Már nem csak Szilivel számolnak az MSZP-nél

2005.04.09. 16:19
Az SZDSZ követelésének engedve, az MSZP választmánya felhatalmazta Hiller Istvánt arra, hogy koalíciós tárgyalásokon ne csak egy jelöltet javasoljon álllamfőnek. Szili Katalin mellett Glatz Ferenc, Horn Gyula, Bihari Mihály és Bárándy Péter is a szóba jöhető jelöltek között szerepel. Most az SZDSZ-en a sor.

Négyesben
Lendvai Ildikó, Kiss Péter,
Gyurcsány Ferenc és Veres János
"Szabad mandátummal" tágyal tovább az SZDSZ-szel az MSZP Hiller Istvánnal és Lendvai Ildikóval kiegészült delegációja az államfőjelöltről, jelentette be Hiller István pártelnök szombaton a szocialisták elnökjelölő választmányi ülése után, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc kormányfő is. (Az eddigi tárgyalásokon Toller László, Steiner Pál és Szabó György képviselték a Szocialista Pártot.) Noha az MSZP tagsága továbbra is Szili Katalint szeretné államfőnek, ahogyan a hét elején az Index már megírta, egyre kevesebben látják reálisnak az ő jelölését, és végül a választmány nagy többsége is elfogadta az elnökség javaslatát, hogy az MSZP több jelöltre tegyen javaslatot koalíciós partnerének. A választmánynak Hiller István bejelentette, hogy az MSZP testületeitől Glatz Ferenc kapta a második legtöbb ajánlást, őt Horn Gyula követi.

További teendők

Az Index információi szerint az MSZP zárt választmányi ülésén Szili Katalin megköszönte a szocialista tagságnak, hogy ennyien szavaztak bizalmat neki, majd kijelentette, hogy továbbra sem mond le államfőjelölti ambícióiról. A találkozón felszólaló csepeli szocialisták hosszasan méltatták a szintén csepeli Glatz Ferenc munkásságát. Úgy tudjuk Szili Katalin a választmányi ülés után a Rákóczi úti Hauer cukrászdában tárgyalt tanácsadóival a további teendőkről.

A választmány döntése értelmében a szabad mandátummal felhatalmazott MSZP-s tárgyalódelegáció a jövő héten eleget tesz a szabad demokraták azon követelésének, hogy ne csupán egy jelöltet, Szili Katalint akarják elfogadtatni velük, hanem lehetőségük legyen több jelölt közül is választani. Az SZDSZ az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy nem támogatják Szili Katalin megválasztását.

Koalíciós felelősség

Simon Gábor és Hiller István
Simon Gábor és Hiller István
Hiller István a választmányi ülés utáni sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a koalíció felelőssége államfőjelöltet állítani. "A szocialisták jelölnek államfőt, koalíciós társuk támogatja, a parlament pedig megválasztja" Mádl Ferenc utódját, mondta a pártelnök. Hiller István a szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem fejezte be tárgyalássorozatát az ellenzékkel sem, sőt törekszik a konzultáció folytatására, és örülni fog, ha olyan jelöltet állítanak, akit az ellenzék is támogat. Hivatalosan a szocialisták jövő pénteken ülésező kongresszusa dönt arról, kit jelöljenek államfőnek, előtte viszont rendkívüli választmányi ülést tartanak, mondta Simon Gábor választmányi elnök. Bővebben> > >

Egyet innen, egyet onnan

Mivel az MSZP választmánya szabad mandátumot adott tárgyalódelegációjának, informátoraink szerint az is elképzelhető, hogy a tárgyalásokon a szabad demokraták tesznek javaslatot államfőjelöltre. Az már biztos, hogy amennyiben az SZDSZ elveti Szili Katalin támogatását, az ő jelöltjüknek, Gombár Csabának semmi esélye nem marad. A kisebbik koalíciós pártban ugyanakkor sokan ellenzik Glatz Ferenc jelölését (aki a Németh-kormány kultuszminisztere volt), Horn Gyulát pedig egyhangúlag elvetik. Amennyiben viszont az SZDSZ az összes szocialista jelöltet elveti, "az a koalíció válságát jelentené" - fogalmazott egyik informátorunk. Más a helyzet, ha a szabad demokraták egy olyan jelöltet javasolnak, aki az MSZP-nek is elfogadható, aki informátorunk szerint Bárándy Péter vagy Bihari Mihály lehetne.