Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bízik államfői kinevezésében Szili Katalin

2005.03.11. 12:37
A körülmények ismeretében bízik abban, hogy államfő lesz Szili Katalin, aki az egyik megyei napilap pénteki számában megjelent interjújában beszélt esélyeiről. Sólyom László szintén egy interjúban mondta, élete legnagyobb elismerésének tartja pártfüggetlen jelölését a posztra.
Felmérés
A Szonda Ipsos 2005. március 5-én telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében az ideális köztársasági elnökről és arról, hogy a felmerült köztársaságielnök-jelöltek mennyire felelnek meg a lakossági kívánalmaknak.

A válaszadók 42 százalékos arányban Szili Katalint tartják alkalmasnak köztársasági elnöknek. Elutasítóinak aránya lényegesen alacsonyabb, 24 százalék. A második legnagyobb lakossági támogatottságért Lévai Katalin és Sólyom László verseng, mindkettőjüket a megkérdezettek 32 százaléka tartja alkalmasnak a poszt betöltésére. Igaz, Lévai Katalin jobban megosztja a válaszadókat: hiszen 22 százaléknyian alkalmatlannak tartják a posztra, míg Sólyom László esetében csak 7 százalék a személyét elutasítók aránya.

"Szerénytelenség nélkül, a körülmények ismeretében hiszek az esélyemben" - válaszolta az Országgyűlés elnöke az Észak-Magyarország című lapnak arra a kérdésére, milyen esélyt lát arra, hogy Mádl Ferenc után ő lesz a Sándor-palota lakója.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az MSZP elnöke a napokban többször is azt nyilatkozta: "történelmi lehetőség számunkra a rendszerváltozás után tizenöt esztendővel, hogy nő legyen a köztársasági elnök". Hozzátette, hogy Hiller István minden alakalommal őt nevezte meg elsőként, mint a párt elsőszámú lehetséges jelöltjét.

Elégedett az államfői hatáskörrel

Megjegyezte azonban, hogy az MSZP április 15-i kongresszusán döntenek majd a jelölt személyéről. Kiemelte azt is, hogy a rendszerváltozás óta már volt liberális és konzervatív elnöke is Magyarországnak, szocialista azonban még nem.

Szili Katalin
Szili Katalin
"Természetesen most házelnök vagyok, akinek pártok felett valamennyi képviselő megelégedésére éppen a majdani köztársaságielnök-választást kell előkészítenem" - fogalmazott. A választás menetéről elmondta, hogy immár hagyományosan ötévenként június 5. és 10. között kell szavaznia a parlamentnek az új köztársasági elnök személyéről.

Az államfői jogkörről szólva úgy vélekedett, hogy "a rendszerváltozás hajnalán" a köztársasági elnök funkcióját tökéletesen sikerült meghatározni.

"A magam részéről még akkor is elégedett vagyok a státus hatáskörével, ha ezt a jogkört nekem kell majd gyakorolni. Harmóniában, szinkronban van a magyar törvénykezés gyakorlatával" - mondta Szili Katalin.

Az MSZP politikusai már többször jelezték, hogy az ellenzék számára is elfogadható, de a szocialista párthoz kötődő államfőt szeretnének. Mandur László szocialista parlamenti elnök csütörtökön kijelentette az eddigi két köztársasági elnök is bizonyította, hogy "nincs abból semmi baj, ha párthoz erősen kötődő és elismert emberek lesznek köztársasági elnökök".

Az Index olvasóinak is bejönne

Két héttel civil kezdeményezés indult, hogy Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét válasszák meg köztársasági elnöknek a honatyák. A konzervatív szellemiségű Védegylet nyílt leveléhez 110 aláíró csatlakozott, köztük liberális értelmiségiek is.

Az Index közönségszavazást indított arról, olvasóink kit választanának köztársasági elnöknek. Első helyen végzett egy jobbára ismeretlen professzor, akit diákjai javasoltak jelöltnek, második lett Sólyom László, harmadik Szili Katalin, negyedik Nagy Feró ötödik pedig Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter.

Sólyom László: Életem legnagyobb elismerése
Sólyom László élete legnagyobb elismerésének nevezte egy pénteki interjúban, hogy több mint száz közéleti személyiség, pártállásra való tekintet nélkül államfőnek javasolta. "Sok magas kitüntetésem van kül- és belföldről, de ezt tartom a legnagyobb elismerésnek" - mondta a Heti Válasz című hetilapnak.
Az Alkotmánybíróság volt elnöke azt is elmondta, hogy az elmúlt években azért tartotta magát távol a politikától, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy bármilyen párttisztséget betöltsön.
A lehetséges jelöltekről szólva úgy fogalmazott: "Mostanában bedobnak neveket, és nem lehet tudni, ki az, aki a jelöltet megnevezte"
MTI