Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szocialistaközeli köztársasági elnököt akar az MSZP

2005.03.10. 18:13
Az ellenzék számára is elfogadható, de a szocialista párthoz kötődő köztársasági elnököt akar az MSZP. Mandur László, a párt parlamenti alelnöke szerint "nem olyan eretnek dolog az", ha a köztársasági elnök kötődik az MSZP-hez. Végtére is, egy szociáldemokrata "ugyanolyan jól tudná betölteni a köztársasági elnöki funkciót, ahogy az elvárható".

Az MSZP-hez szorosan kötődő politikus kapta eddig a legtöbb ajánlást a köztársasági elnöki címre, jelentette ki csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján Mandur László. A parlament szocialista alelnöke neveket nem kívánt említeni, azt sem árulta el, hogy nőről vagy férfiról van szó.

Ugyanolyan jó

Annyit azonban elmondott, hogy a jelölt valószínűleg az ellenzéki pártok számára is elfogadható lesz. "valószínű a mi politikusunk, akit javasolnánk, nem lesz olyan, aki olyan mély ellentétben állna velük személy szerint is, hogy esetleg ne lenne elfogadható", mondta.

Mandur szerint az eddigi két köztársasági elnök is bizonyította, hogy "nincs abból semmi baj, ha párthoz erősen kötődő és elismert emberek lesznek köztársasági elnökök". Mint mondta, a szocialista párt is vállalhatja azt, hogy "a szociáldemokráciához, a szocialista nézetrendszerhez kötődő, elismert politikusunk ugyanolyan jól tudná betölteni a köztársasági elnöki funkciót, ahogy az elvárható".

Gyurcsány csak listán indul

A pártok felett álló, értelmiségi személy jelölését azok hangoztatják, akik nem nagyon kötődnek az MSZP-hez, mondta. Koalíciós partnerüktől is azt kérik, hogy ezen gondolkodjon el. "Nem olyan eretnek dolog az, ha erősen kötődik hozzánk valaki, és mondjuk köztársasági elnök lesz", mondta Mandur.

A parlamenti alelnök arról is beszámolt, hogy az MSZP a 176 egyéni választókerület hetven százalékában már most tudja, kit fog indítani a jövő évi választásokon. Mint mondta, az senki fejében nem fordult meg, hogy a miniszterelnöknek egyéniben is indulnia kellene. Gyurcsány Ferenc várhatóan listavezetőként lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje.