Havi 40-80 ezret buknak a háziorvosok

2007.01.05. 14:44
Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint januártól átlagosan havi 40-80 ezer forinttal csökken a háziorvosi praxisok bevétele az amortizációs támogatás megszüntetése és a csökkenő kártyapénz miatt.
A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján reagált Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár aznapi tájékoztatójára.

A gyermekorvosok nem kapnak vizitdíjat

Horváth ugyanis bejelentette: januártól megszűnik a háziorvosok eszköz- és ingatlantámogatása. Ugyanakkor februártól a vizitdíj bevezetése kompenzálni fogja a bevételkiesést. Számításaik szerint 200-250 ezer forint lesz a havi bevétel - tette hozzá. Az államtitkár bejelentése azért is érdekes - hiszen amint arról az Indexen is beszámoltunk már - a gyermekorvosok például nem kapnak vizitdíjat.

A képviselő meglátása szerint az említett hiány nagy terhet jelent a háziorvosok számára, akik ezt vagy szakdolgozóik, vagy saját jövedelem jellegű kifizetéseik csökkentésével tudják kompenzálni. A politikus azért is furcsának nevezte ezt, mivel elmondása szerint a két politikai oldal között megegyezés volt abban, hogy a háziorvosi alapellátás erősítése mellett kerülhet sor a költséges kórházi és járóbeteg-szakellátás átszervezésére, átalakítására.

Évi 40-45 milliárd lesz a pluszteher

Mikola István a gyógyszerárakkal kapcsolatban elmondta: értékelése szerint évi 40-45 milliárd forint terhet jelent a lakosság számára a vényre és vény nélkül kapható gyógykészítmények átszervezése. Kiemelte a négy leggyakrabban használt fájdalom- és lázcsillapító vényhez kötését, ami értékelése szerint ahhoz vezet, hogy sokan a plázákban vásárolnak majd vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

A politikus felszólította az egészségügyi tárcát, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztassa a lakosságot a változások említett hatásairól. Mikola István a kórházak helyzete kapcsán kifejtette, hogy a legutóbbi hírek szerint mégis megmaradna a Sváb-hegyi gyógyintézet és néhány más kórház. Ezt "csiki-csuki játéknak" nevezte, amely álláspontja szerint a gazdasági-politikai-hatalmi körök harcát jelenti.

Nem pótolja a vizitdíj a kieső bevételeket

Úgy értékelte, hogy a felpuhuláshoz hozzájárulhatnak a lakossági demonstrációk, tiltakozások és a médiában megjelenő tényfeltáró-jellegű írások is, hogy például kinek fájhat a foga az egészségügyi intézmények ingatlanaira, ki akar sétálni a lipótmezei ősparkban. A képviselő felpuhulást tapasztal a vizitdíj területén is, amelyről elmondása szerint, már a tárca sem állítja azt, hogy visszaszorítja a hálapénzt és az indokolatlan orvoshoz fordulást.

Mikola István szerint további mentesítésekről lehet hallani azután, hogy az Országgyűlés már mintegy négymillió embert mentesített. Hozzáfűzte: sehol a világon nincs olyan tapasztalat, hogy a vizitdíj visszaszorítaná a paraszolvenciát, azonkívül fel lehet tenni a kérdést, hogy indokolatlanul orvoshoz fordulásnak tekinthető-e az, amikor valaki szorong, mivel betegséget észlel magán, és orvoshoz megy, ahol egészségesnek bizonyul. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a vizitdíj nem pótolhatja a háziorvosi praxisok kieső bevételeit sem.