Géza
-12 °C
-4 °C

Mindenkinek 300 forint lesz a vizitdíj, 18 éves korig nem kell fizetni

2006.11.29. 11:27
Az eddig ismert változathoz képest változik a vizitdíj rendszere, amelyet február 15-től vezetnek be – értesült az Index. A hátrányos helyzetűeknek, nyugdíjasoknak is 300 forintot kell majd fizetnie az orvosnál, ők a nyugdíjban vagy a segélyben kapják meg ehhez a támogatást. Az ingyenesség korhatára 6 év helyett 18 évre emelkedik.

Több ponton módosították a vizitdíjról szóló javaslatot azon a keddi egyeztetésen, amelyen a koalíciós pártok politikusai és szakértői vettek részt – értesült az Index. Kiderült ugyanis, hogy a vizitdíj megfizetése alól részben mentesülő több millió kedvezményezett körének megállapítása és adminisztrálása rendkívül bonyolult és költséges lenne az önkormányzatoknak.

Az eddig ismert javaslat szerint a kedvezményre jogosultaknak 300 forint helyett csak 100-at kellett volna fizetniük az orvosnál. Ehhez kaptak volna egy igazolást az önkormányzattól. A keddi egyeztetés résztvevői úgy foglaltak állást: teljesíthetetlen feladatot zúdítana a helyhatóságok nyakába az, hogy ezt a 3-4 millió igazolást évente kiadják.

Az új javaslat leegyszerűsíti a rendszert: mindenkinek 300 forintot kell fizetnie az orvosnál. A szociálisan hátrányos helyzetűek, a nyugdíjasok, munkanélküliek viszont havi egy vizitdíj összegét részben vagy egészen megkapják a nekik járó ellátáson belül (segély, nyugdíj). A rászorultaknál ez havi 300 forintot jelent, a kevésbé rászorultaknál 200 forintot.

Az önkormányzatok emellett kapnak pénzt arra, hogy egyedi esetekben adjanak támogatást a vizitdíjhoz.

Értesüléseink szerint változik a vizitdíjmentesség korhatára is. Az eredeti javaslathoz képest nem 6 éves, hanem 18 éves korig lenne ingyenes az orvoslátogatás. Nem kell vizitdíjat fizetni azoknak, akik tartós gyógykezelést kapnak. Ez többek között a dialízis kezelésben, a kúraszerű ellátásban (onkológiai ellátás) részesülőket érinti.

Információink szerint a vizitdíjat így február 15-től lehet majd bevezetni. Az országgyűlés a vonatkozó törvényt várhatóan december közepéig fogadja el. Ha a köztársasági elnök aláírja a törvényt és kihirdetik azt, az új fizetési kötelezettséget az államháztartási törvény szerint csak 45 nap múlva lehet bevezetni.

A kormány ezzel visszatért az Egészségügyi Minisztérium eredeti vizitdíj-javaslatához. A szeptember 9-i őszödi kormányülésen a szocialisták indítványozták, hogy a kedvezményezettek igazolványt és visszatérítést kapjanak. Az önkormányzati és az egészségügyi minisztérium több hónapon át keresték a megoldást, de mostanra bebizonyosodott, hogy a javaslat a gyakorlatban nem megvalósítható.