György
14 °C
24 °C

A kórházak állítólag felkészültek a vizitdíj beszedésére

2006.11.24. 14:41
Az Egészségügyi Minisztérium szerint nem kell elhalasztani a 300 forintos vizitdíj januári bevezetését, legalábbis nem a kórházak miatt, azok ugyanis fel vannak készülve az új rendszerre. A tárca szerint az önkormányzatoknál lehet gond, hogy ki tudják-e adni időben a kedvezményekre jogosító igazolásokat.

„A kórházak fel vannak készülve arra, hogy január 1-t?l beszedjék a vizitdíjat. Arra kell megtalálni a legegyszerűbb és lehetőleg takarékos megoldást, hogy az önkormányzatok ki tudják adni a kedvezményeket biztosító igazolásokat”, indokolta az Egészségügyi Minisztérium azokat a híreket, amelyek a vizitdíj bevezetésének elhalasztásáról szóltak.

A tárca szerint a megoldáson szakértők dolgoznak, több javaslat is van ezzel kapcsolatban. A kormány hamarosan dönt az ügyben.

Sok az adminisztráció

Lapinformációk szerint a vizitdíjat január helyett csak áprilistól vezetnék be. Az év elejéig ugyanis valószínűleg nem készül el az a közel 3 millió igazolás, amelyeket a mentességet élvezőknek kell kiadni.

A TV2-nek a szegedi kórház igazgatója azt mondta: ők sem tudnak felkészülni januárig, s a bevételt még a költségvetésükbe sem kalkulálták be.

A vizitdíjról közben még egyeztetések folynak. A 300 forintos díj befizetését tartalmazó törvényjavaslatot ugyanis még csak most tárgyalja az országgyűlés.

Tárgyalások folynak például arról, kik kapjanak mentességet, és ezt hogyan igazolják. Mint Kökény Mihály az egészségügyi bizottság szocialista elnöke elmondta: a cél az, hogy az igénylések minél egyszerűbbek legyenek, és az önkormányzatok számára se jelentsenek többletterhet.

A kormány eredeti tervei szerint az orvosnál alkalmanként 300 forintot kell majd fizetni. Ugyanennyibe kerül majd az egynapi kórházi ellátásért fizetendő díj is. A pénz a háziorvosnál és a kórháznál marad, felhasználhatják fejlesztésre és a bérek emelésére is.

A jegyző igazolja a kedvezményt

Egy évben maximum 20 alkalommal kell fizetni vizitdíjat, az orvosi vizsgálat ezután ingyenes. Ha valaki nem a választott háziorvosához megy, a díj 600 forint, ha pedig valaki indokolatlanul megy el a sürgősségi ügyeletre, akkor 1000 forint.

Nem kell vizitdíjat fizetni a hat éven aluli gyermekek ellátásáért sem. Az egészségügyi bizottság viszont szerdán támogatta azt a módosító indítványt, hogy a gyermekek 14 éves korig kapjanak mentességet.

Kedvezményes, száz forintos díjat fizetnek, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem éri el a havi öregségi nyugdíj kétszeresét. Az ő rászorultságukat a jegyzőnek kell igazolnia.