A Fidesznek 'lottóötös' Gyurcsány

2004.09.02. 07:01
A Fidesz háromnapos siófoki elnökségi ülésén a pártvezetés megállapította, egyelőre nincs ok rá, hogy változtassanak a Fidesz kommunikációs stratégiáján. Ha viszont Gyurcsány Ferencet megválasztják miniszterelnöknek és nyilvánosságra hozza kormánya programját, annak megfelelően módosul a Fidesz-kommunikáció is.
A Népszabadság értesülései szerint Siófokon elhangzott, hogy Gyurcsány Ferenc "lottóötös" a Fidesznek, mivel egyes közvélemény-kutatások szerint nemcsak a jobboldalon, hanem a balközépen is jelentős az elutasítottsága. A Fidesz szerdai tanácskozásán az is elhangzott, hogy mivel nincs többé hiteles baloldali párt Magyarországon, a Fidesznek megnyílik a 2006-os választásokig hátralévő húsz hónap alatt a hagyományos baloldali bázis is.

"Kiss Péterrel az MSZP a 2006-os választásokat veszítette volna el, Gyurcsány Ferenc viszont esetleges bukásával maga alá temetheti az egész MSZP-t is" - nyilatkozta a napilapnak egy Siófokon jelen volt Fidesz-politikus. Gyurcsány Ferenc tehát Fidesz-célkeresztbe kerül, és várhatóan olyan, az "első vonalhoz" sorolt politikusok is bírálhatják majd, mint Áder János frakcióvezető, illetve Pokorni Zoltán alelnök.

A Fidesz-politikusok várhatóan a jövőben is napirenden tartják a "gazdasági válság van"-retorikát, tudta meg a Népszabadság. Révész Máriusz szóvivő úgy nyilatkozott, a Fidesz-elnökség a gazdasági bizonytalanság felszámolása érdekében azt kéri a kormányzattól, hogy hozzák nyilvánosságra a költségvetés, illetve az államháztartás helyzetével kapcsolatos pontos adatokat. Félő ugyanis, hogy a deficit meghaladja az öt százalékot.

A Fidesz készül a kormányzásra, de a választási programját várhatóan csak 2005 őszén hirdeti meg. Egy vitairatot azonban esetleg már jövő tavasszal elkészítenek. Mint ismert, kedden kiderült, Navracsics Tibor, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője irányítja a Fidesz kormányzati munkára való felkészülését. A felkészülés első körben kormányzattani kutatások megrendelését, kidolgozását jelenti. Ezután olyan kabinetrendszert dolgoznak ki, amely nagyjából lefedi a minisztériumok rendszerét, tehát szakmapolitikai programok kidolgozásába kezd a Fidesz. A kabinetrendszer, illetve a szakmapolitikai programok alapozzák meg a Fidesz választási programját, illetve esetleges kormányprogramját.