Saját határátkelőt épített Fertőrákos

2008.01.27. 15:49
Külön bejáratú határátkelőt építettek a fertőrákosiak. Nem értenek ugyanis egyet azzal, hogy a schengeni bővítés ellenére autóval továbbra sem tudnak átmenni az osztrák oldalon lévő Fertőmeggyesre (Mörbisch am See).

A határon átvezető útra még decemberben behajtani tilos táblákat raktak ki az osztrákok. Így, aki dolgozni vagy vásárolni megy az alig három kilométerre fekvő ausztriai faluba, annak Sopron felé több mint 40 kilométert kell kerülnie.

Ezt unták meg a fertőrákosiak. Saját használatú utat építettek a meglévő határátkelőtől alig 50 méterre. Rendbe hoztak egy régi földutat, és inkább erre mennek Ausztriába.

A lényeg, hogy összeköttetés legyen a két település között, ezért támogattuk, hogy összekössük az utat, és átjárható legyen gépjárművekkel - mondta a Független Hírügynökségnek Palkovits János polgármester.

A külön bejáratú átkelőt csak átmeneti megoldásnak szánják a helybeliek. Már több száz aláírást gyűjtöttek, ezzel akarják elérni, hogy az osztrákok ne korlátozzák az autóforgalmat. Ha néhány héten belül nem lesz változás, az Európa Parlamenthez fordulnak segítségért.