József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szocialista lobbi indult Toller belügyminiszterségéért

2004.06.24. 07:46
Egy szocialista csoport erőteljes lobbizásba kezdett azért, hogy Lamperth Mónika belügyminisztert Toller László pécsi szocialista polgármester váltsa a miniszteri székben - értesült a Magyar Hírlap. A kiszemelt utód nem tud a kezdeményezésről. Információk szerint a terv része az is, hogy Szili Katalin ne a pártelnökséget, hanem a köztársaságielnök-jelöltséget célozza meg, amire egyre nagyobb az esély.
Az MSZP különböző csoportjai megkezdték a felkészülést az őszi tisztújító kongresszusra, amely szoros összefüggésben van a tervezett kormányátalakítással. A Magyar Hírlap úgy tudja, több irányzat is próbál minél szélesebb támogatói kört állítani a mellé az elképzelés mellé, hogy Lamperth Mónika belügyminisztert Toller László, Pécs szocialista polgármestere váltsa a miniszteri székben. A napilap megkeresésére Toller László csak annyit mondott, nem tud a kezdeményezésről, őt senki sem kereste meg.

Ha a csere megtörténne, akkor az elképzelések szerint Lamperth Mónikának elég ideje lenne arra, hogy a pártépítésre fordítsa minden energiáját. A váltás olyan szempontból nem jelentene változást, hogy polgármesterként Toller László is jól ismeri az önkormányzati szférát, s lehet, hogy a BM-hez tartozó rendőrségnél is jobban örülnének egy férfi vezetőnek.

Toller: Nem akarok elmenekülni Pécsről

A nap folyamán a polgármester sajtótájékoztatón jelentette ki,hogy nem akar belügyminiszter lenni, és nincs semmiféle szakmai oka annak, hogy egyáltalán felmerüljön Lamperth Mónika távozása a tárca éléről. "A sajtó három éve rendszeresen foglalkozik a kérdéssel, de a válaszom most is az, hogy nem pályáztam és nem is pályázom erre a posztra" - mondta Toller László. "Többen híresztelik, de nem igaz, miszerint valamilyen okból el akarnék menekülni Pécsről. A várost jó kollektíva vezeti, amelyből nem szeretnék kiszakadni, a velük megkezdett munkát nem kívánom félbehagyni" - tette hozzá.

Köztársaságielnök-jelölt lesz Szili Katalin?

A kormányátalakításról szóló hírekben a lehetséges távozók között már korábban szóba került Juhász Ferenc honvédelmi miniszter neve is. A politikus leváltásának azonban szocialista berkekben egyre kevesebb esélyt adnak, A két politikust korábban azért is védettebbnek tartották a miniszterek többségénél, mert tagjai az MSZP vezérkarának, az elnökségnek. De az EP-választásokon elszenvedett vereség után a pártban többen azt szorgalmazzák, hogy az elnökségi tagok szenteljenek több időt pártbéli munkájuknak, s ha kell, mondjanak is le a bársonyszékükről.

Az első távozók között emlegetik Kökény Mihály egészségügyi minisztert is. A napilap úgy tudja, utódja Ajkay Zoltán, fővárosi szocialista politikus, a Kórházszövetség korábbi elnöke, Veér András, a gyógyszertárgyalásokat irányító Miniszterelnöki Hivatal társadalompolitikai kabinetének tagja vagy László Imre, a fővárosi Szent Imre Kórház igazgatója lehet.

A tervek szerint Lamperth Mónika venné át a pártban Szili Katalin elnökhelyettes feladatait is, hogy az Országgyűlés szocialista elnöke a köztársaságielnök-jelöltségre koncentrálhasson, és erősíthesse pártok felett álló politikus imázsát. A Magyar Hírlap információi szerint Szili Katalin maga is hajlik arra, hogy vállalja a köztársaságielnök-jelöltséget, s ősszel nem indul a pártelnöki posztért.

Kétséget a 2006-os miniszterelnök-jelölt személye

Az MSZP-ben egyébként egyre többen gondoljákt úgy, hogy Hiller István kultuszminiszternek van a legnagyobb esélye a pártelnökség elnyerésére, csak a tandem másik személye, a 2006-os miniszterelnök-jelölt kérdéses. Egyelőre a többség még a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Kis Péter hármasból választana, de vannak, akik fiatalabb, tehetséges, ám a közvélemény számára még ismeretlen önkormányzati politikusokban gondolkodnak.

Szombaton összeül a párt országos választmánya, a sok bizonytalan tényező mellett csak egy látszik biztosnak: sokan főállású pártelnököt látnának szívesen az MSZP élén - írja a Népszabadság. A lehetséges jelöltek: Hiller István kulturális miniszter, Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, Szili Katalin házelnök és Szekeres Imre MeH-államtitkár egyelőre nem nyilatkoztak, hogy vállalnák-e a megmérettetést, s lemondanának-e állami funkciójukról. Annyit sejteni lehet, hogy a házelnök két vasat tart a tűzben, s abból az egyik egy esetleges köztársasági elnöki posztra való jelölés.

Szekeresről többen úgy vélik, csekély az esélye az elnöki posztra, ám azzal, hogy a neve ebben a körben forog, szinte biztos, hogy meg tudja tartani mostani alelnöki posztját. Lendvai Ildikó frakcióvezető és a 2002-ben még favoritnak vélt Juhász Ferenc már jelezte: nincsenek pártelnöki ambícióik. Lendvai esetében azonban akad, aki úgy véli: egy esetleg kialakult patthelyzetben kénytelen lenne elvállalni a megbízatást.