A Greenpeace akciója miatt le kellett zárni a Lánchídat

2007.03.01. 12:00
"Klímariadó! Zöld energiát" - ez áll azon a transzparensen, amelyet a Greenpeace zöldszervezet aktivistái függesztettek ki a Lánchídon. A rendőrök nem tudtak az akcióról, az egész hidat lezárták, és többeket előállítottak.

A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon csütörtök délelőtt a klímaváltozás megfékezése jegyében. A rendőrség az akció kezdete után több mint egy órával érkezett a helyszínre. A Greenpeace aktivistái fel voltak készülve a rendőri intézkedésre, elmondásuk szerint akkor nem jelentik be demonstrációikat, ha a minél nagyobb visszhangot akarnak kelteni.

Hét sárga ruhás Greenpeace-aktivista ereszkedett le köteleken a híd Parlament felé néző oldalán 10 óra után, a hegymászó felszerelésbe öltözött magyar és külföldi aktivisták egy 120 négyzetméteres vásznat feszítettek ki a Duna fölé "Klímariadó! Zöld energiát!" felirattal.

Greenpeace akció a Duna fölött

Elküldték a sajtót

A rendőrök nem sokkal 11 óra után mindkét oldalról lezárták a hidat, amelyen megjelentek a tűzoltók és feltűnt egy mentőautó is. A hídon rekedt autókat, buszokat leterelték az átkelőről. Első intézkedésként az újságírókat küldték le a hídról. "Hol van itt a sajtószabadság? Ez abszurdum, nem tudjuk, mi történik az aktivistáinkkal" - mondta tudósítónknak Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányosa.

A transzparensel lelógó aktivistákkal a rendőrök egy ideig nem tudtak mit kezdeni, így előbb azokat vitték el, akik a hídhoz láncolták magukat. Délután negyed kettő után nem sokkal az egyik, a hídról lelógó aktivistát visszahúzták egy csörlő segítségével a hídra, és azonnal rendőrautóba rakták. A maradék hat aktivista úgy döntött, önként visszamászik, mivel az üzenetüket hirdető transzparens már úgyse lehetett náluk.


Katt!
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Előzőleg a vízirendészet munkatársai a partra terelték a Greenpeace motorcsónakját, és rabszállító autókba zsuppolták a motorcsónakban ülőket. A motorcsónakot egyébként biztonsági célból bocsátották vízre az akció kezdetén, hogy figyelmeztethesse a víz fölött lógókat, ha éppen egy nagyobb hajó közeledik. Elmondásuk szerint a jármű minden szükséges engedéllyel rendelkezett. A környezetvédők figyelemfelkeltés céljából időnként egy légvédelmi szirénát is beindítottak a Lánchíd mellett, a budai rakparton egy furgonból.

Összesen 22 ember állítottak elő a rendőrök, a hídon délután 2 óra után megindult a forgalom. "Az ügyvédek tájékoztatása szerint valószínű, hogy az előállított aktivisták ellen a vizi és a légi közlekedés veszélyeztetése miatt indul eljárás" - mondta el az Indexnek Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője.

Szigorú szabályokat akarnak

Mózes Szabina az akció kezdetén azt mondta, figyelemfelkeltő demonstrációjukkal azt akarják elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő egy hét múlva Brüsszelben a legszigorúbb uniós klímavédelmi vállalásokat támogassa. "Magyarország ne a hátsó sorban álljon, hanem küzdjön a tisztább jövőért" - tette hozzá Rohonyi Péter.

A szervezet akciójával az üvegházhatású gázok csökkentésén kívül azt is el akarják érni, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan a 20 százalékos kötelező vállalási arányt a 2020-as teljes energiafogyasztáshoz képest. A zöld szervezet tudomása szerint a kormányfő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyomására csak úgy vállalná a 20 százalékos szintet, hogy annak teljesítése nem lenne kötelező jellegű, csak irányszámként szolgálna. A Greenpeace szeretné elérni továbbá, hogy a miniszterelnök a március 8-9-i csúcstalálkozón a 30 százalékos kibocsátás-csökkentést meghatározó célszám mellett szavazzon.


Katt!

Az SZDSZ szerint elkéstek az akcióval

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter útban a Balaton felé megállt a Lánchídnál, hogy megnézze a tiltakozást, a sajtónak nem nyilatkozott, de munkatársa jelezte, hogy közleményt adtak ki. A kommüniké meg is érkezett. E szerint a Szabad Demokraták Szövetsége örömmel fogad minden klímaváltozásra vonatkozó figyelemfelkeltést, de a Greenpeace a kormánynak szóló felhívásával éveket késett, áll Kovács Kálmán államtitkár közleményében. Szerinte a liberális zöld tárca már 2002-ben megkezdte azokat a programokat, amelyekkel hazánk a klímaváltozásra reagál. Mint írja, az elmúlt években a hazai villamosenergia-előállításban megötszöröződött a megújuló energia részaránya. Ezen belül a 80 százalékot is meghaladja a zöld energia.