Honlapot indítottak háziorvosok a vizitdíj ellen

2008.02.27. 12:57
Honlapot hoztak létre háziorvosok, hogy a vizitdíj ellen tiltakozzanak, céljaikkal az oldal látogatói kifejezhetik egyetértésüket. Például azért ellenzik a vizitdíjat, mert rontotta az orvos-beteg kapcsolatot, és többen ki sem tudják fizetni. Nem értenek egyet továbbá azzal, hogy így szereznek forrást a finanszírozásukhoz.

Háziorvosok honlapot indítottak a vizitdíj ellen, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a díjfizetéssel kapcsolatos fenntartásaikra. Az oldalon bárki szavazhat, névtelenül (azaz regisztráció nélkül), akár többször is. Korábban háziorvosok egy másik csoportja a vizitdíj mellett indított aláírásgyűjtést.

A vizitdíj-ellenes akció egyik kezdeményezője, Plavecz János tatabányai háziorvos szerint a díjfizetés jelentősen megrontotta az orvos-beteg kapcsolatot. Közölte, azért sem értenek egyet a vizitdíjjal, mert vannak, akik azt nem tudják kifizetni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adminisztrációs teendők a gyógyítás elől veszik el az időt. A vizitdíj-ellenes háziorvosok álláspontjukat a leavizitdijjal.uw.hu oldalon tették közzé, melynek számlálója szerint eddig több, mint 15 ezer látogató fejezte ki egyetértését.

Plavecz János az orvosok finanszírozására utalva azt mondta, "az állami propaganda keményen megfenyegette az orvoskollégákat, hogy nem lesz meg a pénz". Egy "megnyomorított financiális rendszerben nagyon nehéz a kollégák véleményét megkérni" - fogalmazott, utalva az orvosok körében indított felmérésekre. Közölte, abban egyetértés van, hogy az orvosoknak szüksége van forrásokra, ám azt már nem tudják elfogadni, hogy ezt a pénzt a járulékot fizetőktől szedjék be ismét, vizitdíj formájában.

Utalt arra is, hogy a központi források között csökkentették a betegek utáni fejpénzt, és sok olyan feladatot is el kell látniuk, amihez nem adnak forrást; példaként a taj-szám ellenőrző rendszer működtetését említette.

Korábban nyolcvanöt nevét vállaló háziorvos a vizitdíj megmaradása mellett kezdeményezett aláírásgyűjtést. Az aláírók úgy fogalmaztak: "egy orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni". Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha a kormány eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmüket nem fogják pótolni.