'Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek!'

2005.02.23. 12:39 Módosítva: 2012.01.03. 17:07
A Védegylet kezdeményezésére 110 közéleti személy nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, kérve, hogy Sólyom Lászlót válasszák meg a köztársaság következő elnökének.

A Védegylet nevű civil szervezet képviseletében Schiffer András és Jávor Benedek a Parlament Caféban ismertette azt a nyílt levelet, melyben az országgyűlési képviselőktől azt kérik, Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét válasszák meg köztársasági elnöknek.

A jelölésről

1990-ben Göncz Árpádot választotta a parlament köztársasági elnökké. Göncz ötéves megbízatását 1995-ben újabb öt esztendővel meghosszabbították. 2000-ben Mádl Ferencet választotta államfővé az Országgyűlés, az ő mandátumát azonban nem valószínű, hogy meghosszabbítja az MSZP-SZDSZ többségű parlament.

A 110 aláíró az ő megválasztásában látja annak biztosítékát, hogy a legfőbb közjogi méltóságot egy "pártoktól független, a pillanatnyi politikai szempontoknál messzebre tekintő személy" töltse be.

Erodálódó jogállami elvek

"A képviseleti demokrácia díszletei között a politikai osztály és a klientúra-burzsoázia vívja magánháborúit a közvagyonért, példát mutatva harácsolásból, törvényszegésből" - áll az erőteljesen kritikai hangvételű nyílt levélben.

"A demokratikus intézmények megteremtéséért, az állampolgárok jogbiztonságáért a rendszerváltozás éveiben talán senki se tett többet az Alkotmánybíróság első elnökénél. Sólyom László neve egybefonódott a jogállamiság hajthatatlan, következetes képviseletével. ... Az általa képviselt elvek ma veszélyben forognak. Az országot széthullás, morális összeomlás fenyegeti. Meggyőződésünk, hogy ebben a helyzetben választott képviselőink akkor felelnek meg leginkább alkotmányos kötelességüknek, ha őt hívják meg a köztársaság élére."


Schiffer András, Jávor Benedek

Sólyom Lászlót eddig nem sikerült elérnünk, de információink szerint nem tiltakozott az akció ellen, véleményt azonban addig nem nyilvánít az ügyben, amíg hivatalosan meg nem keresik azok, akiknek jogukban áll a jelölés.

A kormánypártok reakciója

Horn Gábor, SZDSZ-es ügyvivő az Indexnek elmondta: minden javaslatot köszönettel vesznek. Rámutatott, hogy valakiből ötven parlamenti képviselő ajánlásával válhat államfőjelölt. "Szívesen várjuk a jelölteket" - nyilatkozta.

Az MSZP személyi kérdésben még nem döntött, mondta Nyakó István szóvivő az Indenek. Három hete egy taplocai elnökségi ülésen a szocialista vezérkar arról döntött, hogy saját javaslatának kialakítása előtt a párt társadalmi egyeztetést folytat, és kikéri a civil szervezetek véleményét a köztársaságielnök-jelöltről, majd áprilisban kongresszuson szavaz, ki legyen a párt jelöltje az ország legmagasabb közjogi méltóságának tisztére. Ebbe az egyeztetési folyamatba beleillik a Védegylet javaslata, mondta a szóvivő.

Néhányan a 110 aláíró közül

Benyhe János, nagykövet, a magyar Pen Klub főtitkára; Bodor Ádám, író; Czakó Gábor író; Csapody Tamás, jogász, ef Zámbó István, képzőművész; el Kazovszkíj, festőművész; Elek István, szerkesztő; Eörsi István, író; György Péter, egyetemi docens; Halmai Gábor, egyetemi tanár; Herbert Tamás, Civilek a Zengőért Mozgalom; Karátson Gábor, festőművész; Kumin Ferenc, közgazdász-politológus; Lang András, közgazdász, zenész; Lányi András, író; Lovasi András, beatzenész; Majtényi László, jogász, volt Adatvédelmi biztos; Makovecz Imre, építész; Malgot István, író, képzőművész; Prieger Zsolt, az Anima Sound System zenekar vezetője; Radnóti Sándor, esztéta; Schilling Árpád, színházrendező; Schneller István, építész, egyetemi tanár; Szikinger István, alkotmányjogász; Vajda Éva, újságíró.  • Hírek
  • Hírek