Tojásdobálás, balhé a melegfelvonuláson

2007.07.07. 16:31
Több száz ellentüntető tojással, homokkal töltött zacskókkal, sörösüvegekkel és füstbombákkal dobálta meg a melegfesztivál résztvevőit. A rendőrség nyolc embert előállított. Egy meleget a felvonulás után megtámadtak egy kocsmában.
  Fontosabb részletek:

 • A 11. melegfelvonuláson mintegy 2000-en vettek részt erős rendőri biztosítás mellett
 • Az Oktogonnál ellentüntetők tojásokkal dobálták meg a menetet
 • A Blaha Lujza térnél a rendőrök két embert vittek el
 • A József körúton az ellentüntetők két füstbombát dobtak a melegek menetébe
 • Az ellentüntetők száma több százra nőtt, a "mocskos buzik", "ÁVH", Gyurcsány takarodj jelszavakat skandálták
 • Attrocitások érték a Duna parton, a Közraktár utcai Buddha Beachnre érkező felvonulókat, a tüntető csoport egy idő után feloszlott
 • Az eddigi adatok szerint rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő
 • A Pipa utca egyik kocsmájában üldögélő tüntetők sörösüvegekkel támadtak meg egy betérő német meleg párt.

A Meleg Büszkeség Napján rendezett leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű felvonuláson az MTI szerint 2 ezren vettek részt, a rendezvényt 100-150 rendőr biztosította. A menet az Andrássy út-Oktogon-Erzsébet körút-Blaha Lujza tér-József körút-Ferenc körút-Boráros tér-Közraktár utca útvonalon ment a Buddha Beach felé.

Egy közel százfős csoport tojásokkal, üvegekkel dobálta meg a felvonulás résztvevőit. Az Oktogonnál várakozó, részben árpádsávos zászlós ellentüntetőket egy kordon választotta el a menet útvonalától, de amikor a felvonulók odaértek, többen elkezdtek fújolni, obálni, és túlmentek a kordonon.

A közelben várakozó rohamrendőrök közbeléptek. Egy idős asszonytól három rendfenntartó próbálta elvenni a nála lévő tojásokat, emiatt nagy csődület támadt. Egy fiatalembert, akinél ugyancsak tojások voltak, rendőrségi autóba ültettek és elvittek.

Fényképezték a közerkölcsöt

Az oktogoni rendbontás után több mint 100 ellentüntető - rendőri kísérettel - a felvonulókkal együtt haladt, fütyült, fújolt és dobált. A menetet sok járókelő fényképeztei és videózta. A Jobbik korábban arra szólította fel híveit, hogy a felvonuláson készítsenek képeket és dokumentálják a közerkölcsöt sértő magatartást. Az MTI szerint a tüntetők ásványvizes flakonokat és homokkal töltött nejlonzacskókat is dobáltak a menetbe.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

Az Erzsébet körúton, a Blaha Lujza tér közelében a rendőrök két embert vezettek el. Egyiküket a felvonulók menetéből emelték ki. A Blaha Lujza térnél egy embert lefogtak a rendőrök, de ő kiszabadította magát, elfutott, üldözőbe vették és ismét elfogták. Igazi tömegjelenetek játszódtak le: a rendőrök megindultak valaki felé, velük együtt haladt 10-20 ellentüntető, újságírók, operatőrök.

A tüntetők közül többen az őszi és tavaszi tüntetésekről ismert "Gyurcsány takarodj", valamint a "mocskos buzik", "pedofil SZDSZ", "ÁVH" jelszavakat skandálták.

"Engem a Jobbik egyik vezetője felismert felvonulás közben, és elkezdett kiabálni, hogy 'Ott a köcsög Léderer!', 'Meghal Léderer!' " - mesélte az Indexnek az SZDSZ Új Generációjának elnöke. - Tojás jött, de azt mindenki kapott, viszont ott voltak a rendőrök, így nem jöttek nekem. Verbális inzultus volt csak."

Füstbomba, sörösüveg

A József körúton az ellentüntetők két füstbombát dobtak a felvonulók közé, emiatt a menet első fele egy időre szétszakadt. A rendőrök több embert vettek őrizetbe ezen a szakaszon is. Megkezdődött a kergetőzés, a tüntetők a rendőrök elől a mellékutcákba menekültek.

A melegfelvonulás Buddha Beachre érkező résztvevőit a "Buzikat a Dunába, a zsidókat meg utána" felkiáltással fogadták az ellentüntetők, és néhány sörösüveg is repült. A Közraktár utcánál lévő szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe.


Klikk a képre!

A rendőrök felszólították a Buddha Beachnél gyülekező közel háromszáz ellentüntetőt, hogy hagyják el a helyszínt. Ők hat óra után nem sokkal szinte teljesen szétszéledtek.

A Pipa utca egyik kocsmájában üldögélő tüntetők közül öten megtámadtak egy oda betévedő német meleg párt. Sörösüvegekkel dobálták meg őket. Egyiküknek súlyosabban megsérült a feje, őt meg is rugdosták. A mentő 20 perc alatt ért a IX. kerületi helyszínre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerint a 40 év körüli áldozat könnyebben sérült meg.

Rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő.

Kóka üdvözölte a melegeket

A menet indulása előtt a Hősök terén beszédet mondott többek közt Léderer András. A SZDSZ-es politikus tolmácsolta Kóka János üdvözletét, amelyben az SZDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az alkotmány értelmében ők követeltek először egyenlő esélyeket a homoszexuálisoknak.

A beszéd végén Léderer megint elmondta, olyan törvényjavaslatot fognak benyújtani, amely a házassággal egyenlő jogokat, köztük az örökbefogadás lehetőségét is biztosítaná a meleg pároknak. Mint mondta: az MSZP a melegek esetében a regisztrált élettársi kapcsolatot támogatja.

Lévai Katalin, parlamenti képviselő is beszédet akart mondani, de ezt nem jelezte előre, a felvonulás megkezdődött, így nem kapott lehetőséget a felszólalásra. Rajtuk kívül még John Emese, SZDSZ fővárosi frakcióvezetője volt jelen a poltikusok közül.

A rendezvényen részt vevő új generációs aktivisták „Anyu van egy jó hírem, mégis lesz unokád” feliratú pólót viselnek.

Az idei melegfesztivált vélhetően azért is kísérte a korábbinál nagyobb érdeklődés, mert csütörtökön, a fesztivál megnyitóján, Szetey Gábor, a kormány személyzeti ügyekért felelős államtitkára nyilvánosan jelentette be, hogy homoszexuális. • Tippek
 • Lakáshitel