Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melegfelvonulás: fegyelmi indul egy rendőr ellen

2007.07.12. 07:42
Fegyelmit indít egy beosztottjával szemben a budapesti rendőrfőkapitány a hétvégi melegtüntetés résztvevői elleni támadások miatt. A BRFK-n most azt vizsgálják ki: miért nem küldtek a központból rendőröket egy verekedés helyszínére.
Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, a Magyar Televízió Este című műsorának szerdán késő este elmondta, hogy fegyelmit, belső vizsgálatot indít egy kollégája ellen, aki a rendőrség központjában dolgozik. A szolgálattevő nem küldött ki rendőröket egy olyan esethez, amikor a melegfelvonuláson résztvevőket, illetve a még hátramaradt csoportokat bántalmazták az ellentüntetők a hét végén.

Tóth soron kívüli eljárást rendelt el, és az esetnek személyi konzekvenciái lesznek szerinte. Tóth meghallgatta a segélykérő hívásokat, amelyeket a BRFK kapott, és ezek után döntött a fegyelmiről.

A dandártábornok ugyanakkor szakszerűnek tartja továbbra is a rendőrség munkáját a szombati tüntetésen, hiszen a szervezők sokkal tovább tartották a felvonulást, illetve a kísérő rendezvényeket, mint amennyi időre eredetileg biztosítást kértek. Az utolsó programok éjjel kettőkor értek véget az m1 tévé szerint.

Demszky a rendőrfőkapitányhoz fordult

Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere csütörtökön reggel, a Nap-keltében elmondta: az, hogy melegeket vernek meg melegségük vállalása miatt, ez elfogadhatatlan, ezzel kiközösítjük magunkat Európából. Ez ellen határzottan fel kell lépni, és ezért konzultált az előző napon Budapest rendőrfőkapitányával is. Demszky szerint a politika és az ügyészség, a rendőrség eddig nem tudta kezelni a helyzetet, ezért van szükség most intézkedésekre.

"Az ügyészség nem indított hivatalból eljárást a melegfelvonuláson és a Buddha Beach környékén történt erőszak miatt, én azonban megteszem" - jelentette be kedden Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke.

Civilek is tiltakoztak

Több civil szervezet is tiltakozott korábban a rendőrség fellépése ellen, mivel a felvonulás alatt sörösüvegekkel és Molotov-koktéllal támadtak ellentüntetők, amit nem akadályoztak meg, este és éjszaka pedig több segélykérést visszautasítottak, mikor ellentüntetők hátramaradt csoportjai támadtak meg melegeket. A rendőrség a napokban jelentette be: vizsgálatot indított a telefonhívások ügyében.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ politikusa a Nap-keltének adott nyilatkozata szerint elégedett a rendőrség vizsgálatával, de hangsúlyozta, hogy a politikailag is el kell ítélniük a kisebbségek elleni atrocitásokat. Fodor szerint valamilyen szempont alapján mindenki tartozhat kisebbséghez, ezért a kisebbségi jogokat alkotmányosan is védeni kell.

Fodor szerint nem új jelenség, és nemcsak a tavaly szeptemberi zavargások óta bántalmaznak kisebbségeket Magyarországon. A kilencvenes években szkinhedcsoportok színesbőrű diákokat támadtak meg, nemcsak ez ellen kellett akkor fellépni - ekkor a Parlament emberi jogi bizottságában dolgozott Fodor -, hanem a mostani utcai erőszak ellen is szót kel emelni, magyarázta.