A magyarok harmada államilag korlátozná a melegeket

2007.07.13. 15:16
Szetey Gábor személyügyi államtitkár múlt héten csütörtökön coming outolt, a Medián hétvégén végzett közvélemény-kutatást a homoszexuálisok megítéléséről a magyar lakosság körében. Az utóbbi két évben érdemi változás nem történt, bár kicsit kevesebben ellenzik az azonos neműek házasságát, és nőtt azoknak a száma, akik államilag, jogilag korlátoznák a melegeket.

Míg 2005 márciusában a magyar lakosság 74 százaléka ellenezte az azonos neműek házasságát, addig idén júliusban 65 százalék vélekedett ugyanígy, derült ki a Medián közvélemény-kutató hétvégén végzett felméréséből. Változott a melegházasságot elfogadók aránya is, két éve még a megkérdezettek 23 százaléka bólintott rá, idén ez a szám már 30 százalék.

Módszertan
A felmérést július 7-én és 8-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

A magyarok toleranciáját árnyalja, hogy míg két éve a lakosság 29 százaléka korlátozta volna állami, jogi eszközökkel a homoszexuálisok életét, addig ma 34 százalék lépne fel hivatalosan a melegek ellen, 58 százalék viszont úgy gondolja, az állam ne avatkozzon bele ebbe a kérdésbe.

A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a lakosság nagyobb őszinteséget vár el a politikusoktól, mint az átlagemberektől. A megkérdezettek 44 százaléka szerint egy politikus akkor jár el helyesen, ha bevállalja homoszexualitását, míg az átlagemberektől csak 38 százalék várja ezt el. 45 százalék gondolja úgy, hogy a politikusoknak el kéne titkolniuk, hogy homoszexuálisak, 47 százalék pedig úgy vélekedik, hogy az átlagemberek esetén a titkolózás a helyes eljárás.

A magyarok sokkal elnézőbbek azzal, aki megcsalja partnerét, mint azzal, aki homoszexuális. A megkérdezettek 78 százaléka szavazna olyan képviselőjelöltre, aki többször elvált, 63 százalékot nem zavar, ha egy jelölt megcsalta házastársát, partnerét, de csak 38 százalék tenne ikszet homoszexuális politikus neve mellé. A meleg politikusokat egyébként még mindig jobban elfogadják, mint azokat, akik már fogyasztottak kábítószert, a felmérés szerint a lakosság mindössze 31 százaléka szavazna rájuk.

A Medián a felmérést azután készítette, hogy Szetey Gábor államtitkár múlt heten csütörtökön coming outolt, az adatgyűjtés időszakába pedig pont beleesett a Meleg Büszkeség Napja alkalmából tartott melegfelvonulás, ahol számos atrocitás érte a résztvevőket. A rendőrség a héten több nyomozást is indított a rendezvényen történt erőszak miatt.