Az SZDSZ ötpárti nyilatkozatot javasol a homofóbia ellen

MTI
2007.07.09. 13:08

Az SZDSZ ötpárti nyilatkozat elfogadását javasolja a parlamenti pártoknak, amelyben tiltakoznak az intolerancia, a homofóbia ellen annak kapcsán, hogy szombaton este a Meleg Büszkeség Napja alkalmából szervezett felvonulás után több embert bántalmaztak. Erről a párt ügyvivője beszélt hétfőn, Budapesten.

Gusztos Péter közölte, a parlament emberi jogi bizottsága elnökének, Balog Zoltánnak (Fidesz), alelnökének, Fogarasiné Deák Valériának (MSZP), valamint a bizottság KDNP-s tagjának, Semjén Zsoltnak és MDF-es tagjának, Pettkó Andrásnak írt levélben - Horn Gáborral közösen - azt javasolják, hogy ötpárti nyilatkozat aláírásával, közösen tiltakozzanak az erőszak, az intolerancia, a homofóbia ellen.

A politikus elmondta, a szombati az ellendemonstráció valóságos pogromhangulatba torkollott. Az SZDSZ ügyvivője szerint a történtek kimerítik a közösség elleni uszítás Btk.-ban foglalt tényállását. Kérdésre válaszolva a politikus közölte, a rendőrség a felvonulást megfelelően biztosította, ám az utána történtekre nem tudhattak megfelelően felkészülni.