Orbán eljövetelét várja az Index-közönség

2008.04.09. 18:39
Tulajdonképpen csak kontrollcsoportként került a miniszterelnök-jelölti mintába a Fidesz elnöke, akit Gyurcsány Ferenc lecserélése egyelőre még nem röpíthetne a hatalom csúcsaira, mégis Orbán Viktor végzett az élen az Index országos Gyurcsány-utód kutatásában. Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy az olvasók nem bánnák, ha az MSZP-ben nem házon belül osztanák le újra a kormányfői posztot.

Gyurcsány Ferenc utódát nem az eddig felmerült szocialista jelöltek közül szeretnék kiválasztani az Index-olvasók. Az MSZP-s múlt pillanatnyilag nem hasznos ajánló a miniszterelnökséghez, sőt minél távolabb van valaki a párttól vagy minél inkább szemben áll vele, annál nagyobb az iránta érzett bizalom.

A 2008 április 4-én megtartott szavazás eredménye azt mutatja, hogy szocialista politikusok átlagos támogatottsága még a vizitdíjas népszavazáson leadott nem - a kormány álláspontját támogató - szavazatok arányát sem éri el. Az átlagot Lendvai Ildikó frakcióvezető bizalmi indexe húzza leginkább lefelé. A politikusnőre olvasóink 93 százaléka, 28 374-ból 26 295 mondott nemet, de nem tudott kitörni a 90 százalékos elutasítottsági körből Szekeres Imre honvédelmi miniszter sem. (28 279 szavazat, ebből 91 százalék, 25 802 ellenzi a kandidálását.)

Párttársainál sokkal jobb eredményt ért el Kiss Péter kancelláriaminiszter, aki 2004-ben éppen Gyurcsány Ferenccel szemben maradt alul miniszterelnöki megbízatásért folyó párton belüli kortesküzdelemben. Az egykori BIT-es minisztert kétszer annyian fogadnák szívesen, mint Szerekest, de így is 82 százalékos arányban, 28 588-ból 23 440-en szavaztak a kinevezése ellen. A párttagok közül a legjobb eredményt Gráf József földművelési miniszter érte el, aki 80-20-as nem-igen arányt tud felmutatni az indexes szavazók körében.

Bár párton kívüli, mégsem nem tett jót Bajnai Grodon népszerűségének, hogy tagja Gyurcsány Ferenc kormányának. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszterre a voksolók háromnegyede, 29 215-ből 21 844 mondott nemet. A listába felkerült másik pénzügyi szakember, Simor András, az MNB-elnöke - miután nem tagja a jelenlegi kormányköröknek - közel duplaannyi igent kapott, mint Bajnai. A vizitdíjas népszavazás után néhány héttel Simor majdnem pozitívba forduló támogatottsága azért figyelemreméltó, mert a Nemzeti Bank éléről épp a kormányválság napjaiban kezdett bele egy erős (2500 milliárdos) megszorító csomag propagálásába. Simor miniszterelnöki ambícióit a szavazók 48 százaléka, 31 092-ből 15 050 támogatja.

Az indexes népszerűségi szavazás élén Orbán Viktor végzett. A Fidesz elnöke a jelek szerint a március 9-i népszavazással jelentős bizalmi tőkét szerzett, és az internetes mintában megközelítette vagy túl is szárnyalta saját pártja mostanában szintén magasan szárnyaló népszerűségét. Az ellenzéki exminiszterelnökre több mint 10 ezerrel több szavazatot adtak le, mint a gyengén szereplő Lendvaira vagy Szerekesre, de így is 60 százalékos (39 453 szavazatból 23 536 igen) lett a támogatottsága.

Csak emlékeztetőül

Az Index 2008 március 4-én is leszavaztatta az olvasóközönséget a népszavazási kérdésekről. Akkor több mint 60 ezer voks érkezett mind a három kérdésre. Szavazó olvasóink 55 százaléka akarta azt, hogy a kormány törölje el a kórházi napidíjjal, és 51 százalékos támogatást kapott a tandíj eltörlése. A beérkezett szavazatok alapján azonban akkor 51 százalék azt támogatta, hogy maradjon meg a vizitdíj.