Konrád
8 °C
26 °C

Dávid Ibolya: konszenzussal jelöljék a köztársasági elnököt

2005.02.19. 21:14
Dávid Ibolya szerint nem lehet lemondani arról, hogy konszenzussal jelölt köztársasági elnöke legyen Magyarországnak. Az MDF elnöke ezt szombaton mondta kiskunmajsai sajtótájékoztatóján.
A Magyar Demokrata Fórumnak mindig az volt az álláspontja, hogy olyan embert célszerű jelölni köztársasági elnöknek, aki élvezi a parlamenti pártok többségének a bizalmát - közölte a pártelnök.

"Az egyetlen olyan pozíció, a köztársasági elnöki pozíció, amely nem országhatárokhoz és nem hatalmi viszonyokhoz kötött, hanem a nemzet egységéért felelős" - tette hozzá az MDF elnöke.

Dávid Ibolya szerint célszerű lenne az alkotmányt is módosítani, és nem meghagyni lehetőségként azt, hogy az Országgyűlés egyszerű többséggel választhasson köztársasági elnököt.

"Ez ahhoz az abszurd helyzethez is vezethet, hogy a köztársasági elnököt kevesebb szavazattal választják meg, mint a miniszterelnököt" - tette hozzá.

Az MDF megfogalmazta azokat az elvárásokat, amelyeket a köztársasági elnökkel szemben támasztott, "ne legyen aktív politikus, olyan személy legyen, aki olyan történelmi múlttal, vagy háttérrel rendelkezik, hogy a titkosszolgálatokhoz, a III-as főcsoportfőnökséghez és az elmúlt elnyomó rendszerhez semmiféle kötődése ne legyen" - mondta az MDF elnöke.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a parlament legerősebb pártja, az MSZP nem kíván a jelölésben egyeztetést kezdeményezni. "Ugyanakkor azt is sajnáltam, hogy a legnagyobb ellenzéki párt úgy nyilatkozik, hogy esélyt lát arra, hogy akár baloldali köztársasági elnökjelöltje is legyen Magyarországnak" - tette hozzá.

Kijelentette: "sem baloldali sem jobboldali skatulyába nem lehet egy köztársasági elnököt elhelyezni, ezért mindannyian felelősek vagyunk abban, hogy a legnagyobb legitimitással rendelkező köztársasági elnöke legyen Magyarországnak."