Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lakást vettek az államfőnek

2004.10.27. 07:28
A köztársasági elnök hivatala 126 millió forintért vásárolt lakást Mádl Ferencnek, aki hivatali idejének lejártával költözhet be a budai ingatlanba - írja a szerdai Napi Gazdaság. Még nem tudni a következő köztársasági elnök rezidenciája hol lesz, mert a Béla Király úton lakóparkot építene a fejlesztési bank.
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) egy II. kerületi, 160 négyzetméteres, második emeleti társasházi lakást vásárolt nettó 126,025 millió forintért - tudta meg a Napi Gazdaság Schillinger Erzsébettől, a KEH sajtószóvivőjétől. A Napi beszámolója szerint a lakáshoz garázs és tároló helyiség is tartozik.

Az államfő öt évre szóló megbízása 2005. augusztus 4-én jár le. A hivatal a PI Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Holding Kft.-től vásárolta az ingatlant hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésen. A beszerzésre csak a nyertes céget kérte fel a hivatal, erre a jogszabály alapján ingatlan bérlés- vagy vásárlás esetén lehetősége is van.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a lakásvásárlásra 150 millió forintot szántak, ám végül 24 millióval olcsóbban jutottak hozzá az ingatlanhoz. A KEH egyelőre csak az előleget utalta át a társaságnak, a vételár maradékát már a 2005-ös költségvetésből fizetik ki február végéig. Az államfő egyébként jelenleg a Béla Király úti épületegyüttes egyik rezidenciájában lakik, ahol elődje Göncz Árpád is élt hivatali ideje alatt. A korábbi köztársasági elnöknek a Vérhalom téren biztosítottak lakást.

A volt köztársasági elnök lakáshasználatáról egy 2000-ben született jogszabály rendelkezik. Eszerint a legalább három lakószobás lakás használata a volt köztársasági elnököt, illetve halála eetén az ögyvezét is megilleti.

A Béla Király úti rezidencia komplexum jövőjéről a Napi Gazdaság azt írja, ha az utolsó lakója az államfő is elhagyja a komplexumot és az új köztársasági elnök pedig nem költözik be, akkor lakópark épülhet a lerobbant állagú épületegyüttes helyén. A terület tulajdonosa több mint két éve a Magyar Fejlesztési Bank, amely 1,7 milliárd forintért vette meg az ingatlanokat az ÁPV Rt-től.