Judit
3 °C
7 °C

Ki legyen Gyurcsány utódja?

2008.04.04. 07:53

Még nem tudható, hogy az alig pár napja kezdődött kormányválság hol áll meg: a kormányfő lemondása előtt vagy után. Hivatalosan és dirketben még senki nem jelentkezett a posztra, de azért jelölt vagy önjelölt már több is akad, aki Gyurcsány Ferenc távozása után a kormány élére állna. Most szavazhat, kit látna szivesen a 2010-es vagy az előrehozott választásig a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként.

A szavazásnak vége

Bajnai Gordon

önkormányzati és területfejlesztési miniszter

Jóképû juppival zárkózzunk az uniós gazdasági elithez! Akinek még mindig szimpatikus ötlet, hogy pénzember vezesse a magyar kormányt, ideális választás a 40. életévét alig egy hónapja betöltõ Bajnai. A kifogástalan öltöny, EU-konform hajviselet, sima modor, londoni szakmai gyakorlat vonzását azonban tompíthatja, hogy az üzletemberek állandóan üzletelnek, ráadásul néha az állam az ügyfél. A választásnál az is érdemes figyelembe venni, hogy az egykori Wallis-vezér nem tagja a pártnak, ami éles helyzetben biztos, hogy nem javítja a szocialisták befogadóképességét.

75% Nem
összesen: 29216 szavazat, 7371 Igen, 21845 Nem

Gráf József

földművelési miniszter

Agrárországnak agrár miniszterelnököt! Gráf József megválasztásával a világ dolgairól széles körben informált, bölcs agronómus juthatna lehetőséghez. Tevékenysége nyomán biztosan fölértékelődne a földkérdés, viszont kevesebb lenne az uniós miniszterelnökökkel külföldi nyelveken folytatott négyszemközti eszmecsere. Jó ajánlólevél, hogy a 62 éves Gráfot szeretik a pártban, szerette Gyurcsány is - a legmagasabb prémiummal honorált miniszterek között volt 2006-ban -, EU-s kormányfőség szempontjából viszont kevésbé szerencsés, hogy legmagasabb iskolai végzettsége a körmendi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum mellett az 1984-ben abszolvált moszkvai Társadalomtudományi Akadémia posztgraduális képzése.

80% Nem
összesen: 28464 szavazat, 5800 Igen, 22664 Nem

Kiss Péter

kancelláriaminiszter

Meglepetések nélküli, joviális, nyugodt kormányzást! - biztos választás azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy a jövőben a kormányfő vállalkozásai vagy zárt ajtók mögött elmondott gyújtóhangú beszédei miatt alakuljon ki válsághelyzet. A Baloldali Ifjúsági Társulás egykori alapító elnöke 2009-ben tölti be az ötvenet, saját gazdasági vállalkozásai sohasem voltak, nem szerzett nagy vagyont. Amikor 2004-ben egyszer már majdnem miniszterelnök lett, még minidig csak két ingatlant birtokolt.

82% Nem
összesen: 28589 szavazat, 5148 Igen, 23441 Nem

Lendvai Ildikó

MSZP-frakcióvezető

Verbális forradalmat kifulladásig! A magas hangfekvésű és dinamikus szóáradat és a csillogó tekintet alapján senki sem gondolná, hogy az egygyermekes hölgy 62 éves lesz idén nyáron. Előnye, hogy a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályáról startolt karrier csúcsán miniszterelnökként is lyukat tudna beszélni tárgyalópartnerei hasába, az EU-s hivatalok végeláthatatlan tárgyalásain edzett diplomaták is kidõlnének mellõle. Hátránya, hogy a beszédei többségét magyar földön mondaná el.

93% Nem
összesen: 28375 szavazat, 2079 Igen, 26296 Nem

Orbán Viktor

Fidesz-elnök

Polgári jövő kezdődjön, igen! Ha többszöri sikertelen próbálkozás után újra az állam legfőbb irányító posztjára juttatná az ellenzék vezérét, megszabadítaná az országot a reformoknak nevezett megszorításoktól, és a korábbi ígéretek szerint kevesebbet kellene adózni, és több, jobb szolgáltatást várhatna az államtól. A 45 éves Fidesz-elnök már sok szempontból bizonyított, a helyzetnek megfelelően tud kemény hangot ütni, tud visszafogott lenni, és tud lelkesíteni is. Hátránya, hogy hosszú ideig éppen az ő visszatérésével riogatva lehetett választást nyerni.

60% Igen
összesen: 39454 szavazat, 23537 Igen, 15917 Nem

Simor András

a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Monetáris szigort, de most aztán már tényleg! A politikusoknak csak és kizárólag olyan helyzetben jut eszükbe, hogy szakértői kormányt emlegessenek, ha maguk már nem tudnak kitalálni semmit. Ha az MNB-ből indult és az MNB elnöki székébe érkezett bankárnak akarna esélyt adni kormányfőként, akkor jelezhetné a politikusoknak, hogy most már ne is próbáljanak kitalálni semmit. Az 54 éves Simor, aki többek között Bécsben levezényelte a Creditanstalt és a Bank Austria befektetési bankjának összeolvadását, biztos tudna egy-két jó lépést javasolni a magyar büdzsé rendbeszedéséhez is 2000-2500 milliárdnyi kiadáscsökkentés erejéig. De melyik párt akarna búcsúzni a populista ígéretektől, és melyik akarná megfosztani magát az illegális bevételektől?

52% Nem
összesen: 31093 szavazat, 15050 Igen, 16043 Nem

Szekeres Imre

honvédelmi miniszter

Az örök második álmát válthatná valóra! Ha megválasztanák, többé nem kéne magának jelentkeznie a választások előtti amúgy is nehéz pillanatokban. Az 1950-es születésű, MSZMP-ből indult, permanens reformszemléletű politikus előnyére írandó, hogy gyakorlatilag minden volt már az apparátusban, városi párttitkártól parlamenti frakcióvezetőig, így valószínűleg a miniszterelnöki tevékenység rendszerszemléletű megközelítése is a kisujjában van. Hátránya, hogy modern nyakkendői és az egyházakkal ápolt akkurátus jó viszonya ellenére a fél ország, beleértve a távozó koalíciós partnert is, azonnal "kommerezésbe" kezdene, ha pozícióba kerülne.

91% Nem
összesen: 28280 szavazat, 2477 Igen, 25803 Nem