Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tavasszal nevezik meg a köztársasági elnök-jelöltet

2004.12.20. 11:16
Az MSZP-nek egyelőre nincs hivatalos jelöltje a jövőre megüresedő államfői posztra. Hivatalosan az SZDSZ sem gondolkodott még arról, hogy kit szeretnének köztársasági elnöknek jelölni. A Magyar Nemzet szerint Göncz Árpád volt államfő lánya, a jelenlegi esélyegyenlőségi miniszter lehet a jelölt.

Az MSZP-nek egyelőre nincs köztársasági elnök-jelöltje, erről csak a párt tavaszi jelölőkongresszusa után döntenek, közölte Hiller István pártelnök egy televíziós műsorban hétfőn.

"Az MSZP köztársasági elnök-jelölő kongresszust fog tartani tavasszal, (...) az elnökség, a választmánnyal együtt a jelölt vagy a jelöltek nevét közzé fogja tenni" - reagált a szocialista pártelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a lapinformációra, amely szerint Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter (Göncz Árpád korábbi államfő lánya) köztársasági elnök-jelölt lehet.

A Magyar Nemzet című lap hétfői számában saját értesülésként azt írta: "Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter köztársasági elnökké választását támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (...). A minisztert az SZDSZ támogatja, a jelöléshez mindössze az MSZP egyetértését kell Gyurcsánynak megszereznie".

Az SZDSZ sem döntött még

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője alaptalan újságírói kacsának nevezte a Magyar Nemzet információját. Elmondta, az SZDSZ semmilyen formában nem egyeztetett még a szocialistákkal a köztársasági elnök-jelölésről. Hozzátette, hogy az SZDSZ szeretne jelölni és az általuk kívánt személyt tavasszal meg is nevezik majd.

Hiller István hétfőn azt is elmondta, hogy a döntés előtt az MSZP meghallgatja a jelölteket. "Tényleg nincsen köztársasági elnökjelölt-állítás jelen pillanatban, miközben folyik gondolkodás, és tavasszal meglesz a vélemény"- tette hozzá.

Az elmúlt két évben számos szocialista politikusról felmerült, hogy az államfői "posztra" pályázik. A sajtóban hírbe hozták Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, Kovács László volt külügyminisztert és Szili Katalin házelnököt is.

Szili kiesett

Az Index úgy tudja, hogy a pártok felett álló szerepet gyakran felvállaló Szili Katalint - az SZDSZ informális tiltakozása ellenére - többen valóban a poszt esélyesének tartották. A parlament elnökének azonban több olyan megnyilvánulása is volt, amely miatt - az Index információi szerint - az MSZP vezetésében végleg eldőlt, hogy Szili neve lekerül a lehetséges jelöltek listájáról. A házelnök legutóbb azzal váltotta ki az MSZP-vezetés rosszallását, hogy a december 5-i népszavazás kampányában a párt hivatalos álláspontjától eltérő véleményének adott hangot, holott az MSZP határozott elvárása, hogy a közös döntések után "ne legyen kibeszélés".

1990-ben Göncz Árpádot választotta a parlament köztársasági elnökké. Göncz ötéves megbízatását 1995-ben újabb öt esztendővel meghosszabbították. 2000-ben Mádl Ferencet választotta államfővé az Országgyűlés, az ő mandátumát azonban nem valószínű, hogy meghosszabbítja az MSZP-SZDSZ többségű parlament.