Diána
11 °C
22 °C

A rendőrséget támadják a melegfesztivál miatt

2007.07.10. 14:26
"Az ügyészség nem indított hivatalból eljárást a melegfelvonuláson és a Buddha Beach környékén történt erőszak miatt, én azonban megteszem" - jelentette be kedden Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke. Több civil szervezet tiltakozik a rendőrség fellépése ellen, mivel a felvonulás alatt sörösüvegekkel és Molotov-koktéllal támadtak ellentüntetők, amit nem akadályoztak meg, este és éjszaka pedig több segélykérést visszautasítottak, mikor ellentüntetők hátramaradt csoportjai támadtak meg melegeket. A rendőrség vizsgálatot indított a telefonhívások ügyében.

Feljelentést tesz a rendőrségen a szombati melegfelvonuláson történt atrocitások miatt Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke. „Egyértelmű a közösség elleni izgatás gyanúja, csak azt nem értem, az ügyészség miért nem indít az ügyben hivatalból eljárást. Semmi gond, én ezt megteszem” – nyilatkozta az Indexnek Léderer András.

A politikus nem érti azt sem, hogy a rendőrség miért kezeli külön a melegfelvonuláson történt atrocitásokat és a rendezvény utáni támadásokat, bár jogilag valóban elkülönül a kettő. „Akinek kétszámjegyű az IQ-ja, az meg tudja állapítani az összefüggést. Remélem, hogy a nyomozóhatóság körültekintően fog eljárni” – fogalmazott.

Több hetero, kevesebb meleg

Léderer András elmondta azt is, hogy összességében sokkal több heteroszexuális pár érkezett a rendezvényre, mint a korábbi években, ami remek üzenet, ezzel együtt a melegek kevesebben jöttek el a megszokottnál. Úgy véli, ennek az az oka, hogy megfélemlítették őket azzal az előre bejelentett akcióval, hogy a róluk készült fotókat felteszik az internetre, ami például munkahelyük elvesztéséhez vezethet.

Kijelentette, több meleg, akiket bántalmaztak, nem mer feljelentést tenni a rendőrségen, hiszen a megerőszakolt nőkhöz hasonlóan ők is tartanak a meghurcolástól, és hogy az eljárás során kiderül homoszexualitásuk. Reményét fejezte ki továbbá, hogy azok az emberek, akik segítséget kértek a rendőrségtől, de ezt nem kapták meg, mulasztás miatt feljelentést tesznek.

Visszautasított segélykérések

Több melegszervezet hétfőn este nyilatkozatot tett közzé, melyben felszólítják a rendészeti minisztert, hogy „az ügy elkenése helyett vizsgálja ki, miért nem védte meg a rendőrség a felvonulókat, és hogy miért utasította vissza az éjszaka érkező segélykéréseket”.

Álláspontjukat azzal indokolják, hogy több tudósítással és a belügyminiszter közleményével ellentétben a felvonulókat súlyos testi sérülések okozására alkalmas eszközökkel dobálták, később pedig az ellentüntetők hátramaradt csoportjai több meleget is megtámadtak, olvasható a pride.hu-n.

A rendőrségi segélyhívóra érkezett telefonok ügyében a rendőrség vizsgálatot indított, tájékoztatta az Indexet Unger Pál alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője kedden délután.

Nem védték meg a felvonulókat

A Patent Egyesület és a NANE közleményben fejtik ki álláspontjukat, szerintük a rendőrség elmulasztotta kötelességét, amikor nem megfelelő erőkkel és módszerekkel védte a melegek felvonulását. „Követeljük a felelősség megállapítását, és a további hasonló esetek megakadályozását!” – olvasható a közleményben.

Érvelésük szerint a gyülekezési törvény előírja a rendőrségnek, hogy kötelesek feloszlatni a rendezvényt, ha annak résztvevői felfegyverkezve jelennek meg, a szombati fesztivál ellentüntetői pedig sörösüvegekkel érkeztek, melyekkel megtámadták a melegfelvonulás résztvevőit. „A rendőrök mindezzel megvalósították a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét” – vélekedik a Patent és a NANE.

Nem lett volna bölcs dolog az oszlatás

Léderer szerint ugyanakkor nem lett volna bölcs dolog az ellentüntetők feloszlatása, a rendezvény ezzel ugyanis véres összecsapásba torkollhatott volna. „A kérdés inkább az, hogy a rendőrség felkészült-e a nem bejelentett ellentüntetésre, hiszen csak a Jobbik jelentette be előre szándékát” – mondta. A politikus ugyanakkor problémásnak tartja, hogy ellentüntetők egy csoportja keveredett a Jobbik rendezvényével, a rend fenntartását pedig nem biztosították sem a Jobbik rendezői, sem a rendőrök.

A Patent és a NANE kifogásolják továbbá, hogy a felvonulás utáni rendezvény környékén nem járőröztek a rendőrök, helyette egy tucat rendőr várakozott a kijárat előtt, amivel mulasztást követtek el. „Így történhetett, hogy éjjel egy óráig több mint tíz embert vertek meg a rendezvény környékén garázdálkodó bandák” – fogalmaz a közlemény.

A Patent és a NANE szerint a rendőrök megvalósították a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét azzal, hogy több esetben is megtagadták a segítségnyújtást a fesztivál résztvevőitől. Beszámolnak róla, hogy volt olyan rendőr, aki a telefonon kért segítséget azzal hárította el, hogy reggel 7 óta szolgálatban van, és lejárt a munkaideje, míg másoknak azt mondták, a támadás már véget ért, nincs közvetlen életveszély.

A rendőrség tudta a dolgát

"Az a véleményem, hogy a rendőrség tudta a dolgát, megfelelő erőkkel vonult fel a rendezvénynek a biztosítására" – fogalmazott Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn. Hozzátette, azok az atrocitások, amelyek történtek, egy ilyen fajta két rendezvénynek "olyan velejárói, amelyeket előzetesen teljes biztonsággal kizárni nem lehet".

A késő délutáni, illetve esti "más kisebb-nagyobb csetepatékról" szólva elmondta, "ez nem közvetlenül a demonstrációs jognak a körébe tartozó kérdés, hiszen ez nem a demonstráción, hanem valamilyen azt követő, más eseményen történt". Ezek ettől még jogsértések, és ha nem tesznek feljelentést, de az eljárás feltételei fennállnak, akkor a rendőrség el fog járni, tette hozzá.