Benedek
-5 °C
5 °C

Lévai Katalin szívesen lenne államfő

2005.02.04. 15:33
Lévai Katalin, az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken közölte, szívesen lenne köztársasági elnökjelölt. A szocialisták még nem döntöttek személyi kérdésekről.
Lévai Katalin, az MSZP európai parlamenti képviselője, ha támogatást kap, vállalja a köztársasági elnökjelöltséget, adta hírül az MTI pénteken. Lévai Katalin elmondta, hogy ez ügyben már megkeresték gazdasági és értelmiségi körökből, és ha támogatást kap, nem zárja ki, hogy elvállalja a jelöltséget.

"Olyan megkeresések érkeztek, amik arról szólnak (...), hogy egy új típusú köztársasági elnökre lenne szükség, aki nemzetközi színtéren jól tudná képviselni Magyarországot", aktív és nyertes országgá tudná tenni, mondta. Hozzáfűzte, hogy az új típusú köztársasági elnök - szigorúan értékalapon - bizonyos programok mellé állhatna.

A képviselő kijelentette, az, hogy jelöltsége felmerült, nagyon megtisztelő számára. "Nagyon örülök neki, hogy többen gondolták, hogy amit megtestesítenék, az nem lenne rossz" - mondta. Megjegyezte, a jelöltségről még a miniszterelnökkel és az MSZP vezetőségével sem tárgyalt.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Indexnek elmondta, az MSZP Lévai Katalint és mást sem keresett meg ez ügyben. Szólt arról, hogy a köztársasági elnökjelöléssel foglalkozó pártfórumokon személyi kérdésekről nem volt szó. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Lévai Katalin támogatását azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az Indexnek elmondta, nem aktuális ez a kérdés.

A szocialisták áprilisi államfő-jelölő kongresszusukon döntenek arról, kit támogatnak. Az SZDSZ is jelezte már, hogy saját államfő-jelöltet akarnak majd megnevezni. Az Index úgy tudja, hogy az SZDSZ jelöltjét várhatóan a párt márciusi tisztújító küldöttgyűlésén jelentik majd be.

1990-ben Göncz Árpádot választotta a parlament köztársasági elnökké. Göncz ötéves megbízatását 1995-ben újabb öt esztendővel meghosszabbították. 2000-ben Mádl Ferencet választotta államfővé az Országgyűlés, az ő mandátumát azonban nem valószínű, hogy meghosszabbítja az MSZP-SZDSZ többségű parlament.