Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csökkentek Szili esélyei

2005.04.05. 10:13
Szili Katalin, Bárándy Péter, Glatz Ferenc, vagy Sólyom László. A parlamenti folyosókon ezek a nevek hangoznak el leggyakrabban a lehetséges államfőjelöltekkel kapcsolatban, de a lista bármikor új nevekkel bővülhet. A koalíciós pártok egyelőre nem folytattak hivatalos egyeztetést, a szocialistákat viszont szorítja a saját maguk által szabott határidő. Lehetséges forgatókönyvek.

Bárándy Péter híres ügyvédcsalád tagja, volt igazságügyi miniszter és Glatz Ferenc akadémiai tudós, a Németh-kormány kultuszminisztere a legtöbbet emlegetett köztársaságielnök-jelölt hétfőn a parlament folyosóján. A szocialista párt elnöksége a múlt szombaton nem vállalta, hogy önálló államfőjelöltet nevezzen meg, a párt hétfői frakcióülésén pedig nem tárgyalák, kit jelöljenek, mégis az Index által megkérdezett képviselők különleges érdeklődéssel elemezték az államfőjelölés kérdését.

Nagyobb odds

A szocialista párt testületei az elmúlt hónapban szinte egyhangúlag Szili Katalint kiáltották ki a párt - egyelőre nem hivatalos - államfőjelöltjének, hétfőn az MSZP-s képviselők nagy része viszont már alig adott esélyt a házelnöknek, hogy államfő lehessen. A koalíciós tipp Bárándy Péter. A Szabad Demokraták Szövetségének egyik képviselője az Indexnek azt mondta, hogy Bárándyt azért is elfogadhatónak tartanák, mert esetében nem kell "pártkötődéstől", befolyásoltságtól tartani.

Szili az SZDSZ makacs ellenállása miatt veszíti el esélyét. Az SZDSZ államfőjelöltjével, Gombár Csabával viszont az MSZP-ben nem számolnak komolyan. Az MSZP-ben Szili jelölésének koalíciós kudarca miatt olyan forgatókönyv is ismert, hogy a szocialisták a szélesebb elfogadottság miatt Glatz Ferencet jelölik, aki szocialista informátorunk szerint a Fidesznek megfelelne, az SZDSZ-nek viszont nem. Ha az MSZP-s vélelmezés igaz, akkor Glatz kétharmados támogatottsággal lehetne államfő. Az egyik szintén gyakran emlegetett jelölt Sólyom László. A volt alkotmánybírósági elnököt több mint száz közéleti személy nevében a Védegylet javasolta köztársasági elnöknek. Sólyomnak a Fideszben van támogatottsága, az MSZP és az SZDSZ viszont ellenzi megválasztását.

Késői találkozó

Az MSZP-nek elvileg szombatig kell megneveznie valakit, vagy valakiket, akikről a jövő heti köztársaságielnökjelölő-kongresszuson a hatszáz delegált szavazhat. Ennek érdekében Hiller István a múlt szombaton bejelentette, hogy az eddigi tervekkel ellentétben nem állítanak maguktól államfőjelöltet, hanem hétfőn tárgyalásokat kezdenek a szabad demokratákkal. Bővebben> > >

A további találgatásokra ad okot, hogy az MSZP és az SZDSZ államfőjelölő-testületének hétfőre tervezett hivatalos találkozója elmaradt, mert gyakorlatilag az összes parlamenti képviselő a pápa halála miatt celebrált misén vett részt. Bővebben> > >

A szocialista párt vezetői közül többen hangsúlyozták azt a nézetet, hogy a liberális Göncz Árpád, majd a konzervatív Mádl Ferenc után egy "szociáldemokrata elkötelezettségű" köztársasági elnökre van szükségük. Ő lett volna Szili Katalin. Az SZDSZ azonban nem fogad el pártpolitikus államfőjelöltet, és még mielőtt az MSZP hivatalosan Szili Katalint jelölte volna, Pető Iván, az egyeztető testület SZDSZ-es tagja - Kuncze pártelnök szerint magánvéleményét ismertetve - kijelentette, pártja nem támogatja a jelenlegi házelnök államfővé történő megválasztását.

Kiderül a menetrend
A nap folyamán várhatóan kiderül, hogy mikor kezdődnek hivatalos tárgyalások a kormánypártok között a köztársaságielnök-jelöltekről, közölte Horn Gábor az MTI-vel kedden. Az SZDSZ ügyvivője kijelentette, kedden nem lesz hivatalos megbeszélés, de az időpontokról folytatódnak a háttéregyeztetések.

Mint mondta, hétfőn este a hét végén elhunyt II. János Pál pápa emlékére tartott gyászmise után a koalíciós pártok elnökei informális megbeszélést tartottak, azonban a tárgyalások konkrét időpontjában még nem állapodtak meg. Megerősítette, hogy a tárgyalásokon a liberális pártot Pető Iván, Fodor Gábor és Sándor Klára képviseli majd.