Adalbert
15 °C
21 °C

Megkötötték az első magyar leszbikus házasságot

2007.07.14. 12:12
Erős rendőri biztosítás mellett, a Batthyány téri Duna-parton összeadták az első magyar leszbikus párt. A Humanista Párt akciójával a múlt heti homoszexuálisok elleni utcai nyílt attrocitások ellen akart tiltakozni. Az összeadott pár, Kinga és Éva valójában nem is leszbikus, csupán a párt aktivistájaként vállalta az úttörő szerepet.

Szombaton délelőtt 11-kor a Humanista Párt elnökének anyakönyvezetésével összeadták az első magyar homoszexuális párt. A zártkörűként meghirdetett esemény idejére kordonnal zárták le a Batthyány tér nagy részét, a résztvevők csak rendőri igazoltatás után juthattak a Duna-parton felállítot esketőasztalhoz.

A homoszexuális házasságként meghirdetett esemény helyszínén azonban kiderült, hogy a leszbikusnak mondott pár, Kinga és Éva csupán a párt aktivistájaként vállalta a performanszot. A ceremónián a nemzeti szalaggal felszerelkezett Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke mondott beszédet a vágóképek számára szimbolikus háttérnek választott Parlement előtt. A melegházasság intézményének fontosságával kapcsolatban azt emelte ki, az nemcsak a lakáshitel vagy a gyerekek örökbefogadása miatt lenne fontos, hanem azt is lehetővé teszi, hogy az egynemű párok tagjait adott esetben a kórházi betegágy mellől ne küldhessék el a homofób hozzátartozók arra a joghézagra hivatkozva, hogy nem is családtagok.


Tekintse meg képeinket!

Magyarországon az állítólag egyenjogúság ellenére a homoszexuálisok eddig ki voltak rekesztve a társadalom egyik alapintézményéből, a családalapítás jogából. A preformanszban az anyakönyvvezetőt alakító pártelnök a Magyar Köztársaság leendő törvényei alapján kérte fel a párt, hogy mondják ki a boldogító igent. Várady "Hajrá Magyarország, hajrá melegek" szavakkal zárta a rendezvényt, amelyen valódi csókkal, pezsgőbontással és a kettő darab menyasszonyi csokor elhajításával imitálták egy valódi házaságkötés hangulatát.

A Humanista Párt már az önkormányzati választáson is felvette programjába a melegek polgári házasságának egyenjogosítását. Várady az Indexnek elmondta, a múlt szombati melegfelvonuláson történt események miatt gondolták úgy, hogy ennek a programpontnak a fontosságára újra felhívják a figyelmet. A pártelnök szerint a szombati incidens csupán szélsőséges megnyilvánulása annak, ami ma az országban intézményes megkülönböztetésként éri a melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat.