Adalbert
15 °C
21 °C

Közösség elleni izgatás miatt nyomoz a rendőrség

2007.07.12. 13:24
Léderer András feljelentése alapján közösség elleni izgatás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség. Az SZDSZ Új Generáció elnöke azután fordult a hatósághoz, hogy a szombati melegfelvonuláson 2-300 ellentüntető ijesztő és gyűlöletkeltő rigmusokat skandált, és tettlegesség is történt.

A rendőrség elrendelte a nyomozást Léderer András feljelentése alapján, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az SZDSZ Új Generáció elnöke a melegfelvonuláson történt incidensek miatt fordult a hatósághoz.

A BRFK interneten közzétett közleménye szerint a rendőrség a Budapesti VI.-VII. kerületi ügyészséggel együttműködve szerdán rendelt el nyomozást közösség elleni izgatás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Mint írták, az eljárás része az interneten megjelent felvételek, és az ott elhangzottak elemzése.

A megfelelő szankcionálási eszköz

Léderer András, a liberális ifjúsági szervezet elnöke a rendőrség Teve utcai igazgatási központja előtt kedden úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ-hez hasonlóan az Új Generáció sem támogatja a gyűlöletbeszéd elleni törvény megalkotását, és ezzel az akcióval is azt próbálják bizonyítani, hogy a közösség elleni izgatás tényállása is megfelelő szankcionáló eszköz.

Zágrábban már vádat emeltek a melegek támadója ellen
Egy melegparádéra akart házilagos robbanószert dobni egy horvát férfi, aki ellen elsőként emeltek vádat gyűlölet-bűncselekmény miatt - közölte a zágrábi rendőrség csütörtökön. A vád szerint a 25 éves fiatalember hat Molotov-koktélt kevert lakásán két nappal a múlt szombati melegparádé előtt. A másság-demonstráció napján tűzálló maszkot húzott a fejére, meggyújtotta az egyik robbanóelegyes palackot, és a felvonuló homoszexuálisok felé indult. Ám amikor meglátta a rendőröket, inába szállt a bátorsága, és elrohant. A horvát büntető törvénykönyvbe tavaly vették fel a gyűlölet-bűncselekmény kategóriáját.

Az Új Generáció elnöke hozzátette, a felvonuláson elhangzott ijesztő és gyűlöletkeltő rigmusok után tettlegesség is történt, a résztvevőket nemcsak tojásokkal, hanem homokkal töltött zacskókkal, sörösüvegekkel is dobálták, és ez veszélyeztette a másságukat nyíltan felvállaló ünneplők és velük szimpatizálók testi épségét.

Léderer András úgy vélte, a gyűlöletbeszéd vezetett közvetlenül az erőszakhoz, ezért azt reméli, hogy a rendőrség nemcsak az egyéneket, hanem a tüntetést szervező szervezeteket is vétkesnek fogja találni az atrocitások miatt.

Megfélemlítették a felvonulókat

Bár az Új Generáció elnöke saját nevében tette a feljelentést ismeretlen tettes ellen, de a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, azok nevében is megteszi a feljelentést, "akiket mélységesen felháborít az, hogy ma Magyarországon egy 2-300 fős csürhe bármit megengedhet magának". Megjegyezte, a sértettek azért nem tesznek feljelentést, mert félnek, hogy nyilvánosságra kerülnek adataik, és a hatóságok úgysem találják meg az őket bántalmazókat.

A szombati Meleg Büszkeség Napja alkalmából tartott felvonulást végigkísérték a Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai, illetve a velük szimpatizáló ellentüntetők, közben folyamatosan provokálták a felvonulókat, fénykép-, illetve videofelvételeket készítettek róluk, valamint tojásokkal, sörösüvegekkel dobálták őket. A felvonulás a Buddha Beachen zárult, az onnan távozó melegeket a környező utcákban számos esetben az ellentüntetők bántalmazták, két ember kórházba került, többen fejsérülést szenvedtek.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány fegyelmit, belső vizsgálatot indít egy kollégája ellen, aki a rendőrség központjában dolgozik. A szolgálattevő ugyanis nem küldött ki rendőröket egy olyan esethez, amikor a melegfelvonuláson résztvevők telefonon kértek segítséget a támadások ellen.