Szünetel a ferihegyi sztrájk

2008.12.23. 21:54
A dolgozók a karácsonykor utazók kedvéért felveszik a munkát kedd estétõl.

Átmenetileg szüneteltetik a ferihegyi sztrájkot kedd este 22 órától - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) az MTI-vel. Mint közleményükben írják, a karácsonykor utazni vágyók érdekében, illetve hogy konstruktívabb hozzáállásra ösztönözzék a Hochtief-Budapest Airport (BA) vezetőségét döntöttek a sztrájk rövid szüneteltetéséről.

A menedzsment legutóbbi ajánlatát továbbra sem tartják elfogadhatónak, de intenzív, napi rendszerességű tárgyalásokat javasolnak - fűzik hozzá.

A két szakszervezet hangsúlyozza: amennyiben a menedzsment nem partner az intenzív tárgyalásokban, illetve ha január 6-ig nem tapasztalnak érdemi változást a BA vezetősége részéről, a munkabeszüntetést a korábbiaknál is kiterjedtebb, törvényes keretek között folytatni fogják.

A szakszervezetek a tárgyalások felgyorsítását kezdeményezik. Közleményükben kifejtik: szombattól minden egyes nap tárgyalóasztalhoz szeretnének ülni, amíg mindkét oldal számára elfogadható megállapodás nem születik. Az egyeztetéseken ragaszkodnak az írásos jegyzőkönyv vezetéséhez, illetve ha lehet, akkor szerintük a sajtó képviselőit is be kell engedni a tárgyalásokra.

Sztrájktörők, haza

Kiemelik: a dolgozók továbbra is követelik, hogy a "görög zsoldosokat" és az AS Kft. sztrájktörőit a menedzsment küldje haza. Tájékoztatásuk szerint felvették a kapcsolatot a többi reptéri cég szakszervezeteivel, munkavállalóival, és készen állnak összehangolt, közös fellépésre az elkövetkező hetekben, amennyiben ez nem változik.

A LESZ és az RDSZSZ kedden délután azt közölte azt MTI-vel, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság határozata értelmében jogszerű a ferihegyi munkabeszüntetés. A sztrájk jogszerűségét vitató keresetet a Hochtief-Budapest Airport adta be a bíróságra, mivel vitatta a sztrájk jogszerűségét.

A ferihegyi reptéren a LESZ és az RDSZSZ hirdetett december 10-től határozatlan idejű munkabeszüntetést, miután nem tudtak megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződés, a kiszervezések, a pótlékok, a munkarend és a létszám kérdésében.