Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Keresik a melegek támadóit

2007.07.09. 09:31
Bár erős volt a rendőri jelenlét a szombaton, a Meleg Büszkeség Napján tartott felvonuláson, mégsem sikerült megakadályozni erőszakos cselekmények elkövetését, ismerte el Kondorosi Ferenc államtitkár hétfőn reggel. Úgy véli, még mindig naivak és jóhiszeműek vagyunk, nem feltételezzük, hogy honfitársaink ilyen ostoba erőszakot követhetnek el azért, mert valaki másként gondolkodik.

A rendőrség keresi azokat, akik szombaton este a Meleg Büszkeség Napján erőszakos cselekményeket követtek el Budapesten, jelentette ki Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a Napkelte hétfő reggeli műsorában. Az államtitkár elismerte, hogy bár erős volt a rendőri jelenlét a szombati felvonulás idején a budapesti utcákon, nem sikerült tökéletesen megakadályozni az erőszakot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bűncselekmények elkövetőit megtalálják majd, és azok megkapják méltó büntetésüket.

Jóhiszeműek, naivak vagyunk

Kondorosi Ferenc szerint részint a jóhiszemű naivitás, részint a Magyarországon jelenleg uralkodó jogfilozófia a magyarázata annak, hogy nehéz az utcai erőszakos események ellen hatékonyan fellépni. "Még mindig egy kicsit naivak, jóhiszeműek vagyunk, nem gondoljuk, hogy honfitársaink ilyen példátlan, ostoba erőszakot képesek elkövetni pusztán azért, mert valaki másként gondolkodik" - mondta.

 

 

 

Kitért arra, hogy a mai magyar demokrácia új demokrácia, a rendszerváltás idején - akkor érthető és indokolt okokból - rendkívül liberális szellemű törvények születtek, amelyek nagyobb teret engednek az egyén autonóm törekvéseinek az államérdekkel szemben. Emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a véleményt annak értéktartalmára való tekintet nélkül védeni kell.

Az államnak kell a biztonságot szavatolnia

Felhívta figyelmet ugyanakkor arra, hogy ma a világban mindenütt az erős állam igénye kerül előtérbe, és ennek az erős államnak elsősorban a biztonságot kell szavatolnia. A feladat most az, hogy meg kell találni azt a kényes egyensúlyt, amely biztosítja, hogy az erős állam igénye ne járjon együtt az alapjogok szűkítésével. Az Alkotmánybíróság - szavai szerint - "gyönyörű ítéletének, gyönyörű üzenetének" ma is zsinórmértékül kell szolgálnia, de nagyon pontosan ki kell dolgozni azokat a korlátozásokat, amelyeket a társadalom elvisel.

 

Képek a helyszínről
Képek a tüntetésről

Az európai jogfejlődés ma már keresi a vélemények értéktartalmát, és az alapjogok közül az emberi méltóság védelmét kell az első helyre helyezni, annak minden következményével együtt, mondta. Kondorosi Ferenc hangsúlyozta, ha nincs társadalmi összefogás az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet ellen, a legtökéletesebb összezáró jog sem képes megoldani ezeket a problémákat.