Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Orbán: útszélre lökték a köztársasági elnököt

2003.12.17. 08:27
A köztársaságot sértették meg azok, akik nem foglalkoztak érdemben a köztársasági elnöknek a kórháztörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott ellenvetéseivel - mondta Orbán Viktor, az Info Rádiónak adott interjújában.
"Az a csúfság esett meg, hogy indokolatlanul megsértették a köztársasági elnököt, nemcsak személyében, ami egyébként egy tiszteletre méltó ember esetében önmagában is elegendő ok lenne, hogy elégedetlenkedjünk, vagy hogy rosszaljuk a történéseket, hanem magát az egész köztársaságot, hiszen a köztársasági elnök mindannyiunkat, az egész köztársaságot képviseli és jeleníti meg" - fogalmazott Orbán Viktor az Info Rádió Aréna című műsorában. A volt kormányfő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy hétfőn az Alkotmánybíróság eljárásjogi hiba miatt megsemmisítette a kórháztörvényt.

"Mellőzték Mádl Ferencet"

Orbán Viktor szerint a rendszerváltoztatás óta ez az első eset, hogy az Alkotmánybíróság azért semmisített meg egy törvényt, mert alkotmányellenes módon fogadták azt el. Úgy fogalmazott, hogy a köztársasági elnököt az "útszélre lökték azzal, hogy érdemben nem foglalkoztak az ő ellenvetéseivel". Ahogy mondta az egészségügyben "eleve bizonytalanság van", ezért a volt kormányfő azt tartja a legsúlyosabbnak ebben az ügyben, hogy "most egy felesleges eljárásjogi hibával még bizonytalanabbá tesszük a helyzetet".

"Tisztelettel arra kérjük a kormányt, hogy korrigálja ezt a problémát; az Alkotmánybíróság elég egyértelműen fogalmaz, érdemes megfogadni a tanácsait, döntését" - jelentette ki.

A brüsszeli csúcsról

A Fidesz elnöke szólt a sikertelen hétvégi brüsszeli európai uniós csúcsról is. Megítélése szerint nem lesznek "negatív hatásai annak, hogy nem sikerült a belső viták végére pontot tenni". "Magyarországnak úgy érdemes menni az Európai Unióba, hogy a nemzet érdekeit próbálja érvényesíteni, tehát nem belesimulnunk, alkalmazkodnunk kell mindahhoz, ami Brüsszelben, ott a hatalmi játszmák keretében történik, hanem úgy, ahogyan a finnek, a svédek, az osztrákok teszik: határozottan ki kell állnunk okos érvekkel a nemzeti érdekeink mellett" - mondta.

Megítélése szerint abból a szempontból érinti viszont Magyarországot és Európa minden népét "ez a sikertelen európai csúcstalálkozó, hogy a világ többi jelentős szereplőjével szemben, tehát mondjuk az Egyesült Államokkal, Kínával, Ázsia más térségeivel szemben, a velük folytatott versenyben kevésbé tudunk helytállni".

Orbán Viktor úgy véli, hogy ha elmaradnak azok a változások, amelyeket most nem sikerült tető alá hozni, nem sikerült hatékonyabbá, ésszerűbbé tenni az Európai Unió működési rendszerét, akkor "egész Európa versenyhátrányba kerülhet, legalább egy lépésnyi versenyhátrányba".