonosul ezzel a szemlélettel" - olvasható a közleményben.

A cikk tartalmáról leszögezik, hogy "a modern orvostudomány és a felvilágosult gondolkodás szerint a homoszexualitás nem tekinthető betegségnek. A homoszexualitás nem betegség, hanem a társadalom egy meghatározott kisebbsége körében az emberi szexualitás egy formája" - definiálják.

Czeizel Endre orvos-genetikus a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában hasonló véleményt fogalmaz meg. Az azonos neműek iránti vonzódással kapcsolatban kifejti, hogy "a hajlamért egy, az anya X nemi kromoszómája által átvitt gén a főfelelős. A gének azonban csak hajlamosítanak erre a biológiai kisebbségre. Olyan ez, mint a balkezesség. Ki lehet verni az illetőből, de akkor ennek következményei lesznek. Ahogy egy látens balkezes mindig is ügyetlenül fog írni a jobb kezével, úgy a megnevelt homoszexuális sem lesz boldog soha az életben".

Czeizel Endre az interjúban beszél fiáról is, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Mesél továbbá egy uniós felmérésről, melyben ötezer asszonyt, védőnőt, óvónőt, pedagógust és orvost arról kérdeztek, mit csinálnának, ha már terhesként megtudnák, születendő gyermekük különböző hátrányokkal - agyhiány, nyitott gerinc stb. - jönne a világra. "A homoszexualitásra való hajlam esetén 100-ból 91 nő azt válaszolta, hogy elvetetné, vagyis megölné a gyermekét" - számolt be a megdöbbentő adatról.

Több orvos a pedofíliával egy lapon kezeli a homoszexualitást, a hozzászólók nagy része pedig egyetért abban, hogy aki meleg, az beteg. "Akárhogyan vesszük, de biológiai, és Darwini alapelvek szerint, a biológiai törvényeinek ellentmond a homosexualitás=deviancia" - írja az egyik orvos.

Van, aki ennél is továbbmegy: "A homoszexualitás deviancia, például a zoofilia is az. Ha támogatjuk az egyneműek házasságát, akkor jogos igénnyel lépnek fel majd egyesek, hogy a kutyájukkal, vagy egy szamárral házasságot köthessenek".

Ezzel szemben több hozzászóló is kiáll a melegek mellett. "Párizsban a polgárok egy homoszexuális embert választottak polgármesterüknek, nálunk meg a Dunába lövöldöznék őket. Mentális lemaradásunk sajnos nem csökkent, hanem inkább nőtt. De szerencsére a fiatal generáció elfogadja ezt a jelenséget természetesnek - talán 50 év múlva nem lesz belőle ekkora szenzáció" - vélekedik egy orvos.

Börtönbe zárná a melegeket

A toleráns álláspontot nem hagyják szó nélkül: "Nagyon remélem, hogy a fiatal generáció sem fogadja el ezt!!! Az én gyerekeim tisztességes nevelést kaptak, nagyot csalódnék bennük, ha elfogadnák a magamutogató buzikat természetesnek. (_) Senki nem akarja őket a Dunába lőni, viszont börtönben lenne a helyük" - olvasható egy orvos szélsőséges véleménye.

A MOK weboldalán megjelent cikkel kapcsolatban is megosztottak, van, aki azt firtatja, hogy mit keres a cikk a honlapon: "Kilóg a lóláb: azért van ott, mert ennek ürügyén is lehet csepülni Horváth Ágnest". A hozzászóló, bár maga is számtalan okot tudna felvonultatni a miniszter kritizálására, úgy gondolja, visszatetsző, hogy a homoszexuálisok elleni előítéletekből építkezzen valaki Horváth Ágnes ellen.

A cikk nem botrányos, hibás

"A cikk szerintem nem botrányos. Hibás. Ugyanis valójában nem biológiai, hanem vallási-érzelmi alapon utasítja el azt, amit kezdetben tudományos terepen igyekszik bevezetni. De kirobban belőle a hit ördöge.:-) És ezért teljesen célt téveszt. Csak ezért már nem is foglalkoznék vele. Egy vélemény a sok közül" - írja egy orvos.

Elhangzik olyan vélemény is, hogy a MOK vezetésének kiállása Nagy Attila mellett radikális politikai elkötelezettségükről tesz tanúbizonyságot. "Szabad véleménynyilvánítás van, de fasisztoid nézeteiről hírhedt kollégánknak talán nem az orvostársadalom egészét még mindig megjelenítő MOK honlapján kellene publikálnia. Arra ott van neki a lelkiismeret88 meg a kuruc és társai".

Nem veszik le a cikket, de mégis

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a TV2 Tények című műsorában azt mondta, nincs okuk bocsánatot kérni és nem veszik le az ikriminált cikket oldalukról. A cikk szerdán jelent meg a MOK weboldalán, pénteken azonban már nem volt elérhető, korábbi helyén csak annyi olvasható: Hiba! A keresett oldal nem található. Egy keresőprogram segítségével a cikk azonban a mai napig elérhető teljes terjedelmében.

Az SZDSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy bocsánatkérést vár MOK-tól. "Elképesztőnek tartjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapján egy gyűlölködő (...), és egy tudományosan évtizedekkel ezelőtt idejét múlt cikk jelenhet meg" - fogalmazott Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese. Szerinte elérkezett az idő, hogy a MOK egyértelművé tegye: "náci hangvételű szélsőséges honlapok, vagy a tolerancia és a kultúrált párbeszéd irányában folytatja tevékenységét?"

Éger István a konkrét írással összefüggésben azt mondta, a MOK sok emberből áll, éppen ezért nem lehet egységes álláspontja. Emellett a MOK honlapja naponta több helyről szemléz, vesz át írásokat, de ettől még ezek nem a kamara álláspontját tükrözik. Mint mondta, az inkriminált íráshoz a MOK-nak nincs köze.

"Szeretném felhívni Gusztos Péter és a pártja figyelmét, hogy legjobb tudomásunk szerint idáig, de a jövőben is egyelőre még (...) a tudomány mai álláspontja szerint a fajfenntartás és az emberi fajta szaporodása kizárólag heteroszexuális partnerkapcsolatokon tud alapulni" - fogalmazott Éger István.