Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tojásdobálás, balhé a melegfelvonuláson

2007.07.07. 16:31
Több száz ellentüntető tojással, homokkal töltött zacskókkal, sörösüvegekkel és füstbombákkal dobálta meg a melegfesztivál résztvevőit. A rendőrség nyolc embert előállított. Egy meleget a felvonulás után megtámadtak egy kocsmában.
    Fontosabb részletek:

  • A 11. melegfelvonuláson mintegy 2000-en vettek részt erős rendőri biztosítás mellett
  • Az Oktogonnál ellentüntetők tojásokkal dobálták meg a menetet
  • A Blaha Lujza térnél a rendőrök két embert vittek el
  • A József körúton az ellentüntetők két füstbombát dobtak a melegek menetébe
  • Az ellentüntetők száma több százra nőtt, a "mocskos buzik", "ÁVH", Gyurcsány takarodj jelszavakat skandálták
  • Attrocitások érték a Duna parton, a Közraktár utcai Buddha Beachnre érkező felvonulókat, a tüntető csoport egy idő után feloszlott
  • Az eddigi adatok szerint rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő
  • A Pipa utca egyik kocsmájában üldögélő tüntetők sörösüvegekkel támadtak meg egy betérő német meleg párt.

A Meleg Büszkeség Napján rendezett leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű felvonuláson az MTI szerint 2 ezren vettek részt, a rendezvényt 100-150 rendőr biztosította. A menet az Andrássy út-Oktogon-Erzsébet körút-Blaha Lujza tér-József körút-Ferenc körút-Boráros tér-Közraktár utca útvonalon ment a Buddha Beach felé.

Egy közel százfős csoport tojásokkal, üvegekkel dobálta meg a felvonulás résztvevőit. Az Oktogonnál várakozó, részben árpádsávos zászlós ellentüntetőket egy kordon választotta el a menet útvonalától, de amikor a felvonulók odaértek, többen elkezdtek fújolni, obálni, és túlmentek a kordonon.

A közelben várakozó rohamrendőrök közbeléptek. Egy idős asszonytól három rendfenntartó próbálta elvenni a nála lévő tojásokat, emiatt nagy csődület támadt. Egy fiatalembert, akinél ugyancsak tojások voltak, rendőrségi autóba ültettek és elvittek.

Fényképezték a közerkölcsöt

Az oktogoni rendbontás után több mint 100 ellentüntető - rendőri kísérettel - a felvonulókkal együtt haladt, fütyült, fújolt és dobált. A menetet sok járókelő fényképeztei és videózta. A Jobbik korábban arra szólította fel híveit, hogy a felvonuláson készítsenek képeket és dokumentálják a közerkölcsöt sértő magatartást. Az MTI szerint a tüntetők ásványvizes flakonokat és homokkal töltött nejlonzacskókat is dobáltak a menetbe.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

Az Erzsébet körúton, a Blaha Lujza tér közelében a rendőrök két embert vezettek el. Egyiküket a felvonulók menetéből emelték ki. A Blaha Lujza térnél egy embert lefogtak a rendőrök, de ő kiszabadította magát, elfutott, üldözőbe vették és ismét elfogták. Igazi tömegjelenetek játszódtak le: a rendőrök megindultak valaki felé, velük együtt haladt 10-20 ellentüntető, újságírók, operatőrök.

A tüntetők közül többen az őszi és tavaszi tüntetésekről ismert "Gyurcsány takarodj", valamint a "mocskos buzik", "pedofil SZDSZ", "ÁVH" jelszavakat skandálták.

"Engem a Jobbik egyik vezetője felismert felvonulás közben, és elkezdett kiabálni, hogy 'Ott a köcsög Léderer!', 'Meghal Léderer!' " - mesélte az Indexnek az SZDSZ Új Generációjának elnöke. - Tojás jött, de azt mindenki kapott, viszont ott voltak a rendőrök, így nem jöttek nekem. Verbális inzultus volt csak."

Füstbomba, sörösüveg

A József körúton az ellentüntetők két füstbombát dobtak a felvonulók közé, emiatt a menet első fele egy időre szétszakadt. A rendőrök több embert vettek őrizetbe ezen a szakaszon is. Megkezdődött a kergetőzés, a tüntetők a rendőrök elől a mellékutcákba menekültek.

A melegfelvonulás Buddha Beachre érkező résztvevőit a "Buzikat a Dunába, a zsidókat meg utána" felkiáltással fogadták az ellentüntetők, és néhány sörösüveg is repült. A Közraktár utcánál lévő szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe.


Klikk a képre!

A rendőrök felszólították a Buddha Beachnél gyülekező közel háromszáz ellentüntetőt, hogy hagyják el a helyszínt. Ők hat óra után nem sokkal szinte teljesen szétszéledtek.

A Pipa utca egyik kocsmájában üldögélő tüntetők közül öten megtámadtak egy oda betévedő német meleg párt. Sörösüvegekkel dobálták meg őket. Egyiküknek súlyosabban megsérült a feje, őt meg is rugdosták. A mentő 20 perc alatt ért a IX. kerületi helyszínre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerint a 40 év körüli áldozat könnyebben sérült meg.

Rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő.

Kóka üdvözölte a melegeket

A menet indulása előtt a Hősök terén beszédet mondott többek közt Léderer András. A SZDSZ-es politikus tolmácsolta Kóka János üdvözletét, amelyben az SZDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az alkotmány értelmében ők követeltek először egyenlő esélyeket a homoszexuálisoknak.

A beszéd végén Léderer megint elmondta, olyan törvényjavaslatot fognak benyújtani, amely a házassággal egyenlő jogokat, köztük az örökbefogadás lehetőségét is biztosítaná a meleg pároknak. Mint mondta: az MSZP a melegek esetében a regisztrált élettársi kapcsolatot támogatja.

Lévai Katalin, parlamenti képviselő is beszédet akart mondani, de ezt nem jelezte előre, a felvonulás megkezdődött, így nem kapott lehetőséget a felszólalásra. Rajtuk kívül még John Emese, SZDSZ fővárosi frakcióvezetője volt jelen a poltikusok közül.

A rendezvényen részt vevő új generációs aktivisták „Anyu van egy jó hírem, mégis lesz unokád” feliratú pólót viselnek.

Az idei melegfesztivált vélhetően azért is kísérte a korábbinál nagyobb érdeklődés, mert csütörtökön, a fesztivál megnyitóján, Szetey Gábor, a kormány személyzeti ügyekért felelős államtitkára nyilvánosan jelentette be, hogy homoszexuális.